1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoe werkt white noise, en is het wat voor jouw baby?

    Gepubliceerd op: 12-15-2022Bewerkt op: 11-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-15-2022Bewerkt op: 11-15-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Je hebt er ongetwijfeld eens over gehoord: white noise om je baby in slaap te krijgen en houden. Herrie opzetten terwijl je baby slaapt, ‘hoe kan dat dan werken?’, denk je misschien. Toch kan het dé oplossing zijn als je baby altijd wakker wordt als je hem nét in bedje legt.

    Zo werkt white noise, en zo zet je het in voor je baby.

    Wat is white noise?

    White noise of witte ruis is niet meer dan een monotoon ruisend geluid. Het klinkt als een zachte stoorzender op de radio. Het klinkt als niks, maar eigenlijk zijn het ene hoop hoge en lage tonen bij elkaar. Je hersenen registreren dat als een monotoon geluid. Zoals het geluid van een stofzuiger, of het geluid van een harde regenbui op het dak.

    White noise en de slaap van je baby

    Voor zowel baby’s als volwassenen kan witte ruis goed werken een betere slaapkwaliteit te bevorderen. Hoe dat kan? We zetten het op een rijtje.

    1.Baby voelt zich veiliger met white noise

    Baby’s vinden het een heerlijk idee om te weten dat er iemand nabij is, daarom slapen ze vaak overdag zo lekker in de woonkamer terwijl jullie op de achtergrond praten. Alleen zijn vinden ze nog maar niks. Achtergrondgeluiden overdag vinden baby’s daarom vaak heerlijk: zo weten ze dat jij nabij bent. Het gerommel van de white noise heeft hetzelfde effect.

    2. Dempt andere geluiden

    We worden bijna allemaal wakker van een plotse harde knal van een deur naast de slaapkamer, een peuter die gilt of een ander onverwacht geluid. Dat is voor baby’s niet anders. Wat white noise doet, is het filteren van al deze geluiden. Je kunt het zien als een soort van geluidsdeken: plotse herrie of harde geluiden worden minder goed hoorbaar en dus wordt je baby minder snel wakker.

    3. Herkenbaar geluid

    In jouw baarmoeder was het een en al herrie van je hartslag, gedempte stemmen en je maag en darmen. Die constante achtergrondherrie van white noise herinnert een baby dus aan het leven in de baarmoeder, wat erg rustgevend kan zijn.

    4. Een fijn slaapritueel

    Baby’s vinden een vast slaapritueel erg fijn om met een veilig gevoel diep in slaap te vallen. White noise kun je daarbij op een gemakkelijker manier incorporeren: in badje, massage, aankleden, voeden met white noise open dan lekker met white noise in slaap vallen. Zo weet je baby dat het tijd is om te slapen met het horen van de witte ruis.

    Soorten white noise

    Er zijn verschillende soorten witte ruis voor baby’s. Je hebt de ‘klassieke’ witte ruis wat letterlijk lijkt op een stoorzender van een televisie of radio. Hiervan kun je honderden filmpjes en audio’s vinden op internet, of je kunt een speciaal white noise apparaat aanschaffen om niet afhankelijk van je telefoon te zijn. Ben je daar niet weg van? Een audio van het geluid van regen op het dak of een zachte regenstorm is ook lekker als witte ruis.

    Op een goede afstand van je baby overdag de stofzuiger gebruiken, de wasmachine of afzuigkap vinden baby’s ook een heerlijk achtergrondgeluid om mee te slapen.

    Effecten van white noise

    Maar wat zijn de effecten van white noise op je baby als je het iedere nacht aanzet? Wetenschappelijk is er nog niet veel bekend over de gevolgen van white noise op je baby. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt het gebruik in ieder geval af, en dat heeft ermee te maken met dat je baby er afhankelijk van zou kunnen worden. Of dat echt een probleem is, hangt ervanaf of het voor jullie een probleem is dat de baby het liefst met white noise slaapt.

    Ook wordt aan de hand van dit Amerikaans onderzoek uit 2014 aangeraden een white noise apparaat altijd op een goede afstand van het bedje van je baby te zetten. Anders kan het al snel te hard zijn voor je baby. Een geluidsniveau van 50 tot 60 decibel is hard genoeg.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de babytijd.

    • group-image
      1 jaar geleden

      Slapende schatjes

      30 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard