1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger… en nu?

    Gepubliceerd op: 1-21-2021Bewerkt op: 1-22-2021
    Verloskundige Praktijk ZOE Gepubliceerd op: 1-21-2021Bewerkt op: 1-22-2021
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk ZOE
    De eerste weken van de zwangerschap zijn voorbij. Voor de een misschien voorbij gevlogen, voor de ander een periode van ongerustheid, misselijkheid en vermoeidheid. Hopelijk ga je je vanaf nu elke dag wat beter voelen. Jullie hebben mogelijk intussen al informatie ontvangen en/of gelezen. Vaak is het teveel om te onthouden. Om deze reden zetten wij hieronder het een en ander op een rijtje! We leggen onder andere uit wanneer we elkaar gezellig gaan zien op de praktijk en we bespreken voedings- en lijfstijladviezen.

    Verschillende trimesters

    Je hebt een positieve test in handen, je hebt je bij ons ingeschreven en nu? Wat kun je verwachten in de zwangerschap? Wanneer bespreken we de bevalling? Hoeveel echo’s worden er gemaakt? Een aantal van deze vragen kunnen naar boven komen en daar wil j egraag antwoord op! Helemaal niet gek, je gaat als aanstaande ouders een nieuwe tijd tegemoet. Wij zullen jullie hierin begeleiden en zoveel mogelijk informeren. Hieronder kun je lezen wat je per trimester kunt verwachten.

    * Eerste trimester

    Waarschijnlijk heb je de eerste echo en het intakegesprek gehad. Hopelijk hebben jullie het eerste bezoek aan onze praktijk als fijn ervaren, anders horen we het ook graag! De volgende afspraak is tussen de 10-12 weken. Dan wordt de termijnecho gemaakt bij KeK.echo. Met deze echo wordt de uitgerekende datum bekend gemaakt. Leuk weetje; bij deze echo is je kindje eigenlijk al helemaal af. Het hoeft alleen nog maar te groeien. Soms zie je zelfs al bewegingen! Na de termijnecho heb je een afspraak bij ons. Dan bespreken we hoe het met jullie gaat, beantwoorden we jullie vragen en komen we terug op de prenatale screening en het bloedonderzoek.

    * Tweede trimester

    In het tweede trimester kom je ongeveer om de 4 weken op controle. Tijdens de vervolg controles wordt stil gestaan bij hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap beleeft en er is voldoende ruimte om vragen en zorgen met ons te bespreken. Ook zullen we voorlichting geven over bepaalde (actuele) onderwerpen en in welke situaties het noodzakelijk is ons te bellen. Daarnaast controleren we je bloeddruk, gewicht, de groei van je baarmoeder en natuurlijk beluisteren we het hartje van de baby. Daarnaast wordt in deze periode de twintig weken echo (SEO) uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek zal in ongeveer 45 minuten de baby uitgebreid onderzocht worden. Je krijgt de uitslag hiervan direct na afloop.

    * Derde trimester

    Vanaf het derde trimester kom je elke 3 weken op controle. We bouwen de frequentie van de controles langzaam op. Uiteindelijk kom je in de uitgerekende periode (37-42 weken) elke week op controle. Tijdens de controles zullen we je bloeddruk meten, hartje luisteren, de groei beoordelen en voorlichting geven. Tegenwoordig worden geen standaard groeiecho’s meer gemaakt. Onderzoek toont namelijk aan dat dit onrust met zich meebrengt en er vaker interventies worden ingezet terwijl dit soms de gezondheidsuitkomsten negatief beïnvloedt. We vervolgen de groei door de afstand van de bovenrand van je baarmoeder tot je schaambot te meten in centimeters. Indien er een indicatie is of twijfel over de groei, wordt er een groeiecho gemaakt. Rond de 32-34 weken wordt de bevalling uitgebreid besproken. We bespreken jullie voorkeuren, wensen en verwachtingen en jullie maken eventueel een geboorteplan. Wil je het liever al eerder over de bevalling hebben, geef dit dan aan. We passen onze zorg graag aan op jullie wensen en behoeften. Rond de 34-35 weken wordt er wel een liggingsecho gemaakt om er zeker van te zijn dat het hoofdje van de baby op dat moment naar beneden ligt.

    Leefstijl en voeding

    Voeding

    Tijdens de zwangerschap mag je heel veel producten gewoon eten. Wel is het goed om te letten op gezonde en gevarieerde voeding, zodat je kindje alle vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt om zich goed te ontwikkelen. Hierbij is het niet nodig om voor twee personen te eten! Een aantal producten kun je beter mijden in de zwangerschap. Ter preventie van de bacterie toxoplasmose is het belangrijk vlees goed te doorbakken en geen rauw vlees te eten zoals Filet American of biefstuk. Daarbij is het goed om groenten en fruit goed te wassen voor je het nuttigt om de eventuele bacteriën weg te spoelen. Omtrent de kazen mag je heel veel wel, mozzarella en brie mag je eten. Enkel de kazen met niet gepasteuriseerde melk worden afgeraden (au lait cru). Dit staat altijd op de verpakking vermeld. Het voedingscentrum heeft een app ontwikkeld over voeding tijdens de zwangerschap, namelijk ZwangerHap. Deze gratis app geeft aan welke producten je wel, niet of beperkt mag tijdens de zwangerschap. Hierbij is er de optie zelf een product in te voeren waarna je het antwoord krijgt of je het mag eten ja of nee ( ook heel handig voor je partner als hij de boodschappen doet en kookt!)

    Bewegen

    Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap in beweging te blijven. Bewegen zorgt ervoor dat je in conditie blijft. Dit heeft een positief effect op de beleving van de zwangerschap, geeft een groter uithoudingsvermogen tijdens de bevalling en leidt tot een sneller herstel. Het advies is om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Dit kun je doen op de manier die voor jou prettig is. Sporten mag op het niveau wat je voor de zwangerschap ook deed. Het tijdelijk verhogen van de hartslag of even buiten adem zijn, kan geen kwaad voor de baby. Door de zwangerschap kun je wel sneller lichamelijke klachten krijgen, waardoor je soms een stapje terug moet doen. Belangrijk is om te luisteren naar je lichaam en te doen wat voor jou goed voelt.

    Gewichtstoename

    Over het algemeen komt een vrouw met een BMI tussen de 18,5 en 25 zo’n twaalf kilo aan tijdens de zwangerschap, gemiddeld genomen. De baby weegt van dit gewicht zo’n 3,5 kilo bij de geboorte. Maar als je daar het gewicht van de placenta, het vruchtwater, het vocht dat je vasthoudt, extra bloed, groeiende borsten en extra vetweefsel bij optelt, dan kom je al gauw op die 12 kilo. Hoeveel je aankomt in de zwangerschap is heel erg persoonlijk en eigenlijk kun je zwangeren hierin niet vergelijken. Indien je namelijk op een hoger BMI (>25) start is de gemiddelde gewichtstoename iets lager, namelijk tussen de 5-12kg. Belangrijk is om gezond te blijven eten en niet bewust af te vallen. Bewust afvallen kan namelijk schadelijk zijn voor de baby.

    Seksualiteit

    Een zwangerschap is, afhankelijk van culturele en religieuze factoren, geen reden om geen gemeenschap te hebben. De baby zit goed beschermd in de baarmoeder. Het is een fabel dat een baby er last van heeft of dat je een baby hiermee beschadigd. Belangrijkste is; doe alleen wat goed voelt voor beiden. Afhankelijk van het trimester, kan een vrouw wel meer of minder behoefte hebben. In het eerste trimester hebben vrouwen over het algemeen minder behoefte aan gemeenschap door lichamelijke veranderingen, misselijkheid en vermoeidheid. In het tweede trimester is vaak een toegenomen behoefte aan gemeenschap of intiem zijn. Intimiteit zorgt voor een vertrouwd en veilig gevoel. Hoe verder de zwangerschap vordert, des te meer lichamelijke ongemakken er kunnen zijn voor de zwangere zoals de groei van de buik, indaling van het hoofd en bekkenklachten. Hierdoor kan de behoefte aan gemeenschap tijdelijk wat minder zijn.

    Probeer inventief te zijn om het toch fijn te hebben samen en jullie intimiteit te behouden. Gemeenschap of een orgasme kunnen leiden tot pijnlijke en krachtige kramp. Dit ontstaat door het samentrekken van de baarmoeder. Dit is niet schadelijk en heeft geen risico voor de baby. Vaak verminderd dit binnen een paar minuten en anders kan warmte op de buik ontspannend werken. Gemeenschap dient alleen vermeden te worden bij vruchtwaterverlies, bloedverlies, verhoogde kans op een vroeggeboorte of bij een kans op een SOA.

    Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen hebben, neem dan contact met ons op of stel je vragen tijdens de volgende afspraak op de praktijk.

    Liefs, Kim & Fem ZOË Verloskunde

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard