1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie over leven voelen, voeding voor de baby en cursussen

    Gepubliceerd op: 3-21-2023Bewerkt op: 3-21-2023
    Verloskundigen Praktijk Wereldkind Gepubliceerd op: 3-21-2023Bewerkt op: 3-21-2023
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Wereldkind
    Inmiddels ben je al over de helft van de zwangerschap en is het belangrijk om over sommige dingen extra na te gaan denken. In dit bericht willen we jullie graag uitnodigen om na te denken over het voelen bewegen van de baby, de voedingskeuze voor de baby en verschillende cursussen. Het is belangrijk deze informatie goed door te lezen om je zo optimaal te kunnen voorbereiden op de laatste periode van de zwangerschap, de geboorte en de kraamperiode.

    Leven voelen Vanaf 24 weken voelen de meeste mensen hun kindje bewegen, sommige al wat eerder. Tussen de 24 en de 28 weken kunnen deze bewegingen van dag tot dag nog erg variëren; drukke dagen en rustige dagen. Vaak voel je de baby wel elke dag. Na 28 weken is het belangrijk om het bewegingspatroon van je baby te leren kennen. Zo weet je of het goed gaat met de baby. Als de baby minder beweegt dan voor jou normaal is, kun je proberen om de baby te stimuleren. Ga op je linkerzij liggen en maak contact met je buik. Tel bewust bewegingen. Als het baby’tje dan weer goed beweegt is het prima, anders is dit altijd een reden om contact met ons op te nemen. In deze folder staat hoe je het bewegingspatroon van je baby kunt leren kennen.

    Voeding voor je baby Je kunt er zelf voor kiezen of je de baby borstvoeding (moedermelk) of kunstvoeding (poedermelk) wilt geven. Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding om je baby te geven. Deze voeding is volledig afgestemd naar de behoefte van je baby. In het begin produceer je een paar druppels, precies zoveel als je baby nodig heeft. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten. Je bepaald zelf hoelang je borstvoeding geeft, elke extra dag borstvoeding geven telt! Soms gaat borstvoeding geven vrij gemakkelijk, maar soms kost het ook wat meer moeite en energie. De kraamzorg en verloskundigen kunnen hier gelukkig goed in ondersteunen. Het doel is om de borstvoeding soepel te laten verlopen aan het eind van de kraamweek. Informeer bij je kraambureau of ze een borstvoedingscursus aanbieden, dit is een eenmalig avond waarin je zo goed mogelijk wordt voorbereid op de borstvoedingsperiode. Op deze site kun je ook nog wat meer lezen over borstvoeding.

    Kunstvoeding wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen. Kunstvoeding bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten. Baby's hebben tijdens kunstvoeding behoefte aan lichamelijk contact. Maak daarom van de voedingen, zowel dag als nacht, een momentje samen. Neem de baby in je armen en wissel het voeden op je linker-en rechterarm af. Knuffel je baby veel en zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact. Op deze site kun je meer lezen over kunstvoeding.

    Ook onderstaande folders kunnen ondersteunen bij de voeding van je kindje, het is handig om deze op te slaan voor later:

    Cursussen Er zijn cursussen over verschillende onderwerpen beschikbaar. Zo bied het CJG een cursus aan over het ouderschap en hechting. Als aanstaande ouder krijg je informatie over de veranderingen die het ouderschap met zich meebrengt en het belang van contact met jouw baby. Je wordt aan het denken gezet over hoe je je zo goed mogelijk op het ouderschap kunt voorbereiden. Je kunt je hier zelf voor aanmelden via deze link. Daarnaast is er een webinar ontwikkeld voor aanstaande en kersverse ouders om goed voorbereid aan ouderschap en opvoeding te beginnen. Je kunt je hier zelf voor aanmelden via deze link.

    Het is verstandig om voor te bereiden op de bevalling door een informatieve cursus te volgen. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat een goede voorbereiding in de zwangerschap gezondheidsrisico’s verkleint en een positief zelfbeeld stimuleert. Aanstaande ouders voelen zich beter voorbereid op de toekomst én ervaren een grotere betrokkenheid bij- en een toegenomen tevredenheid over de zorg rondom de geboorte. Lijkt het je leuk een volledige en uitgebreide cursus te doen dan kun je kijken naar mindful zwanger en bevallen of hypnobirthing. Zwangerschapsyoga is naast sportief ook informatief! Zou je liever een eenmalige cursus willen doen dan kan dat natuurlijk ook. Kijk op onze website voor aanbieders van bovenstaande cursussen.

    Het is ook belangrijk (en leuk!) om je te oriënteren op actieve cursussen. Als sportieve cursus zijn yoga, zwangerfit, mom in balance of mom’s planet goede opties. Hier houden ze echt rekening met de zwangerschap en is er hulp en aanpassing van oefeningen bij fysieke klachten. Wist je dat je minder fysieke klachten ervaart en sneller hersteld van je bevalling als je actief bent geweest gedurende de zwangerschap?

    Hopelijk hebben we je zo voldoende geïnformeerd over de verschillende onderwerpen. Mocht je nog meer willen weten mag je dit altijd vragen tijdens een controle.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard