Je baby in week 7 van je zwangerschap
In week 7 is je baby...

1 cm
0.5 gram
..zo groot als een erwt
Jij in weekNr 7 van je zwangerschap
In weekNr 7 ben jij...

- 7 weken zwanger
- in je tweede maand
- in het eerste trimester
Dit gebeurt er met je baby als je 7 weken zwanger bent
De groei van je baby vond tot nu toe nog met name plaats in het hoofdje. Elke minuut worden 100 nieuwe hersencellen gegenereerd, als dat geen slim kindje wordt!
Vanaf de zevende week begint de groei van de ledematen van je baby; de armen en benen. Het duurt nog even voordat deze zich echt goed gaan vormen, nu zien ze er nog uit als ‘peddels’. Ook de ontwikkeling van de mond en tong van je baby starten deze week. Daarnaast zitten de nieren van je baby nu op de juiste plek en zal je baby binnenkort urine gaan produceren.
Lees ook:
Zwemmen tijdens de zwangerschapDit gebeurt er met jou als je 7 weken zwanger bent
Wellicht had je er vorige week al last van: ochtendmisselijkheid. Helaas kan dit kwaaltje nog wel even aanhouden, maar vanaf het tweede semester zal de ergste misselijkheid verdwijnen, dus hou vol! Ben je zwanger van een meerling? Dan is de kans groot dat je in hogere mate last hebt van misselijkheid, aangezien de hormonen die dit veroorzaken hoger zijn wanneer je een meerling verwacht. Er zijn verschillende manieren om verlichting te geven aan (ochtend)misselijkheid, zoals gember en vitamine B6.
Krijg je opeens zin in rare combinaties zoals augurken met slagroom of worst met jam? Goed te verklaren aangezien je vanaf deze week last kunt krijgen van zwangerschapscravings: het verlangen naar ongezond voedsel en soms de meest rare voedselcombinaties. Ook kun je vanaf deze week een afkeer hebben voor bepaalde etenswaren. Je kunt het niet zien of ruiken omdat je er zo naar van wordt, zelfs de gedachte kan je al ontzettend misselijk maken. Ben je net naar de wc geweest en moet je tijdens het lezen van deze tekst alweer naar het toilet? Dat is erg normaal aangezien je baarmoeder in grootte verdubbeld is. Je zult dus tijdens je zwangerschap vaker moeten plassen
Andere symptomen die kunnen voorkomen in deze periode zijn: acne, stemmingswisselingen, buikkramp, groeiende borsten, spotten na geslachtsgemeenschap en aanmaak van meer speeksel. Dit lijkt best wel een lijst met symptomen, maar lang niet iedereen heeft last van alle symptomen. Sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen vervelende symptomen, wanneer dat het geval is kun je dus echt in je handen knijpen.
Lees ook:
Kwaaltjes en klachtenTo do in week 7
Lees ook:
De financiële kraamlijst: eerste trimesterOriënteren op kinderopvang
Werk je en wil je dit na je verlof blijven doen, dan heb je waarschijnlijk opvang nodig voor je baby. Er zijn veel verschillende mogelijkheden (kinderopvang, gastoudergezin, oppas aan huis, au pair) dus begin op tijd om de verschillende opties te overdenken en te onderzoeken.
Het juiste BMI behouden
In de zevende week kan je omgeving nog niet duidelijk zien dat je zwanger bent, maar het is mogelijk dat je een aantal gram bent aangekomen. Het is belangrijk om goed te weten hoeveel kilogram extra gewicht goed is voor jou en je baby.
Hoeveel komt een vrouw met een gezond BMI gemiddeld aan tijdens de zwangerschap?
- 8-12 kilo
- 12-16 kilo
- 16-20 kilo
Gezichtsbehandeling nemen
Door de zwangerschapshormonen kun je last krijgen van huidproblemen zoals een droge huid of acne, of zelfs een zwangerschapsmasker. Een gezichtsbehandeling kan dan een uitkomst zijn om de ‘zwangerschapsglow’ weer terug te krijgen.
Lees ook:
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap: wat is gezond?Steentje bijdragen aan zwangerschapsonderzoeken
Zwangerenportaal.nl werkt samen met verschillende onderzoekspartijen in Nederland, die zich allemaal op een unieke manier inzetten om meer onderzoek te doen naar bepaalde aspecten tijdens de zwangerschap en daarna. Samen met hen maken wij interessante artikelen, met informatie die gebaseerd is op nieuwe feiten. Maar ook willen we je met deze samenwerkingen aanmoedigen zélf een steentje bij te dragen aan deze onderzoeken, om zo andere toekomstige zwangeren te kunnen helpen. Lees hier meer over onze verschillende onderzoekspartners en hoe jij met jouw input kunt bijdragen.
Kraamzorg
Begin op tijd met het uitzoeken van je kraamzorg en kies een kraamzorgorganisatie die bij jullie past. Lees hier meer over kraamzorg
Wist je dat?
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van veel maagzuur hebben een grotere kans op een baby met veel haar. Dit komt door de hoeveelheid hormonen oestrogeen en progesteron. Het laatste hormoon veroorzaakt maagzuur.