Ontwikkelingen bij de moeder
Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 37 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je kindje kan vanaf nu tot eind week 41 (dus tot 42+0) ieder moment komen. Controleer daarom nogmaals of je alles hebt klaarstaan. Inmiddels heb je je al voorbereid op de bevalling door een zwangerschapscursus, gesprekken met ons, het lezen van informatie en/of wellicht een deelname aan de informatieavond van het ziekenhuis.
Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet zo veel ruimte meer over voor je navel. Die kan nu behoorlijk gaan uitpuilen. Ontwikkelingen bij je kindje
Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 37? Het kan zijn dat je je kindje nu minder voelt bewegen, maar daar hoef je niet van te schrikken! Hij of zij heeft minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder, hoewel je af en toe nog wel een schop van de voetjes voelt of een por met een elleboogje krijgt. Zo laat je kindje toch even weten dat hij er is
Wanneer je je kindje niet meer voelt op momenten dat je dat gewend bent, is het verstandig om contact op te nemen met ons. Twijfel je of voel je duidelijk minder beweging in vergelijking tot de voorgaande dagen, neem dan ook altijd contact met ons op. Het is mogelijk dat het kindje misschien wel beweegt, maar jij dit niet voelt.
We controleren liever een keer te veel dan te weinig. Ook ongerustheid is een reden om te bellen. Dus twijfel nooit om contact met ons op te nemen, ook als het in het weekend is.
De kraamtijd
Het kraambed is belangrijk om goed te herstellen van zwangerschap en bevalling. Tijdens je kraamtijd werken de kraamverzorgende en de verloskundige nauw samen. De kraamverzorgende zal jullie begeleiden bij het verzorgen van jullie kindje, medische controles uitvoeren, licht huishoudelijk werk verrichten, maar vooral voorlichting en adviezen geven. Wanneer er zich problemen voor doen, zal zij contact met ons opnemen. De verloskundige is eindverantwoordelijk voor de begeleiding van het kraambed, maar de kraamverzorgende is haar oren en ogen. Kraamzorg valt in de basisverzekering. Dit betekent dat elke verzekeraar kraamzorg vergoedt. Wel wordt er een eigen bijdrage gerekend van € 4,30 per uur. Als je een aanvullende verzekering hebt is de kans groot dat de eigen bijdrage vergoed wordt.
Als je thuiskomt van een ziekenhuisbevalling, kun je het beste dezelfde dag de dienstdoende verloskundige bellen in verband met het plannen van kraamvisites. Tevens dien je de kraamzorgorganisatie in te lichten dat je bevallen bent, zodat zij een kraamverzorgende op tijd op kunnen roepen.
Tijdens de kraamweek krijg je veel tips en informatie van ons en de kraamverzorgende. Om je alvast voor te bereiden, lichten we hieronder een aantal onderwerpen toe. Kijk ook eens in deze folder over de kraamtijd van Groeigids, hierin vind je veel nuttige informatie. Daarnaast kun je op onze website meer lezen over de kraamtijd en over het invullen van een kraamtijdplan.
Lactatiekundige
Een lactatiekundige is iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van borstvoeding geven. Wanneer het geven van borstvoeding zelf niet goed lukt, dan kan je een lactatiekundige inschakelen. De lactatiekundige kan je met een heleboel problemen helpen op het gebied van borstvoeding. Zij komt meestal bij jullie thuis om alles in alle rust te bespreken en het probleem te verhelpen. Heb je behoefte aan extra hulp bij de borstvoeding? Bespreek dit dan met één van onze verloskundigen of je kraamverzorgende. Veilig slapen
Een baby slaapt nog heel veel. Niet alleen 's nachts, maar ook overdag. Hier lees je hoe je je baby veilig kunt laten slapen.
Shaken baby syndroom
Het komt voor dat een baby meer van je vraagt dan je op een bepaald moment aan kunt. Bijvoorbeeld als je baby erg veel huilt. De kraamverzorgende bespreekt tijdens de kraamweek de risico’s van het shaken baby syndroom. Als je alvast meer wil weten hierover kun je deze folder lezen.
Bekkenbodem
Gedurende zwangerschap en bevalling wordt je bekkenbodem extra belast. Na de bevalling is het daarom belangrijk om aandacht te hebben voor het herstel van je bekkenbodem. Je kunt bijvoorbeeld oefeningen doen. Voorbeelden van oefeningen vind je in deze folder.
Geen roze wolk
Het kraambed is een overweldigende en soms emotionele periode. Er vinden mooie veranderingen plaats, maar daarnaast kunnen slaaptekort en andere lichamelijke ongemakken pittig zijn. Logisch dat niet alle vrouwen op een roze wolk zitten! Door alle hormonen en de vermoeidheid kun je je kwetsbaar voelen. Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen. Meestal heb je op dag 4 of 5 na de bevalling een huildag. Dit is normaal en gaat vanzelf weer over. Merk je dat je je erg kwetsbaar, angstig of terneergeslagen blijft voelen, vraag dan om ondersteuning in je omgeving, bij de verloskundige of bij je huisarts. Kijk hier voor meer informatie.
Tips en leesvoer
-
Slechts 4% van de baby’s wordt werkelijk op zijn/haar uitgerekende datum geboren.
-
Gelukkig verloopt het contact tussen zwangere en verloskundige meestal goed, maar het kan voorkomen dat je een klacht hebt over de praktijk of de verloskundigen. Geeft het aan één van onze verloskundigen aan als je ergens mee zit, dan gaan we hierover samen in gesprek. Als je een klacht hebt dit niet opgelost kan worden met een gesprek, bestaat de mogelijkheid de klacht voor te leggen aan klachtencommissie van de KNOV.
-
Weet jij wat je moet doen als je kindje zich verslikt, verbrand of verwond? Een EHBO cursus kan je helpen om je voor te bereiden op verschillende situaties, kijk eens naar de EHBO training die je bij ons kan volgen.
-
Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!