1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Drie weken na de bevalling

    Gepubliceerd op: 7-5-2021Bewerkt op: 10-31-2023
    Zuiver Verloskundigen Gepubliceerd op: 7-5-2021Bewerkt op: 10-31-2023
    Geschreven door: Zuiver Verloskundigen
    Hoe gaat het met je? We geven je graag nog wat informatie!

    Beste cliënt,

    Een paar weken geleden ben je bevallen en hebben wij je bevalling en/of kraambed mogen begeleiden. We hopen dat het goed met jullie gaat! In deze mail vind je nog wat informatie over herstel, vitaminen, bloedverlies, seksualiteit en anticonceptie.

    Bloedverlies en menstruatie

    Het bloedverlies na de bevalling kan zo’n zes weken duren, maar kan ook iets eerder stoppen. Het kan ook een tijdje weg zijn en later toch nog even terugkomen, zeker als je weer wat meer fysiek gaat inspannen. Na een week of 6 kan ook je menstruatie weer op gang komen. Geef je borstvoeding? Dan kan dit ook nog lang uitblijven, soms wel tot een jaar. Het kan dat je eerste menstruatie na je zwangerschap heviger verloopt dan je gewend bent, met meer buikpijn en meer bloedverlies. Dit is normaal. Vanaf twee weken vóór je eerste menstruatie kan je weer vruchtbaar zijn, en dus weer zwanger worden. We willen je adviseren je lichaam ten minste 9 maanden tot een jaar hersteltijd te geven.

    Seksualiteit na de bevalling

    Seks kan na de bevalling anders zijn dan je gewend bent. Allereerst omdat het door de vermoeidheid en vele lichamelijke/praktische veranderingen kan zijn dat je minder zin in seks hebt, maar ook omdat het spannend kan zijn. Er staat geen tijd voor wanneer seks weer mag, moet of kan. De meeste mensen wachten tot het bloedverlies gestopt is, dat is meestal na een week of 6. Nog wat tips:

    • Praat er samen over. Ook voor partners is het vaak spannend/anders! Wat vinden jullie beide fijn?
    • Seks mag geen pijn doen.
    • Na de bevalling kan het zijn dat je minder snel opgewonden raakt/last hebt van vaginale droogheid. Glijmiddel kan dan helpen.

    Anticonceptie

    Omdat je na de bevalling niet precies weet wanneer je weer vruchtbaar bent, is het verstandig tijdig na te denken over iets van anticonceptie. We adviseren je om je lichaam 9 maanden tot 1 jaar hersteltijd te gunnen. Wil je iets gebruiken? En zo ja, wat dan? En zijn verschillende soorten, met en zonder hormonen. Zonder hormonen: condooms en koperspiraal Met hormonen: pil, hormoonspiraal, implanon, pleister, nuvaring. De minipil, implanon en spiraal mogen bij de borstvoeding gebruikt worden. Meer informatie over anticonceptie en alle voor-/nadelen vind je op www.anticonceptie.nl en onze website.

    Wist je al dat wij in de praktijk ook spiralen plaatsen? Dit kan vanaf 10 weken na de bevalling. Mail of bel ons gerust om samen door te spreken welke anticonceptie het beste bij jou past en/of een spiraal te plaatsen! Zie ook onze site

    Herstel/beweging, sporten

    Net zoals een zwangerschap en bevalling, is ook de herstelperiode in het kraambed voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat je je al snel weer fitter voelt worden en fysiek goed herstelt, maar dit kan ook een tijdje duren. We willen je adviseren om minstens zes weken de tijd te nemen voor je herstel. Deze eerste weken staan in het teken van rust. Qua beweging adviseren we je te wandelen en te fietsen en te starten met bekkenbodemoefeningen. Een goede site met informatie over de bekkenbodem vind je op www.bekkenbodemcheck.nl.

    Andere tips voor een voorspoedig herstel:

    • Eet voldoende groente en fruit en ijzerrijke voeding (noten, peulvruchten, groene bladgroenten, etc.)
    • Blijf je zwangerschap multivitaminen nog een tijdje doorslikken
    • Drink voldoende! Vooral water en thee. Beperk cafeïne Vitaminen voor jou en de baby Heb je tijdens de zwangerschap multivitaminen geslikt? Dan raden we je aan om deze nog een tijdje door te slikken. Aan alle vrouwen die borstvoeding geven wordt 10 microgram vitamine D per dag geadviseerd. In multivitaminen is deze vitamine D al aanwezig.

    De baby geef je vitamine D en bij borstvoeding ook vitamine K. De vitamine D wordt tot 4 jaar geadviseerd, vitamine K t/m 12 weken.

    De belangrijkste tips voor veilig slapen:

    • Leg je baby op zijn/haar rug
    • Leg je baby in een eigen wieg/bedje
    • Leg je baby in een laag opgemaakt bedje, of een slaapzak
    • Zorg dat het bedje leeg is, geen knuffels/speelgoed!
    • Zorg dat de kamer goed geventileerd is, maar niet tocht.

    Verwerking van de bevalling

    Veel ouders beschrijven een zwangerschap en bevalling als een van de meest indrukwekkende momenten uit hun leven. Deze ervaringen kunnen positief zijn, maar helaas ook negatief. Merk je dat je nog vaak, op een negatieve manier, aan de bevalling terug denkt? Of dat het (in de toekomst) een belemmering kan zijn voor een volgende zwangerschap? Weet dan dat je hier niet mee hoeft te blijven lopen. Je kunt zelf wat dingen doen, en ook bij ons terecht voor een coachgesprek.

    Wat tips die kunnen helpen:

    • Bespreek de bevalling samen met je partner van begin tot eind. Welke momenten hebben de meeste indruk gemaakt? Negatief en positief! Vaak merk je dat jullie beide net een ander verhaal vertellen, met de puzzelstukjes van jullie beiden wordt het verhaal compleet.
    • Schrijf de bevalling een keer helemaal uit.
    • Highlight de positieve momenten. Waar ben je trots op? Wat heb je goed gedaan?
    • Praat er over met mensen die liefdevol luisteren
    • Weet dat je bij ons terecht kunt voor een coachgesprek.

    Overgebleven kraampakket?

    Heb je spullen over uit je kraampakket, dan kan je deze inleveren bij een inzamelpunt van stichting Baby Hope. Via deze link vind je inzamelpunten bij jou in de buurt.

    Indien je nog vragen hebt, mag je altijd contact opnemen.

    Tot ziens!

    Met vriendelijke groet, TEAM ZUIVER

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard