1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

  Gepubliceerd op: 3-21-2020Bewerkt op: 5-2-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-21-2020Bewerkt op: 5-2-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je bent ouder van één of meerdere kinderen en zit te denken aan een tweede of volgende. Maar wat is het beste leeftijdsverschil tussen kinderen? Twee jaar? Of vijf jaar? Of direct na de zwangerschap? Dat ligt natuurlijk volledig aan jou en je partner en waar jullie je goed bij voelen. Wel blijkt uit onderzoek dat het goed is om minimaal een jaar tussen de eerstvolgende zwangerschap te laten, om de kans op zwangerschapsrisico’s te minimaliseren. De voor- en nadelen bij elk leeftijdsverschil hebben we voor jou op een rijtje gezet.

  Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen, volgens experts

  Uit onderzoek blijkt dat het meest ideale leeftijdsverschil vier jaar is. Dit is in de theorie zo, maar de werkelijkheid kan voor jou heel anders zijn. Je gevoel, leeftijd en financiën spelen bij deze keuze een grote rol. Kies daarom vooral waar jij en je partner een goed gevoel bij hebben. Om je te helpen bij deze keuze hebben we de voor- en nadelen per leeftijdsverschil op een rij gezet.

  Een jaar á anderhalf jaar leeftijdsverschil

  Een jaar leeftijdsverschil tussen je kinderen zou betekenen dat je kort na de bevalling weer zwanger zou moeten worden. Dat is mogelijk, omdat je vier weken na de zwangerschap alweer vruchtbaar bent. Toch zijn de meeste zwangerschappen zo kort op elkaar vaak ongepland, omdat vrouwen niet weten dat ze al vruchtbaar zijn.

  Voordelen Een zwangerschap kort na de bevalling heeft zowel zijn voordelen, als nadelen. Iets dat een voordeel kán zijn is dat je de tropenjaren dicht op elkaar hebt. Zo heb je straks alles in één keer achter de rug (tenzij je er nog een kleintje bij wilt, natuurlijk). De ontwikkeling van je kinderen zullen dicht op elkaar zitten, waardoor ze op hetzelfde moment dezelfde dingen leuk kunnen vinden en prima samen kunnen spelen. Omdat je eerste nog jong is en nooit je aandacht (bewust) alleen voor zichzelf heeft gehad, zal de kans op jaloezie ook klein zijn.

  Nadelen Er zijn natuurlijk ook nadelen. Een nadeel is dat je lichaam maar kort de tijd heeft gehad om te herstellen van de eerste bevalling en dat het herstel na de tweede bevalling vaak langer duurt. Canadese en Amerikaanse onderzoekers tonen aan dat er minimaal een jaar tussen de geboorte en een nieuwe zwangerschap moet zitten, om de kansen op zwangerschapsrisico’s te minimaliseren. Een zwangerschap tijdens het zorgen voor een baby kan zwaar zijn. Belangrijk is daarom om alle hulp uit je omgeving te accepteren, als die er is.

  Twee à drie jaar leeftijdsverschil

  Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.

  Voordelen Hoewel je jongste nog niet naar de kleuterschool gaat, zal hij je zwangerschap bewust meemaken. En dat is leuk, want hier kunnen jullie nu samen over kletsen! Ook zal je waarschijnlijk zelfverzekerder zijn over het krijgen van je tweede kindje: je hebt alles al een keer doorstaan, dus het kan nu alleen maar meevallen. Alles zit nog vers in je geheugen en je weet je nu wat het beste werkt voor jou.

  Nadelen Nadelen van twee of drie jaar leeftijdsverschil tussen je kinderen zijn er ook. Omdat de oudste een paar jaar je aandacht volledig voor zichzelf heeft gehad, zal het lastiger zijn om dit te delen. De kans op jaloezie is nu groter, maar geeft je wel de mogelijkheid om hier op een didactische manier mee om te gaan. Tot je oudste naar de kleuterschool gaat, staat je in ieder geval nog een chaotische tijd te wachten met slapeloze nachten en lange dagen. Een tip: dutjes met z’n drieën doen tussen de middag is een makkelijke manier om slaap in te halen.

  Vier à vijf jaar leeftijdsverschil

  Voor veel ouders de tijd om over een tweede kindje na te denken. De periode van luiers verschonen en slapeloze nachten zijn in de vergetelheid geraakt.

  Voordelen Je oudste gaat inmiddels naar de kleuterschool, waardoor jij tijd hebt voor je zwangerschap en baby, na de bevalling. Je zal moeten leren om je aandacht tussen je twee kinderen te moeten verdelen, maar de kans op jaloezie van de oudste zal op deze leeftijd klein zijn. Omdat hij zelfstandiger is, kan hij zichzelf prima vermaken!

  Nadelen Door het leeftijdsverschil hebben je kinderen niet dezelfde interesses. Met het uitkiezen van activiteiten om met het gezin te doen kan dit daarom een uitdaging zijn. Een voordeel is dat de oudste een voorbeeld zal zijn voor zijn broertje of zusje!

  Advies: volg je gevoel

  Zoals je kunt lezen zitten er al elk leeftijdsverschil voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om hierin je eigen gevoel te volgen en samen met je partner een keuze te maken.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard