1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Welk brood is goed voor je kindje?

    Gepubliceerd op: 9-5-2020Bewerkt op: 5-29-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-5-2020Bewerkt op: 5-29-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Na enkele maanden kun je beginnen met het introduceren van brood in het voedingsschema baby. Een goede maaltijd zorgt ervoor dat we genoeg energie binnenkrijgen om een paar uur op te kunnen teren. Een voedzaam ontbijt is dan ook heel belangrijk voor kinderen. Ze hebben energie nodig om zich op school te kunnen concentreren. Welke broodsoorten zijn goed voor je kindje en wanneer kun je het inzetten als een maaltijd?

    Brood verwerken in voedingsschema baby

    Als je kindje vier maanden oud is, kun je beginnen met het geven van vaste hapjes. Vanaf zes maanden heeft je baby namelijk ook vaste voeding nodig. Zelfs zonder tandjes kan hij prima een stukje brood eten. Hij gebruikt zijn kaken om het brood te vermalen, wat heel goed is voor zijn mondmotoriek en –spieren.

    Brood is een gezonde en goede keuze om de dag mee te beginnen. Doordat er veel koolhydraten, eiwitten en vezels inzitten, krijgt je lichaam de nodige energie binnen waardoor het een paar uur vooruit kan. Brood zit ook nog eens vol met voedingsstoffen zoals magnesium, ijzer, koper, jodium en vitamine B. Heel gezond dus, zeker voor een kindje dat nog volop in de groei zit.

    Soorten brood

    Bij het kiezen van brood moet je wel letten op de soort die je aan je kind geeft. Vezels zijn heel goed voor de spijsvertering, maar de darmen van je kind zijn nog niet veel gewend. Wacht daarom nog even met volkorenbrood en kies eerst voor lichtbruin brood zonder zaden of pitten. Vanaf acht maanden kun je wel volkorenbrood geven. Krijgt je kindje papvoeding? Dan kun je dat rond diezelfde leeftijd vervangen door dagelijks twee broodmaaltijden te geven. Vanaf zijn eerste levensjaar mag hij alle soorten brood hebben, ook met pitten.

    Hoeveel boterhammen heeft mijn kind nodig?

    Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven. Bij kinderen van 4 tot 8 jaar is dat twee tot vier boterhammen per dag. Daarna verschilt het per geslacht. Het wordt aangeraden om meisjes tussen 9 en 13 jaar dagelijks vier tot vijf boterhammen te geven; bij jongens is dit vijf tot zes boterhammen.

    Voor het eerst brood geven aan je baby

    Na maandenlange borstvoeding of flesvoeding is een boterham wel even iets anders voor een kind. Geef brood dan ook altijd in kleine stukjes en maak het een beetje nat met (slappe) thee, borst- of flesvoeding. Het brood wordt daardoor wat minder droog, waardoor je baby minder moeite zal hebben om het op te eten. Je kunt ook een laagje margarine op het brood smeren. Daardoor wordt het niet alleen wat gladder, maar er zitten ook nog eens allerlei goede vetten en vitaminen in die je kind nodig heeft.

    Wel of geen korst?

    Het sabbelen en vermalen van de korst is heel goed voor de mondspieren. Je kindje leert daardoor om goed te kauwen. Geef het brood de eerste maanden nog zonder korst. Na zeven maanden kun je de broodkorst wel aan je kindje geven. Heeft je baby in het begin nog de neiging om te kokhalzen? Dan kun je hem een handje helpen door het brood aan de zijkant van zijn mond erin te doen zodat hij direct kan beginnen met ‘kauwen’.

    Beleg

    In de eerste maanden kun je het brood gewoon kaal of met een laagje boter erop geven, maar als je brood gaat gebruiken als maaltijd, kun je er best wat beleg op doen. Door verschillende soorten beleg te gebruiken, leert je kindje ook andere smaken en texturen kennen. In het begin kun je het beste smeerbaar beleg gebruiken. Dit is makkelijk en blijft goed op de boterham liggen. Vanaf tien maanden kun je ook ander (hartig) beleg gaan gebruiken.

    Welk broodbeleg kan ik wel aan mijn baby geven?

    • Geprakt fruit zoals banaan, aardbei, peer, perzik;
    • Zoet beleg zoals jam en pindakaas zonder toevoegingen, appelstroop;
    • Groentespreads of geprakte avocado;
    • Hartige groente zoals schijfjes komkommer of tomaat (vanaf tien maanden);
    • Magere vleeswaren waaronder kipfilet, ham, kalkoenfilet (vanaf tien maanden).

    Welk broodbeleg kan ik beter niet aan mijn baby geven?

    • Honing wordt bij kinderen onder één jaar oud sterk afgeraden. De bacterie clostridium botulinum kan een zware voedselvergiftiging veroorzaken, omdat de darmen daar nog niet tegen kunnen;
    • Ook filet americain, ossenworst en andere rauwe vleeswaren kunnen voedselinfecties veroorzaken;
    • Veel verzadigde vetten en een hoog zoutgehalte in broodbeleg zijn niet goed voor de gezondheid van een baby. Dit vind je ook in bijvoorbeeld (smeer)kaas;
    • Paté en smeerworst bevatten een hoog percentage vitamine A. Omdat het teveel binnenkrijgen van vitamine A schadelijk kan zijn, kun je dit beter niet aan je jonge kindje geven.
    Bron: Voedingscentrum
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard