1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 40 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 3400 gram en je baby is nu 50 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 40 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je kindje is er helemaal klaar voor! In deze week valt de uitgerekende datum, ook al wordt slechts 4% van de kindjes daadwerkelijk op deze datum geboren. Die dag heeft altijd iets magisch en je bent die dag extra alert op elk pijntje dat je voelt. Je kunt deze dag en de komende dagen nog gewoon doorgaan met de dingen die je deed. Je hoeft ook niet thuis te blijven, hoor. Als je een beetje in de buurt blijft, dan heb je nog alle tijd om thuis te komen op het moment dat de weeën beginnen.

    Je wordt waarschijnlijk steeds ongeduldiger. Vanaf deze week kun je ook met grote regelmaat gebeld worden door familie en vrienden met de vraag ‘Is er al iets?’. Die aandacht kan leuk, maar ook vermoeiend zijn. Geniet ook van je laatste dagen van je zwangerschap. Veel vrouwen missen namelijk na de bevalling hun zwangere buik.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 40? Je kindje ligt, met het hoofd omlaag in de foetushouding met de beentjes opgetrokken en wacht tot hij of zij wordt geboren. Hij of zij wil zich maar al te graag laten zien, maar neemt de tijd. Wees vooral niet te teleurgesteld als er niks gebeurt. Bovendien zijn sommige vrouwen echt 42 weken zwanger. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt.

    De longen van je kindje zijn bekleed met surfactant, een soort schuimbelletjes. Deze belletjes zorgen ervoor dat de longen gedeeltelijk bol blijven en niet inklappen bij het uitademen. Bij de geboorte moeten alle systemen functioneren. Je kindje oefent daarom nu ademhalingsbewegingen, zuigt en slikt en scheidt enzymen en hormonen af. Hij of zij heeft een hele reeks gecoördineerde reflexen die je kindje in staat stellen iets stevig vast te pakken, het hoofd op te tillen en te draaien, melk te zoeken, loopbewegingen te maken, te knipperen met de ogen en ze dicht te doen en hij of zij reageert op geluiden, geuren, licht en aanraking.

    De kraamtijd

    Na de bevalling begint de kraamtijd. In week 37 hebben we hier al informatie over gegeven.

    In de kraamtijd zorgen de kraamverzorgende en verloskundige samen voor jou en je kindje. Tijdens de kraamtijd is het van belang om te weten wanneer je ons moet bellen. Bij vragen, twijfel of ongerustheid in de kraamtijd mag je altijd bellen op 06-53202915. Je krijgt dan de dienstdoende verloskundige aan de telefoon. Lees hier meer over op onze eigen website.

    Tips en leesvoer

    • Na de geboorte van je kindje doen we meteen een test, de Apgarscore. We controleren dan de hartslag, huidskleur, ademhaling, spierspanning en reflexen van je kindje. Waarschijnlijk heb je niet eens door dat we deze test uitvoeren, we doen het namelijk als je kindje 1, 5 en 10 minuten oud is zonder dit hardop te benomen. Uiteraard vertellen we je hoe de score is. De test is genoemd naar de arts die de test ontwikkeld heeft.
    • Je kindje kan het na de geboorte heel prettig vinden om in het water te zijn. In aanraking komen met het water is een hele mooie ervaring. Samen met jullie kindje kan er een les baby- en peuterzwemmen gevolgd worden. Voor baby- en peuterzwemmen wordt vaak een gedeelte van het zwembad vrij gehouden. Dan is het rustig en kan jullie kindje op een hele rustige en aangename manier het water leren kennen.
    • De GGD heeft een app ontwikkeld waarmee je de ontwikkelingen van je kindje bij kan houden. Deze app kun je hier downloaden.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard