1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 42 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 3450 gram en je baby is nu 52 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 42 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten?. In de 42ste week kom je regelmatig op controle zoals je al bij 41 weken hebt kunnen lezen. Het kan zijn dat je meer gaat piekeren over de gezondheid van je kindje en hoe de bevalling gaat verlopen, maar ook dat het fysieke ongemak dat je nu echt parten kan gaan spelen. Probeer ook in deze week nog wat kleine dingen te plannen. Zoals een kop thee met een vriendin of lunch met je partner of iemand die dicht bij je staat. Ontspanning is hierin het belangrijkste!

    Dat je bij 42 weken wordt ingeleid. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Voor meer informatie over strippen en inleiden klik dan hier.

    Wat is serotiniteit?

    De meeste kindjes worden niet precies op de uitgerekende datum geboren. Een normale bevalling Liever spreken we over een uitgerekende periode in plaats van een uitgerekende datum. Deze uitgerekende periode vindt plaats in de periode van 3 weken voorafgaand aan tot 2 weken na de uitgerekende datum. Als de bevalling niet op gang is gekomen 2 weken na de uitgerekende datum wordt er gesproken van serotiniteit en word je ingeleid. Meer informatie over inleiden kan je teruglezen in de mail van week 41 en in deze folder.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 42? De donzige haartjes zijn meestal verdwenen en ook het huidsmeer is vaak weg. Je kindje is nu echt klaar om geboren te worden. Het verschil met een kindje wat bij 38 weken geboren is vaak niet te zien alleen dat je kindje mogelijk wat verder ontwikkeld is. Belangrijk om te blijven beseffen is dat alle pasgeboren kindjes heel klein zijn.

    Tips en leesvoer

    • Wanneer je na de bevalling naar je buik kijkt, is dat misschien even schrikken. Na je bevalling zijn je buikwand en -spieren nog steeds wat opgerekt. Voor het gebruik van je buikspieren is het belangrijk dat ze hun stevigheid weer terugkrijgen. Je kunt, in overleg, na 6 weken rustig opbouwen met activiteit maar luister wel goed naar je lichaam. Bij twijfel raadpleeg altijd een deskundige om je lichaam geen schade toe te brengen.
    • Gemiddeld kun je 6 weken na de bevalling of 8 weken na een keizersnede je activiteiten weer rustig oppakken. Ga niet direct lijnen om op je oude gewicht te komen, zeker niet wanneer je borstvoeding geeft. Zorg wel voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon
    • Het is normaal dat je na de bevalling mogelijk nog last hebt van urine incontinentie of een verzwakte bekkenbodem. Hier zijn goede oefeningen voor die je kunnen helpen om sneller te herstellen. Als je na 8-12 weken geen verbetering ervaart zorg dan dat je contact zoekt met een professional.
    • Als je kindje nu pas komt, dan heb je nog recht op 10 weken zwangerschapsverlof! Ook al heb je er waarschijnlijk al 8 weken op zitten.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard