1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    5 tips bij een onverwachte zwangerschap

    Gepubliceerd op: 11-21-2020Bewerkt op: 4-2-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-21-2020Bewerkt op: 4-2-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Ben je zwanger geraakt zonder dat je dat verwacht of gepland had? Dan kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Dat je zwangerschap niet gepland was, hoeft niet te betekenen dat de zwangerschap ongewenst is, alhoewel dit natuurlijk voor iedere vrouw en ieder koppel anders is. Is dit jou zojuist overkomen en heb je nog je twijfels bij je zwangerschap, of zit je simpelweg met veel vragen? Dan kunnen de volgende tips je helpen.

    Ongepland zwanger ondanks anticonceptie

    Het komt niet heel vaak voor, maar je kunt zwanger raken terwijl je aan een anticonceptiemiddel zit. Anticonceptie is namelijk erg betrouwbaar, maar nooit 100%. Of misschien heb je onbeschermde seks gehad, en ben je overwachts zwanger geraakt. Een ongeplande of onverwachte zwangerschap komt vaker voor dan je misschien denkt: wel 1 op de 5 vrouwen raakt onbedoeld zwanger! Zo’n 68% van deze zwangerschappen zijn ongewenst.

    Waarschijnlijk ben je door het zwangerschapsnieuws helemaal overdonderd, en het is dan ook niet zo gek dat je een hoop vragen en misschien twijfels hebt over je zwangerschap. Het kan voelen alsof je iets in de schoot is geworpen waar je niet om hebt gevraagd, maar het kan ook zijn dat je nu je het nieuws weet toch wel heel blij bent!

    Zwangerschap afbreken of uitdragen?

    Je staat natuurlijk als je onverwacht zwanger bent voor de keus om de zwangerschap uit te dragen of om hem af te breken. De uiteindelijke keus is natuurlijk van veel factoren afhankelijk: voel je van binnen dat je voor een kindje kan zorgen? Ben je er financieel klaar voor? Heb je een stabiele relatie? Ben je bereid je hele leven voor een mini-me te zorgen? Welke keus je dan ook maakt met betrekking tot je onverwachte zwangerschap, het is altijd respectabel.

    Zwangerschap afbreken

    Je kunt tot 22 weken zwangerschap de zwangerschap afbreken. Dit doe je in een abortuskliniek, soms in het ziekenhuis. Een abortus moet je zeker niet onderschatten, het kan voor een behoorlijke emotionele rollercoaster zorgen, vooral als je graag kinderen wilt maar eigenlijk nog niet voelt dat je er klaar voor bent. Een abortus gebeurt door middel van een overtijdbehandeling (als je tussen de 12 en 16 dagen overtijd bent), een abortuspil (tot 8 weken overtijd), zuigcurettage (8-12 weken) of operatieve abortus (12-22 weken).

    Zwangerschap uitdragen

    Wil je dit kindje in je buik graag een kans geven, dan kan je ervoor kiezen de zwangerschap voort te zetten. Je kunt er dan voor kiezen het kindje zelf (samen met je partner) op te voeden, of eventueel af te staan voor adoptie. Het komt vaak voor dat vrouwen ondanks dat de zwangerschap ongepland was, er toch voor kiezen het kindje te houden, ook als ze er in vele opzichten eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Vaak wordt er dan toch gemerkt dat alles op zijn pootjes terechtkomt als het kindje er eenmaal is. En een kindje brengt ook ontzettend veel geluk en blijdschap, wat ook zeker in deze keuze mag meetellen.

    Tips bij een onverwachte zwangerschap

    Je wereld staat misschien op zijn kop met een onverwachte zwangerschap. De volgende tips kunnen dan helpen je gedachten een beetje op orde te krijgen om een weloverwogen keus te kunnen maken.

    1. Geef het nog even de tijd

    De eerste reactie die je hebt wanneer je erachter komt dat je ongepland zwanger bent, hoeft niet de reactie te zijn die je blijft hebben. Laat het gerust een weekje bezinken (afhankelijk van hoe ver je bent in de zwangerschap natuurlijk) om te kijken hoe je je bij deze zwangerschap voelt, en hoe je je leven voor je zou zien met of zonder baby. Bij een abortuskliniek krijg je automatisch 5 dagen bedenktijd voordat de abortus wordt uitgevoerd, om zo een weloverwogen besluit aan te moedigen.

    1. Doe een dagje alsof

    Het kan helpen een goede keuze te maken door een dagje te doen alsof je de zwangerschap volledig hebt geaccepteerd en de zwangerschap voortzet. Na zo’n dag kan je vaak goed reflecteren op hoe jij je echt voelt met deze zwangerschap. Daarna volgt een rustdag, en daarna een dag waarop je doet alsof je de zwangerschap gaat afbreken. Bekijk daarna eens goed hoe je je voelt en zie of je al meer helderheid hebt gekregen.

    1. Praat erover

    Hopelijk heb je in je directe omgeving personen met wie je over dit grote nieuws kan praten. Vooral met je partner, maar ook personen als je moeder, zus of vriendinnen kunnen je helpen je gedachtes op orde te krijgen. Dat is vooral fijn als je zelf voelt dat je door de overweldiging niet meer helder kan denken. Met de mensen van wie je het meest houdt kan je dan hopelijk praten om je te helpen je gevoelens te verwerken, om zo een betere keus te kunnen maken. Je kunt ook online praatgroepen zoeken of forum waar je kunt praten met vrouwen die dezelfde ervaring hebbe gehad.

    1. Pro’s en con’s

    Maak een lijstje voor jezelf met alle voor- en nadelen van het wel en niet krijgen van een kindje. Kijk naar welke punten het zwaarst wegen voor jou, om inzichtelijk te maken wat je precies wilt met deze zwangerschap.

    1. Zoek professionele hulp

    Als je het echt niet meer weet, kan je altijd overwegen professionele hulp te zoeken om je te helpen met je keuze. Met een professional kan je praten over je emoties en twijfels waardoor jij beter in staat bent te bepalen wat je precies wilt. Een instantie die dit doet is bijvoorbeeld FIOM of Siriz.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard