1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Leuke en handige tips van ons!

    Gepubliceerd op: 1-20-2021Bewerkt op: 1-22-2021
    Verloskundige Praktijk ZOE Gepubliceerd op: 1-20-2021Bewerkt op: 1-22-2021
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk ZOE
    De eerste update van ons... We bespreken onder andere wat je kunt verwachten van onze zelfgeschreven nieuwsbrieven en bespreken gelijk veelvoorkomende klachten en wat je hieraan kunt doen.

    Aankondiging nieuwsbrieven

    Een nieuwe spannende tijd breekt aan. Je hebt een positieve test in handen en een afspraak gemaakt bij ons op de praktijk. Mogelijk heb je de eerste afspraak al gehad en hier al wat informatie gekregen. Misschien zit je nog met heel veel vragen als; wat moeten we regelen, wat is belangrijk in dit trimester, zijn dit normale zwangerschapsklachten en hoe gaat de bevalling zijn?! Zoals eerder vermeld werken wij met het online zwangerenportaal. Op deze manier kun je je eigen zorgdossier inzien en kunnen wij informatie met elkaar delen op een vertrouwelijke manier. Via dit portaal krijg je ook wekelijks een update over de zwangerschap.

    Op het internet is steeds meer informatie te vinden. Hierdoor zie je soms door de bomen het bos niet meer en ook niet alle informatie is even betrouwbaar. Om die reden gaan we vanuit de praktijk nieuwsbrieven sturen, gerelateerd aan de zwangerschapsduur, met betrouwbare informatie. Door de nieuwsbrieven bereiden wij je voor op wat op dat moment belangrijk is in jouw zwangerschap, wat je kunt verwachten en wat je kan gaan regelen en waarom?!

    Klachten eerste trimester

    Hieronder staan een aantal veel voorkomende klachten die in het eerste trimester kunnen optreden. Niet iedereen heeft dezelfde klachten of hetzelfde verloop van de klachten. Bij twijfel, onzekerheid of andere vragen, neem dan altijd contact met ons op!

    Misselijkheid: Misselijkheid wordt aan het begin van de zwangerschap als een van de meest voorkomende klachten benoemd. Ruim 80% van de zwangeren heeft hier in enige mate last van. Door de zwangerschap gebeurt er een hoop in de hormoonhuishouding. Deze plotselinge verandering en de snelle stijging van het HCG en oestrogenen kunnen misselijkheid veroorzaken. De misselijkheid begint vaak rond 6 weken en is het sterkst aanwezig rond 8-9 weken. De meeste zwangeren voelen zich rond 16 weken weer een stuk beter. Misselijkheid kan leiden tot braken wat kan variëren tot alleen in de ochtend tot niks binnen kunnen houden. Bij braken is uitdrogen een gevaar. Indien je weinig vocht binnen kunt houden, blijft afvallen of donkere urine krijgt, neem dan altijd even contact met ons op.

    Misselijkheid kun je beperken door voor het opstaan al wat lichts te eten zoals een beschuitje of cracker. Daarnaast heeft gember een positief effect op het verminderen van de misselijkheid. Dit kan met (verse) gember thee, gemberkoekjes of gembertabletten. Verder is het belangrijk verspreid over de dag frequenter kleine en lichte maaltijden te eten, zodat je maag nooit leeg is. Voedingsmiddelen die je beter kunt mijden zijn vet voedsel en sterk gekruid voedsel. Mochten deze tips niet werken tegen de misselijkheid of het braken, bel ons dan voor advies.

    Vermoeidheid: Vermoeidheid is naast misselijkheid ook een veel voorkomende klacht, wat voor vrouwen als vervelend en frustrerend ervaren kan worden. De vermoeidheid wordt veroorzaakt door de veranderende hormoonhuishouding en voornamelijk door de stijging van het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de werking van spieren en organen verminderen en in een soort tijdelijke slaapstand worden gezet. Daarbij kost de aanleg en ontwikkeling van de bevruchte eicel tot foetus jouw lichaam veel energie.

    Ondanks dat de vermoeidheid verklaarbaar is en je lichaam die energie dus nodig heeft voor de baby kan het je dagelijks leven en stemming wel flink beïnvloeden. Een aantal tips om met de vermoeidheid om te gaan: drink voldoende (1,5-2 liter/dag), blijf gezond en regelmatig eten, zorg voor minimaal een half uur beweging per dag, plan rustmomenten in om bij te komen en probeer de vermoeidheid voor nu te accepteren en de lat voor jezelf niet te hoog te leggen. Soms kan een multivitamine voor de zwangerschap ook net wat extra energie geven. Vaak zie je dat de vermoeidheid in het tweede trimester minder wordt en je weer meer energie krijgt.

    Obstipatie: Zoals ook bij vermoeidheid beschreven staat, zorgt de toename van progesteron voor een verminderde werking van spieren en organen. De darmen werken minder snel, waardoor meer vocht uit de ontlasting geresorbeerd wordt. Hierdoor wordt de ontlasting harder en kan obstipatie ontstaan. Een veel voorkomende klacht, welke van begin tot eind van de zwangerschap kan ontstaan.

    Bij obstipatie is het belangrijk vezelrijk te eten zoals rauwe groenten, fruit, roggenbrood, volkoren en voldoende te drinken. Een half uur bewegen per dag wordt aangeraden omdat bewegen de darmfunctie stimuleert. Daarbij kan warm water met citroen op een lege maag soms helpen of een eetlepel olijfolie door een smoothie mengen. Indien bovenstaande tips niet werken mag bepaalde medicatie ook gebruikt worden. Psylliumvezels, lactulose, macrogol en magnesiumoxide kunnen veilig gebruikt worden in de zwangerschap en kunnen bij de apotheek zonder recept gekocht worden.

    Bandenpijn: Door de zwangerschap en de groei van de baby gaat ook de baarmoeder groeien. De baarmoeder ‘hangt’ aan banden en spieren in je buik. Door de groei van de baarmoeder komt er spanning en rek op deze banden en spieren te staan wat kan leiden tot bandenpijn. Vaak wordt deze pijn gekenmerkt door een scherpe of stekende pijn in de liezen of zijkanten van je buik. Deze pijn kan soms doorstralen naar de bovenbenen, liezen of je rug en verdwijnt over het algemeen weer als je even rust neemt. Ondanks dat het een vervelend gevoel is, kan het geen kwaad voor de baby. Bandenpijn speelt vaak op bij een plotselinge beweging.

    Om bandenpijn te beperken kan het helpen plotselinge bewegingen te beperken en te letten op je houding met tillen en opstaan. Daarbij kan warmte, als een warme kruik of een bad/ douche, helpen de klachten te verminderen.

    Stemmingswisselingen: Tijdens de zwangerschap kom je vaak in een emotionele achtbaan terecht. Je hebt geen controle meer over je eigen emoties. Van heel blij naar in tranen uitbarsten of een plotselinge woede uitbarsting waar je zelf ook van schrikt. De zwangerschapshormonen spelen hierin een grote rol. Deze zorgen ervoor dat je emoties versterkt worden en plotseling kunnen omslaan. In de zwangerschap krijg je te maken met nieuwe emoties richting het ouderschap. Ben ik een goede ouder, kan ik wel voor mijn kindje zorgen, groeit de baby goed en hoe gaat de nieuwe gezinssituatie eruit zien?! Daarbij is je lichaam en psyche zich aan het voorbereiden op een grote verandering wat energie kost en vaak onzekerheden met zich mee brengt. Deze onzekerheid en zorgen kunnen leiden tot stemmingswisselingen.

    Geen reden tot paniek; veel vrouwen hebben hier last van! Probeer rust in te plannen voor jezelf en zorgen en onzekerheden bespreekbaar te maken. Soms kunnen negatieve gedachten de overhand nemen, neem in dat geval contact met ons op!

    We hopen dat we jullie op deze manier wat extra informatie hebben kunnen geven, zodat jullie nog beter voorbereid zijn. Mocht je ongerust zijn, vragen hebben of even je hart willen luchten, je mag altijd contact met ons opnemen!

    Liefs, Kim & Fem ZOË Verloskunde

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard