1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger en veilig in de zon: hier moet je rekening mee houden

    Gepubliceerd op: 8-4-2022Bewerkt op: 8-8-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-4-2022Bewerkt op: 8-8-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Ben je zwanger, maar wil je toch veilig van de zon en de warmte kunnen genieten? Dat kan, alleen kun je dan wel beter rekening houden met verschillende voorzorgsmaatregelen zodat jij én je baby veilig en gezond blijven. Alles over zwanger zijn in de zon!

    Zwanger met warm weer

    Ben jij iemand die maar al te graag buiten op het strand, het terras, in de stad of ergens anders buiten bent met hoge zomerse temperaturen? Helemaal oké, en ook goed te begrijpen: het doet immers wat met je humeur, die warme zon. En vooral als je zwanger bent kan dat erg fijn zijn.

    Maar, iedere dag in de hete zomerse zon komen kan ook voor risico’s zorgen. Zoals uitdroging, of een zwangerschapsmasker. Die dingen kun je gelukkig gemakkelijk vermijden met de juiste voorzorgsmaatregelen.

    Tips als je zwanger bent in de zomer

    Geen zorgen: je mag gewoon van de zon genieten als je zwanger bent. Voor je baby is de zon ook niet schadelijk: de uv-straling dringt niet door tot de baarmoeder, dus je baby zit beschermd in je buik. Wel kun je beter met de volgende dingen rekening houden om het zo veilig en fijn mogelijk voor jezelf en je baby te houden:

    • Smeer je in met een hoge factor: het is sowieso aan te raden je hele lichaam in te smeren met minimaal factor 30 als je in je bikini op het strand gaat liggen. Vooral je buik: die ziet veel minder zonnestralen dat je armen, benen of gezicht en zal dus ook eerder verbranden. Niet schadelijk voor je baby, maar wel erg vervelend voor jou als net je buik zou verbranden.

    • Vermijd het heetste moment van de dag: dat is tussen 12:00 en 15:00 ‘s middags. Je kunt dan de directe zon beter mijden en binnen, of in de schaduw gaan zitten. Je kunt het anders te heet krijgen en duizelig of misselijk worden. Let hierbij goed op de signalen van je lichaam, zodat dit niet hoeft te gebeuren. Als jouw lichaamstemperatuur trouwens langdurig stijgt, stijgt ook de temperatuur van de baby.

    • Drinken: wees bereid een hoop water te drinken tijdens de zomer als je zwanger bent! Je hebt sowieso meer water nodig als je zwanger bent, want je lichaam is hard aan het werken om je baby te groeien wat meer bloedvolume vereist en waardoor je hart sneller pompt. Al helemaal wanneer het zomer is, moet je gewoon genoeg water drinken omdat je dan ook veel zweet. Drink al voldoende voordat je écht dorst hebt. Drink water, thee, kokoswater of water verrijkt met wat fruit: frisdrank en sap tellen niet mee. Zo voorkom je uitdroging, wat mogelijk gevaarlijk is voor jou en je baby.

    • Vocht vasthouden verhelpen: zwangeren krijgen vaak te maken met het vasthouden van vocht, vooral tijdens de zomermaanden wanneer je extra veel drinkt. Die zwellingen met vocht zie je vaak bij je voeten of benen, waarom het een goed idee kan zijn je voeten ‘s avonds wat hoger te leggen dan je lichaam. Je benen en voeten laten masseren is dan al helemaal fijn. Vermijd ook het eten van veel zout, als je last hebt van vocht vasthouden.

    • Hoedje tegen zwangerschapsmasker: door ‘s zomers een hoed te dragen die schaduw biedt in je gezicht én zonnebrandcrème of dagcreme met SPF te gebruiken, voorkom je een zwangerschapsmasker. Dat is een pigmentstoornis waarbij donkere plekjes ontstaan op de huid van de zwangere.

    • Regelmatig rusten: de zon en de hitte zorgt ervoor dat je sneller vermoeid raakt, al helemaal als je een hoop dingen aan het doen bent of achter je andere kinderen aan het aanrennen bent. Om te voorkomen dat je duizelig, misselijk of oververmoeid raakt, kun je het beste regelmatig even gaan liggen of een dagelijks dutje doen. Luister goed naar je lichaam om te weten wanneer je een rustmoment nodig hebt, en pak die dan ook.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard