1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wijnvlek baby

    Gepubliceerd op: 9-11-2020Bewerkt op: 4-10-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-11-2020Bewerkt op: 4-10-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een wijnvlek bij baby’s wordt gekenmerkt door een roze tot paarse vlek op de huid. Dit is een geboortevlek, die meestal niet schadelijk is. Vaak zit een wijnvlek in het gezicht, waardoor je kindje er wel last van kan hebben op latere leeftijd.

    Wat is een wijnvlek?

    Een wijnvlek is een aangeboren verkleuring van de huid, meestal paars tot roze van kleur. Meestal vind je een wijnvlek in het gezicht op in de hals van een baby. Doordat deze huidaandoening is aangeboren, zal het meteen na de geboorte zichtbaar zijn. Zo’n 0,5% van de baby’s wordt ermee geboren. In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige huidaandoening.

    Ontstaan wijnvlek bij baby

    Een wijnvlek ontstaat doordat kleine bloedvaatjes, de haarvaten, op de plek van de vlek te sterk zijn uitgezet. Daardoor stroomt er meer bloed doorheen dan op andere plaatsen, en ontstaat er een rode kleur. Waarom dit precies gebeurt, is nog niet aangetoond. Het is niet erfelijk bepaald, en ook als moeder kun je tijdens de zwangerschap niks doen om het te voorkomen.

    Wijnvlek door syndroom

    In de meeste gevallen is een wijnvlek goedaardig, maar soms kan het voortkomen uit een onderliggende syndroom. Dat kan gaan om de volgende syndromen:

    • Syndroom van Sturge-Weber: Bij dit syndroom zijn er inwendige vervormingen van de bloedvaten aanwezig. Hierdoor kan epilepsie, een verstandelijke beperking of een verhoogde bloeddruk voorkomen. De wijnvlek komt bij dit syndroom meestal voor op het gezicht, rond de ogen of op het voorhoofd. Het komt bij 1 op de 50.000 baby’s voor.
    • Syndroom van Klippel-Tenaunay: Dit syndroom zorgt voor een extreem grote wijnvlek op een van de ledematen. Daarbij is er in dat ledemaat ook vaak sprake van een afwijkende groei van de botten, bindweefsel en steunweefsel. Dit kan zorgen voor een verschil in beenlengte en spataderen. Dit komt bij zo’n 1 op de 100.000 personen voor.

    Wijnvlek behandelen?

    Een wijnvlek zal nooit meer uit zichzelf weggaan, maar kan vaak voor de gezondheid geen kwaad. Echter kan het begrijpelijk zijn dat mensen niet hun leven lang met een wijnvlek willen blijven. Hiervoor zijn er verschillende behandelingen om de wijnvlek minder zichtbaar te maken, maar een garantie dat de vlek helemaal zal verdwijnen, is er niet.

    Behandelingen als laseren, tatoeëren of camouflage van de wijnvlek kunnen er allemaal voor zorgen dat de vlek minder zichtbaar wordt. Soms is het nodig de vlek operatief te laten verwijderen, als je kindje ook lichamelijke klachten heeft door de wijnvlek, zoals bloedingen of pijn. Dit zorgt echter wel voor een litteken. Natuurlijk heeft niet ieder kind er op latere leeftijd moeite mee de vlek te accepteren. Heeft je kind hier wel moeite mee, en wil hij of zij liever geen behandeling ondergaan, dan kan begeleiding van een psycholoog helpen de geboortevlek te accepteren.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard