1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 31 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-16-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 1600 gram en je baby is nu 39 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 31 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je hebt nu meer bloed (7 in plaats van 5 liter) in je lichaam. Die toename komt vooral door extra vocht. Je bloed is nu dunner, waardoor het gemakkelijker en sneller stroomt. Je hart heeft het zwaarder want die grote hoeveelheid bloed moet door je hart worden rondgepompt. Je vaatwanden zijn slapper geworden tijdens de zwangerschap.

    Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je weer last krijgen van aambeien en/of spataders. We hebben beide ongemakken al eens eerder besproken in deze mailing. Probeer het te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in een zelfde houding te zitten of staan.

    Door even op de grond op je rug te gaan liggen, met je onderbenen op een stoel waarbij je knieën een hoek van negentig graden vormen, stroomt het bloed makkelijker vanuit je benen naar je hart. Dit kan helpen bij stuwing in je onderlichaam.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 31? Van alle organen zijn alleen de longen nog niet helemaal rijp. De hersenen groeien nog en de zenuwcellen en zenuwverbindingen werken nu. Na 32 weken is die ontwikkeling gelijkwaardig aan die van een pasgeboren kindje. Je kindje zal ook al bewegen als hij of zij geprikkeld wordt of opschrikken van harde geluiden.

    Wanneer moet je bellen?

    Bel ons gerust bij ongerustheid of twijfel, maar in ieder geval op de volgende momenten:

    Je belt ons op de volgende tijdstippen en momenten: Vóór 37 weken bel je altijd bij weeën, bloedverlies of gebroken vliezen.

    Na 37 weken bel je ons als het volgende zich voordoet:

    • Bij weeën en het is je eerste bevalling? Bel ons als je 2 uur lang om de 4 minuten regelmatige weeën hebt.
    • Ben je al een keer bevallen? Bel ons als je 1 uur lang om de 5 minuten weeën hebt of eerder als daar advies over is gegeven tijdens je controles of als je het gevoel hebt dat het nodig is.
    • Breken de vliezen? Bel ons dan, ook ’s nachts of in het weekend en ongeacht of je weeën hebt of niet.

    Bel ons ook als:

    • De kleur van het vruchtwater groen, geel of bruin is. Dit is een teken dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept en dat is voor ons een reden om gelijk bij jullie een controle te komen doen. Als je twijfelt over de kleur bel je altijd;
    • Het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald. Wij zullen je informeren of het hoofdje is ingedaald bij de controles vanaf 36 weken.

    Let op: Als de vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën, dan mag je niet in bad. Douchen is geen probleem, maar gebruik geen vaginale douche.

    Als de vliezen ’s nachts breken en als de kleur van het vruchtwater helder of roze is, het hoofdje van je kindje is ingedaald en je hebt nog geen (regelmatige) weeën, dan is het veilig om af te wachten tot de ochtend, om ons te bellen.

    Bloedverlies

    Aan het eind van de zwangerschap is het mogelijk dat je een paar druppels vaginaal bloed verliest in combinatie met slijm of afscheiding. Dit heet de slijmprop. Dit is geen aankondiging van de bevalling, maar een normaal verschijnsel. In alle andere gevallen horen wij het graag.

    Pijnstilling

    Het is belangrijk om tijdens een bevalling zo ontspannen mogelijk te zijn. Pijn is niet fijn, maar in dit geval betekent pijn: weeën. Die heb je nodig voor een (vlotte) bevalling. Er zijn verschillende hulpmiddelen om met de pijn van de bevalling om te gaan:

    • Neem een warme douche of bad;Je kunt ook in bad bevallen. Door het warme water kun jij je beter ontspannen, blijven je spieren soepel en verloopt de bevalling over het algemeen minder stressvol. Voor de baby is het een natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Hiervoor wordt een speciaal bevalbad gebruikt. In het JBZ zijn bevalbaden aanwezig, wil je hier gebruik van maken? Meer informatie hierover lees je in deze folder en op onze website.
    • Varieer je houding; Lees hier meer over houdingen.
    • Je ademhaling is erg belangrijk. Adem in door je neus en langzaam uit door je mond. Je kunt bijvoorbeeld geluid maken met een lage stem of korte pufjes uitblazen. Wanneer jij je hierop concentreert, ben je minder gericht op de pijn en helpt het je ontspannen.
    • GeboorteTENSDit is een compact apparaatje dat kleine elektrische prikkels geeft aan de hand van elektrodes.Deze worden op de rug van de zwangere vrouw geplakt. De impulsen die door de elektrodes worden toegediend, verlichten de pijn tijdens de bevalling. De kracht van de impulsen is variabel. Verder heeft het apparaatje geen nadelige gevolgen voor de ongeboren baby. Wanneer de pijn toch te heftig wordt en deze middelen niet voldoende zijn, bestaat er altijd de mogelijkheid pijnbestrijding te krijgen in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling kijken wij samen of pijnstilling nog mogelijk is en zullen dan het ziekenhuis bellen voor een overdracht. Meer informatie over pijn tijdens de bevalling vind je in deze folder.

    Tips en leesvoer

    • Probeer op tijd te beginnen met de voorbereidingen op je verlof. Anders kom je hierdoor misschien in de stress, je moet nog allerlei klusjes afronden, zaken overdragen en daardoor heb je het extra druk. Op tijd beginnen scheelt enorm.
    • De zwangerschapscontroles zijn bij ons nu om de week. Vanaf 36 weken kom je iedere week op controle. Vanaf nu willen we graag vaker je bloeddruk controleren. En natuurlijk willen we vanaf nu steeds beter in de gaten houden of je kindje goed groeit.
    • Bellypainting, ook wel buikschildering genoemd, is een mooie manier om jouw zwangerschap op een unieke manier vast te laten leggen. Bellypainting wordt meestal gemaakt rond week 32 van de zwangerschap.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard