1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 38 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 3200 gram en je baby is nu 48 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 38 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Aan het einde van de zwangerschap neem je in een ademteug veel meer lucht op. Voor je zwangerschap inhaleerde je 450 milliliter per teug, inmiddels is dat wel 650 milliliter. Daardoor neem je per minuut ook meer lucht op, wel tot 40 % meer. Nam je eerst 7,5 liter lucht op per minuut, nu is dat 10,5 liter per minuut. Je blijft wel even vaak ademhalen.

    Dat je meer adem binnenkrijgt, is niet zo gek. Je hebt gewoon meer zuurstof nodig. Maar dat je zo veel meer zuurstof binnenkrijgt is wel gek, want de extra behoefte is veel lager dan wat je extra binnenkrijgt. Dus eigenlijk ben je continu aan het hyperventileren. Je voelt dat mogelijk doordat je makkelijk ademnood krijgt, zeker als je je fysiek inspant.

    Waar heb je die extra zuurstof voor nodig? De helft benut je voor je stofwisseling, die iets sneller gaat. De andere helft is voor de groei van je kindje en de stofwisseling via de placenta. Er gaat dan ook ongeveer 1/5 deel van jouw bloedvolume naar de placenta.

    Je hart heeft het ook een stuk drukker met al die extra zuurstofinname. Per minuut gaat er zo 30 tot 50% meer bloed door je hart heen. Daarmee gaat het aantal hartslagen omhoog van 70 per minuut voordat je zwanger was, tot 80 tot 90 per minuut aan het eind van je zwangerschap. En span jij je in? Dan gaat je hartslag ook nog eens sneller omhoog dan wanneer je niet zwanger zou zijn.

    Tijdens de bevalling neemt de hoeveelheid bloed die je hart per minuut rondpompt nog verder toe, met nog eens 10%. Na de bevalling daalt het weer. Ongeveer 6 weken na de bevalling zit je weer op het niveau van vóór de zwangerschap.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt de baby zich in week 38? Je kindje heeft meer vet gekregen, zodat hij of zij er wat voller uitziet en zichzelf op temperatuur kan houden. De huid is rozig van kleur en het haar van je baby kan al 5 centimeter lang zijn. Ook de nageltjes zijn al lang en kunnen eigenlijk al geknipt worden.

    Je kindje zal nog maar 20 à 30 gram per dag aankomen. Dit is om reserves op te bouwen voor de eerste dagen na de geboorte. Dan heeft hij of zij soms wat tijd nodig om te wennen aan de borst- of kunstvoeding. Dankzij het reservelaagje zal je kindje niet te hongerig zijn of te veel gewicht verliezen. Hoewel het overigens heel normaal is als je kindje de eerste weken na de bevalling iets terugvalt in gewicht. Kraambezoek

    Als je kindje geboren is dan kun je rekenen op veel bezoek. Denk er vast over na wie je als eerste wilt zien. Is dat je beste vriendin of je familie? Of wil je liever eerst fijn met zijn tweeën genieten van jullie pasgeboren kindje. Denk hieraan bij het versturen van de geboortekaartjes en zet daar eventueel ook gewoon de dagen en tijden op dat er mensen op bezoek kunnen komen of vraag mensen eerst te bellen voordat ze langskomen. Zo kun je ook je rustmomentjes pakken. Het is in ieder geval wel fijn als er iemand aanwezig is om het bezoek te ontvangen. Je kunt er ook voor kiezen om na ongeveer 6 weken een kraamfeest te organiseren, zodat je al het bezoek in een keer gezien hebt. Doe waar jullie je prettig bij voelen.

    Tips en leesvoer

    • De eerste week na de bevalling is vaak vrij hectisch, zodat koken er vaak bij inschiet. En de kraamverzorgende heeft er ook niet altijd tijd voor. Handig dus als je nu alvast af en toe dubbele porties kookt en dat invriest, zodat je straks een voorraadje in de vriezer hebt liggen.
    • Een cursus babymassage is een hele leuke en ontspannende bezigheid. Zowel voor jou als voor je kindje. Het belangrijkste effect van babymassage is dat de band tussen jou en je kindje versterkt wordt en dat je leert zijn/haar lichaamstaal beter te begrijpen. Buiten dat je je kindje beter leert kennen en dat jullie band versterkt wordt, zal je kindje minder pijn en stress ervaren na het krijgen van een massage. Daarnaast bevordert het de spijsvertering en daarmee de ontlasting van je kindje. Massage kan een prettige ondersteunende tool zijn bij darmkrampjes.
    • Vanaf 10 dagen na de bevalling dragen wij de zorg over aan de huisarts en het consultatiebureau. Het consultatiebureau zal de gezonde zorg van je kindje overnemen. Zij regelen onder meer de inentingen en kijken of je kindje voldoende groeit. De huisarts bel je op moment dat één van jullie ziek wordt. De huisarts wordt na de bevalling door ons, of de gynaecoloog, op de hoogte gesteld.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard