1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 36 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 2950 gram en je baby is nu 45 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 36 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Rond deze week kun je je erg zwaar voelen. Als je kindje nog hoog zit, is het moeilijk om dieper te ademen, aangezien je kindje met zijn of haar stuitje tegen je middenrif en ribbenkast drukt. Dit neemt af wanneer het hoofdje van je kindje indaalt, wat nu ieder moment kan gebeuren. Daarna rust het achterhoofdje tegen je blaas en moet je vaker plassen.

    Wanneer je op je rug ligt, voel je je misschien misselijk en duizelig. Dit komt doordat de zware baarmoeder op een groot bloedvat drukt en de bloedstroom terug naar je hart vertraagt. Dit is niet erg of gevaarlijk voor jou of je kindje, maar kan wel oncomfortabel zijn. Als je hier last van hebt dan kun je beter op je zij gaan liggen of je goed steunen met kussens. De slaap kan ook onderbroken worden. Doe daarom af en toe een middagdutje, want dat werkt ontspannend en hiermee ontlast je je banden en rug. Ook al slaap je niet echt, het werkt wel. De fijnste houding is op je zij met een kussen ter ondersteuning van je knie.

    Er kan vanaf iets boven je navel tot aan het schaambeen een donkere lijn te zien zijn waar de spier voor op je buik uitgerekt is. Wanneer de spier weer hersteld zal de lijn na de bevalling langzaam verdwijnen.

    Je kunt ook af en toe last hebben van harde buiken. Dit is vaak onschuldig en het gevolg van bijvoorbeeld een drukke dag. Wanneer de harde buiken voor de 37e week van de zwangerschap met regelmaat terugkomen (bijvoorbeeld om de 7 minuten) en/of pijnlijk zijn, moet je altijd direct contact met onze praktijk opnemen.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Je kindje zal een lighouding aannemen die voor hem het prettigst is. Veruit de meeste kindjes gaan in de ideale achterhoofdsligging liggen. Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat je kindje nog zelfstandig naar stuitligging draait.

    Ligt jouw kindje bij deze termijn in een stuitligging (met de stuit naar beneden) dan word je door ons verwezen naar het ziekenhuis en gaan ze daar kijken of ze het kindje van buitenaf kunnen draaien middels een uitwendige versie. We zullen dit altijd vooraf met je bespreken en je informatie over deze versie meegeven.

    Je kindje zal een lighouding aannemen die voor hem het prettigst is. Na 36 weken zwangerschap is de kans klein dat je kindje nog zelfstandig naar stuitligging draait.

    Wil je meer weten over een uitwendige versie bij een stuitligging? Kijk dan dit filmpje of lees deze folder.

    Je kindje kan al na 30 weken beginnen met indalen, maar dit kan ook pas vlak voor de bevalling gebeuren. Rond week 36 is de kans groot dat je kindje is ingedaald of gaat indalen. Dit betekent dat je kindje tot diep in je bekken zakt. Over het algemeen past het hoofdje mooi tussen de bekkenbotten. Dit is ook de reden dat de meeste kindjes automatisch met hun hoofdje naar beneden gaan liggen.

    Weet je nog wanneer je ons moet bellen?

    Check nog eens op onze website of op je zwangerschapskaart wanneer je ons moet bellen voor de bevalling.

    Vervoer naar het ziekenhuis.

    Belangrijk om te weten! Om juridische redenen ga je, tijdens de bevalling, altijd met eigen vervoer naar het ziekenhuis en de verloskundige rijdt achter jullie aan. Zorg dus voor eigen vervoer of bel een taxi.

    Tips en leesvoer

    • Het is prettig om alvast een lijstje te hebben met de belangrijke telefoonnummers. Die van ons natuurlijk, maar ook die van de kraamzorg, het ziekenhuis en misschien zelfs een taxibedrijf. Het is ook praktisch om alvast de nummers te noteren van diegene die je wilt bellen als de bevalling begonnen is of juist afgelopen.
    • Je komt vanaf nu iedere week op controle.
    • Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat je ze gebruikt. Kleding en textiel kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten. Na een wasbeurt drogen de hydrofielluiers en badcapes veel beter af en de kleertjes ruiken dan ook lekker fris. Gebruik liever geen wasverzachter. Het babyhuidje is gevoelig en pasgeboren kindjes kunnen uitslag van wasverzachter krijgen.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard