1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 39 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 3300 gram en je baby is nu 49 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 39 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? De kinderkamer is af, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en de ziekenhuiskoffer staat waarschijnlijk ook al klaar. Het einde komt nu echt in zicht.

    Misschien ga je deze week al bevallen, maar het kan ook nog drie weken duren. Het wachten is bijna voorbij en dat is spannend. Het kan zijn dat je al oefenweeën hebt en ook kan de baarmoedermond zal zachter worden om klaar te zijn voor de bevalling.

    Tenzij je een medische indicatie hebt, is niet noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt waar je wilt bevallen. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar jij je het prettigst voelt.

    Jouw lichaam is hard aan het werk om je kindje van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en alle afvalproducten af te voeren. Je geeft via de placenta ook antistoffen door aan je kindje. Voor vrijwel alle infectieziekten die jouw lichaam heeft overwonnen, of waartegen je ingeënt bent, krijgt je kindje een voorraadje antistoffen mee. De eerste paar maanden na de geboorte biedt dat een extra bescherming tot dat zijn of haar eigen immuunsysteem het overneemt.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in de 39ste week? Je buik is nu helemaal gevuld met je kindje. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes wel op drie plaatsen tegelijk. Hij of zij ligt startklaar voor de baarmoedermond en wil heel graag kennismaken met de wereld. De botjes van je kindje zijn nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.

    Ook het hoofdje kan er makkelijk door, omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten (fontanellen). De schedelbeenderen kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt en er makkelijker door kan. De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dit trekt vanzelf bij.

    Rondom je kindje zit (in de vruchtzak) ongeveer nog een liter vruchtwater dat om de 2 uur ververst wordt. Wanneer de vliezen breken, is je kindje niet meer beschermd tegen infecties. Wanneer je vliezen gebroken zijn, en bevalt niet binnen 24 uur, dan dragen we je over aan de gynaecoloog. Dit doen we in verband met infectiegevaar voor je kindje, wat na 24 uur iets groter wordt. Als je na 48 uur nog niet bevallen bent, zal de bevalling ingeleid worden. Tenzij er eerder natuurlijk reden is om voor jou of je kindje hiermee te starten.

    Tips en leesvoer

    • Wanneer je bevalling de vorige keer is begonnen met gebroken vliezen, zegt dit niets over de manier waarop de huidige bevalling gaat beginnen. De vliezen kunnen 'per ongeluk' breken, waarna de baarmoeder een krachtig signaal krijgt dat de weeën moeten beginnen. De meeste bevallingen komen na het breken van de vliezen spontaan op gang.
    • Je lichaam blijft vruchtwater aanmaken, zodat je kindje nooit zonder vruchtwater komt te zitten. Ook niet als de vliezen gebroken zijn.
    • Een afspeellijst met je eigen favoriete muziek kan je helpen bij de bevalling.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard