Ontwikkelingen bij de moeder
Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 29 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Last van een zeurende of stekende pijn in je onderrug of bij het schaambeen? Dat zou kunnen duiden op bekkenklachten. Eén op de vier vrouwen heeft hier tijdens de zwangerschap last van.
Bekkenbodemklachten
Let tijdens je zwangerschap goed op je houding. Door het gewicht van je buik worden onderste rugwervels extra belast. Daarnaast zijn je gewrichtsbanden door de zwangerschapshormonen verslapt en daardoor krijgen je rugwervels het extra zwaar te verduren. Om lage rugpijn te voorkomen, moet je niet met een holle rug staan. Sta zó dat er een rechte lijn loopt van je achterhoofd naar je hielen. Span hiervoor je bilspieren aan en houd je buikspieren aangetrokken. Op die manier kantelt je bekken automatisch naar achteren.
Als je ’s avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage, oefeningen of een rode lamp verlichting geven. Bij hevige of aanhoudende klachten, kan het zinvol zijn om een therapeut te bezoeken. Kijk eens hier voor een therapeut bij jou in de buurt.
Waarschijnlijk kun je de billen en voeten van je kindje voelen als hij of zij beweegt. Je kindje drukt nu tegen je maag en middenrif en je zult vaker moeten gaan zitten en uitrusten.
Ontwikkelingen bij je kindje
Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 29? Je kindje krijgt steeds meer een vast ritme. Op bepaalde momenten van de dag (of nacht) zal je kindje erg beweeglijk en actief zijn en op bepaalde momenten juist erg rustig. Je kindje krijgt nu al een vast slaapritme, ook onder invloed van de steeds meer rijpende hersenen. De hersenen zijn nu in staat om een aantal zaken zelf aan te sturen zoals de lichaamstemperatuur en ademhaling.
Geluiden kan je kindje ook al horen. Je kindje hoort je hartslag, het rondpompen van je bloed en de geluiden van je spijsvertering. In je buik is het nooit stil! Ook je stem en muziek hoort hij. Pasgeboren kindjes worden rustig als ze muziek horen, waar hun moeder veel naar luisterde tijdens de zwangerschap.
Verzekering
Je bent in Nederland verplicht om je kindje vanaf de geboorte mee te verzekeren. Je kindje wordt bijgeschreven op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd en zijn tot 18-jarige leeftijd gratis verzekerd. Voor het bijschrijven bij de verzekering heb je een BSN nodig. Het BSN ontvang je na de aangifte van je kindje bij de gemeente.
Vergeet je kindje straks ook niet aan te melden bij andere persoonsgebonden verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering. Tip: maak samen met je partner een lijst met punten die na de geboorte geregeld moeten worden. Op deze manier vergeten jullie niets in deze hectische, maar o zo mooie periode.
Vaginale afscheiding
Tijdens de zwangerschap is vaginale afscheiding heel normaal. Een verhoogde bloeddruk in het bekkengebied en de vagina is de oorzaak. Ruikt de afscheiding normaal? Maak je dan geen zorgen.
Neem echter contact op met je huisarts bij:
- pijn;
- jeuk;
- een branderig gevoel;
- een abnormale geur of kleur van de afscheiding.
Je huisarts kan je controleren op een vaginale schimmelinfectie. Heb je inderdaad een infectie? Dan kun je bij je huisarts een crème krijgen.
Tips en leesvoer
- Als dit niet je eerste kindje is, is het goed om alvast na te denken over opvang van je oudere kind(eren) op het moment dat de bevalling begint.
- Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!