1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 28 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 1000 gram en je baby is nu 36 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 28 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Nu je 28 weken zwanger bent, ga je elke dag schopjes voelen. Probeer het bewegingspatroon van je kindje te herkennen. De kracht en hoeveelheid verschillen per vrouw en per kindje.

    Vanaf nu is het belangrijk om je kindje elke dag te voelen bewegen. Neem de tijd daarvoor want als je druk bezig bent, zul je het minder of niet voelen. Heb je je kindje 12 tot 24 uur niet voelen bewegen? Ga dan rustig zitten of liggen, eet of drink even wat en probeer contact te maken. Is je kindje na 1 tot 2 uur nog steeds heel erg rustig? Bel dan met ons.

    Het is normaal dat je lichter slaapt dan gewoonlijk. Dit heeft te maken met de voorbereiding op de komst van jullie kindje. Als het na de geboorte huilt of geluidjes maakt, word je daar sneller wakker van.

    Heb je nu een donkere streep over je buik lopen vanaf je navel naar beneden (in enkele gevallen ook van je navel naar boven)? Dat wordt een zwangerschapsstreep of –lijn genoemd. Het is een opeenhoping van pigment. Na de zwangerschap verdwijnt die streep langzaam weer. Ook kan er op andere plaatsen van je lichaam een verhoogde pigmentatie ontstaan wat zich uit in donkere tepels en paarsige schaamlippen.

    Vocht vasthouden

    Je lichaam kan tijdens de zwangerschap wel 2 tot 3 liter meer vocht vasthouden. Dit merk je vooral in de laatste maand van je zwangerschap aan gezwollen handen en voeten. Heb je geen bijkomende klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of pijn in de bovenbuik? Dan kan het vasthouden van vocht geen kwaad. Als hier wel sprake van is, is het belangrijk direct contact met ons op te nemen.

    We hebben een aantal tips voor je: beweeg iedere dag minimaal 30 minuten, drink minimaal 2,5 liter water per dag en leg je benen wat hoger wanneer je zit of ligt. Dat scheelt echt!

    Carpaal tunnelsyndroom

    Heb je door het vocht vasthouden last van dikkere handen en daardoor tintelingen in je pols? Dat is het carpaal tunnelsyndroom, wat ontstaat door een beknelde zenuw ter hoogte van de pols. Deze zenuw loopt van je onderarm naar je handpalm via een zogeheten tunnel. De beknelling van de zenuw ontstaat door een zwelling van bindweefsel. Hierdoor neemt de druk in de tunnel toe en veroorzaakt dit klachten als bijvoorbeeld:

    • tintelingen en pijn in de hand;

    • neiging tot het wapperen van handen;

    • een verminderd gevoel in vingers;

    • gevoel van krachtverlies;

    • soms is er sprake van pijn in de gehele arm.

    Bij lichte klachten kan een (tijdelijke) aanpassing van activiteiten de klachten laten verdwijnen. Maar ook het plaatsen van een nachtspalk (skatepolsbeschermer) kunnen klachten doen afnemen. Dit wordt vaak gebruikt bij mensen die voornamelijk ’s nachts klachten ervaren.

    Merk je dat je schoenen niet meer goed passen? Ook dit kan komen door vocht vasthouden, maar ook vanwege een andere reden. Sommige vrouwen krijgen namelijk tijdens de zwangerschap grotere voeten, door dat de voeten een groter gewicht moeten dragen en de kraakbeenbotjes wat verweken. Zo kan het zijn dat je voeten na de zwangerschap gemiddeld 2 tot 10 millimeter groter zijn.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 28? De zintuigen van je kindje zijn nu goed ontwikkeld. Je kindje kan zien, horen, voelen en proeven. De kleine donshaartjes op het lichaam van je kindje maken langzaamaan plaats voor een soort huidsmeer, waardoor de huid niet zal uitdrogen.

    Vanaf deze week blijft de verhouding tussen het hoofdje en de rest van het lijfje hetzelfde tot de geboorte. Nog een paar weken geleden woog je kindje bijna niks en nu is het al 1kilo. Er ontstaat ook verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een jongetje weegt in de eerste zwangerschap tussen de 1030-1190 gram en een meisje tussen de 960-1110 gram. Deze getallen gelden wel alleen voor een eerste zwangerschap.

    Groeiecho

    Tussen 30 en 32 weken zwangerschap zullen wij middels een groeiecho nog eens kijken naar de groei van jullie kindje. De groei controleren we door het meten van de omtrek van het hoofdje, het buikje en het bovenbeen van jullie kindje. Mocht de groei afwijkend zijn, zullen er nog extra groeicontroles volgen.

    Tips en leesvoer

    • Als je kindje geboren is, willen jullie vast geboortekaartjes versturen. Denk dus vast na over de opmaak. Op internet kun je veel inspiratie opdoen, of je kunt het kaartje speciaal laten ontwerpen. Bekijk ook vast wie jullie allemaal een kaartje willen sturen en maak vast een overzichtelijk adressenbestand.
    • Heb je een huisdier? De hond of kat zal straks ook moeten wennen aan de nieuwe bewoner in ‘zijn’ huis. Laat je huisdier daarom vast wennen aan wat komen gaat. Eerst was hij diegene die de aandacht kreeg en binnenkort staat je kindje centraal. Wil je dat hij straks niet meer boven komt? Begin daar dan nu alvast mee, want anders kunnen (vervelende) veranderingen dadelijk geassocieerd worden met je kindje. Denk ook vast na over opvang van je huisdier tijdens de bevalling.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard