1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Kunstmatige inseminatie

  Gepubliceerd op: 19 november 2019 03:30Bewerkt op: 17 juli 2020 19:50
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 19 november 2019 03:30Bewerkt op: 17 juli 2020 19:50
  Geschreven door: ZP® - Magazine

  Wat is kunstmatige inseminatie?

  Bij kunstmatige inseminatie gebeurt de bevruchting op een natuurlijke wijze, alleen wordt het zaad niet tijdens de geslachtsgemeenschap naar binnen gebracht, maar op een kunstmatige manier, dit kan bijvoorbeeld met een slangetje of een spuit.

  Wanneer kunstmatige inseminatie?

  Kunstmatige inseminatie kan de kans op een zwangerschap vergroten wanneer de kwaliteit van het zaad verminderd is, er antistoffen aanwezig zijn in het baarmoederslijm of wanneer er geen verklaring kan worden voor de verminderde- of onvruchtbaarheid.

  Soorten kunstmatige inseminatie

  Er zijn drie verschillende soorten kunstmatige inseminatie: KIE, KID en IUI. Afhankelijk van de situatie wordt voor een bepaalde soort kunstmatige inseminatie gekozen.

  • KIE: kunstmatige inseminatie met zaad van partner Deze vorm van kunstmatige inseminatie wordt vaak het eerst geprobeerd wanneer er geen duidelijke oorzaak van een uitblijvende zwangerschap is. Ook bij ovulatiestoornissen, te vroeg ejaculeren en vaginisme kan KIE een oplossing zijn. Bij KIE levert de man het zaad in en wordt dit op het vruchtbaarste moment bij de baarmoedermond van de vrouw ingebracht. Dit wordt gemiddeld drie tot zes keer geprobeerd, daarna is IUI een optie.

  • KID: kunstmatige inseminatie met donorzaad Indien een partner ontbreekt of de partner onvruchtbaar is, is KID een uitkomst. Hierbij wordt een rietje met donorzaad geïnsemineerd wanneer de vrouw op haar vruchtbaarst is. De spermadonor kan iemand uit de omgeving zijn, maar kan ook via de donorbank worden geregeld. In eerste instantie wordt kunstmatige inseminatie met donorzaad geprobeerd, mocht dit na een aantal behandelingen nog niet succesvol zijn, kan worden overgegaan op IUI met donorzaad.

  • IUI: Intra-Uteriene Inseminatie Intra-Uteriene Inseminatie betekent letterlijk dat het zaad bij de baarmoeder naar binnen wordt gebracht, dit gebeurt op het meest vruchtbare moment. Hiervoor wordt de eisprong met een hormooninjectie opgewekt, zodat het insemineren kan worden gepland op het meest optimale moment. Ook kan er worden gekozen voor gestimuleerde IUI, waarbij de eicellen door middel van hormonen gaan groeien, hierdoor kan de kans op een bevruchting groter worden. Bij IUI wordt het zaad eerst bewerkt voordat het bij de baarmoeder naar binnen wordt gebracht. Doordat het direct bij de baarmoeder naar binnen wordt gebracht, wordt het zaad op weg geholpen en hoeft het de weg naar de baarmoeder niet meer af te leggen wat net het verschil kan maken om wel zwanger te worden.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard