1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 33 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 2050 gram en je baby is nu 41 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 33 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je zult merken dat je er niet meer helemaal bij bent: je lijkt wel steeds meer te stuntelen, je begint dingen te vergeten, je stoot je regelmatig en je evenwicht is ook niet meer wat het vroeger was. Heel logisch.

    Ten eerste is je lichaam veel groter en zwaarder dan normaal. Ten tweede is het zo dat zwangere vrouwen aan het einde van de zwangerschap steeds meer 'in zichzelf' keren. Je energie en gedachten gaan steeds meer naar je lichaam en werken naar het moment van de bevalling toe.

    Het vermijden van spanning en stress is belangrijk. Hoe moeilijk het soms ook is: kies voor jezelf. Ben je ´s avonds moe? Plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Geef dit aan bij familie, vrienden en ook bij je collega´s. Geef aan wat je op het werk wel en niet kunt doen en voel je niet schuldig als je ‘nee’ moet zeggen.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 33? Je kindje ligt nu waarschijnlijk in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. En net zoals de meeste kindjes in de achterhoofdsligging. Zo kan het hoofdje zich bij de bevalling perfect aanpassen aan de vorm van de bekken.

    De vingernagels hebben zich nu volledig gevormd, die van de tenen nog niet. Je kindje oefent nog steeds het ademhalen ter voorbereiding op de geboorte, de longen zijn vrijwel volledig ontwikkeld. Ben je ook zo benieuwd naar je kindje?

    Bewegingen

    Je kindje beweegt de hele dag en is nu behoorlijk sterk. Deze bewegingen voel je niet allemaal. Omdat de ruimte kleiner wordt, voel je het kindje wat minder krachtig bewegen dan een aantal weken geleden. Het is belangrijk om het aantal bewegingen goed in de gaten te houden.

    Twijfel je of voel je duidelijk minder beweging in vergelijking tot de voorgaande dagen, neem dan altijd contact met ons op. Het is mogelijk dat het kindje misschien wel beweegt, maar jij dit niet voelt. We controleren liever een keer te veel dan te weinig. Ook ongerustheid is een reden om te bellen. Dus twijfel nooit om contact met ons op te nemen, ook al is het in het weekend.

    Tips en leesvoer

    • Je kindje is straks geboren en dat wil je dat met iedereen delen. Je kunt bijvoorbeeld slingers ophangen of een bord in de tuin plaatsen. Op internet vind je veel inspiratie en misschien heb je een handige (schoon)vader die een mooi bord wil maken.
    • Zorg dat je een kraampakket in huis hebt. In een kraampakket zitten onder andere kraamverband, steriele gaasjes en een navelklem. Sommige drogisterijen verkopen complete kraampakketten. Informeer bij je zorgverzekeraar of die een kraampakket verstrekt. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het verstandig om een kraampakket in huis te hebben. Het kan altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt. Zet ongeveer 4 weken voor je bevalling je bed op klossen. Je bed moet op ongeveer 70-80 centimeter hoogte staan. Dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en de kraamhulp. Lees meer over de checklist in de mail van week 30.
    • Het kraamzorgbureau zal rond deze tijd contact met je opnemen (of heeft dat al gedaan) voor een huisbezoek. Voor de 36e week komt iemand van het kraamzorgbureau bij je thuis om door te nemen wat je van ze kunt verwachten.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard