Je baby in week 33 van je zwangerschap
In week 33 is je baby...

41 cm
2050 gram
..zo groot als een ananas
Jij in weekNr 33 van je zwangerschap
In weekNr 33 ben jij...

- 33 weken zwanger
- in je achtste maand
- in het derde trimester
Cursusportaal
Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'
Ja, ik wil toegangDit gebeurt er met je baby als je 33 weken zwanger bent
Je kindje ligt nu waarschijnlijk in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. De meeste baby's liggen nu in achterhoofdsligging. Zo kan het hoofdje zich bij de bevalling perfect aanpassen aan de vorm van de bekken. Lees hier meer over de ligging van je kindje.
De vingernagels hebben zich nu volledig gevormd, die van de tenen nog niet. Je baby oefent nog steeds het ademhalen ter voorbereiding op de geboorte, de longen zijn vrijwel volledig ontwikkeld.
Lees ook:
Ontzwangeren: 9 typische kwaaltjes na de bevallingDit gebeurt er met jou als je 33 weken zwanger bent
Je zult merken dat je er niet meer helemaal bij bent. Je lijkt wel steeds meer te stuntelen. Je begint dingen te vergeten. Je stoot je regelmatig. Je evenwicht is ook niet meer wat het vroeger was. Dit is heel logisch. Ten eerste is je lichaam veel groter en zwaarder dan normaal. Ten tweede keren zwangere vrouwen op het eind van de zwangerschap steeds meer 'in zichzelf'. Je energie en gedachten gaan steeds meer naar je lichaam en je kindje en werken naar het moment van de bevalling toe.
Het vermijden van spanning en stress is belangrijk. Hoe moeilijk het soms ook is, kies voor jezelf. Ben je ´s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Geef aan wat je wel en niet kunt doen en voel je niet schuldig als je nee moet zeggen. Lees hier meer over hoe je ook kunt ontspannen tijdens de bevalling.
Heb je last van je spieren en gewrichten? Dan ben je niet de enige. Door je groeiende buik kunnen je bekken het zwaar te verduren krijgen. Maar ook kan je last krijgen van je schouders en nek. Een bezoekje aan een fysiotherapeut is dan geen overbodige luxe. Lees hier wat een fysiotherapeut voor jou kan betekenen tijdens de zwangerschap.
Lees ook:
Wat er gebeurt tijdens het indalen van je babyNu je buik steeds groter wordt en je wellicht meer last krijgt van zwangerschapskwaaltjes zoals vergeetachtigheid, vraag je je misschien af of je nog wel goed genoeg kunt presteren als werknemer. Geen zorgen, want je werkgever is verplicht rekening met je te houden op de werkvloer met aangepaste arbeidsomstandigheden. Ook is zwangerschapsdiscriminatie en ontslag tijdens je zwangerschap verboden. Houd nog even vol, want je zwangerschapsverlof komt er bijna aan!
Cursusportaal
Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'
Ja, ik wil toegangTo do in week 33
12 zwangerschaps- en bevalcursussen, vergoed door je zorgverzekeraar
Met ons cursuspakket zit jij lekker in je vel gedurende de zwangerschap én bereid je je optimaal voor op de bevalling. Volg maar liefst 12 online zwangerschaps-, beval- en babycursussen, die door de meeste zorgverzekeraars worden vergoed: geheel gratis voor jou dus! Online, en met onbeperkte toegang gedurende 18 maanden zodat jij ze in je eigen tempo kunt volgen en terugkijken. Lees hier alles over de cursussen.
Huisbezoek van het kraamzorgbureau
Het kraamzorgbureau zal rond deze tijd contact met je opnemen (of heeft dat al gedaan) voor een huisbezoek. Voor de 36e week komt iemand van het kraambureau bij je thuis om door te nemen wat je van ze kunt verwachten.
Kraampakket in huis halen
Zorg dat je een kraampakket in huis hebt. In een kraampakket zitten onder andere kraamverband, steriele gaasjes en een navelklem. Informeer bij je zorgverzekeraar of die een kraampakket verstrekt. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het verstandig om een kraampakket in huis te hebben. Het kan altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt en bovendien heb je het nodig voor de kraamweek. Lees hier wat er allemaal in het kraampakket zit.
Lees ook:
Wel of geen tweede voornaam voor je baby?Luiers uitkiezen
Tot in de jaren '80 waren wasbare luiers gebruikelijk, sindsdien zijn wegwerpluiers steeds normaler geworden. Nu zijn wasbare luiers weer in opkomst. Zowel binnen wegwerp als wasbaar heb je verschillende merken en soorten luiers, het is goed om je hier alvast in te verdiepen, zodat je een bewuste keuze kan maken.
Informatieavonden bijwonen
Er worden informatieavonden gehouden over de bevalling en over borstvoeding. Vraag je verloskundige om meer informatie over deze avonden. Lees hier meer over borstvoeding en kunstvoeding.
Bedverhogers regelen
Heb jij al bedverhogers in huis? Voor een thuisbevalling en voor een bevalling in het ziekenhuis moet je bed minimaal 80 cm hoog zijn voor kraamverzorging. Daarnaast heb je mogelijk nog vele andere hulpmiddelen nodig tijdens de bevalling én erna, zoals een baarkruk, bekkenbanden en een borstkolfapparaat. Hier lees je alles over de hulpmiddelen tijdens de zwangerschap, bevalling en in de kraamtijd.
EHBO cursus
Kan jij al eerste hulp verlenen bij een valpartij of vergiftiging van je baby? Lees in dit artikel meer over EHBO voor baby's en kinderen. Tip: Tijdens je verlof heb je mooi de tijd om samen met je partner een cursus te volgen.
Wat moet je doen als je kind een brandwond heeft?
- 10 tot 20 minuten lang koelen, met lauw zachtstromend kraanwater.
- Koelen met ijskoud water
- Niets en gelijk naar de eerste hulp
Geboortekaartje ontwerpen
Willen jullie als je kindje geboren is geboortekaartjes versturen? Denk dan vast na over de opmaak. Je kan hiervoor op internet veel inspiratie opdoen of je kunt hem speciaal laten ontwerpen. Bekijk ook vast wie jullie allemaal een kaartje willen sturen en maak een overzichtelijk adressenbestand, bijvoorbeeld in Excel.
Wist je dat?
Wist je dat de kans groot is dat je in deze fase van je zwangerschap last hebt van je rug? Je kunt dan maar beter rustig aandoen en niet meer te veel tillen of actief zijn. Dan zou de pijn blijvend kunnen worden en kunnen uitbreiden naar je bekken en benen.
Lees ook:
Couvade syndroom: partner heeft ook zwangerschapskwaaltjes