1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 27 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 820 gram en je baby is nu 35 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 27 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je bent in de laatste week van het tweede trimester aangekomen. Zowel jij als je kindje gaan de komende tijd een groeispurt maken. Je baarmoeder is inmiddels al een stuk boven je navel te voelen. Gemiddeld kom je nu ongeveer een halve kilo per week aan. Je lichaam maakt nu reserves aan voor je kindje. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal.

    Bekkenpijn

    Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt ervoor dat het kraakbeen en de gewrichten in het bekken gaan verweken. Ter voorbereiding op de bevalling moeten de gewrichten wat soepeler worden. De twee helften van het bekken worden verbonden door het schaambot (symfyse) en het onderste deel van de wervelkolom (sacrum).

    De bekkendelen kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven als de verweking te sterk is. Met als gevolg dat de spieren en banden rond het bekken extra hard moeten werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of de onderrug. Dit kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen. Dit kan pijn of ongemak veroorzaken. Zorg voor voldoende rust en een goede houding. Je kunt er meer over lezen in het boek Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap van Cecile Röst of neem een kijkje op de website: www.nvog.nl (onder patiënten folders). Daarnaast kunnen wij je uiteraard informeren over oefentherapeuten of fysiotherapeuten waar je terecht kunt.

    Als je ’s avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage, oefeningen of een rode lamp verlichting geven.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in de 27ste week? Je kunt nu steeds meer contact maken met je kindje. Als je je hand op je buik legt, kan het zijn dat je kindje daar naartoe komt, verplaats je je hand dan volgt hij. Misschien lukt het niet meteen. Maar als je het een paar keer herhaalt, je er even de tijd voor neemt en je concentreert, lukt het vast en zeker wel. Tijdens de controles kunnen wij vanaf nu meestal goed voelen waar het hoofdje en de billetjes liggen.

    Bloedonderzoek

    Bij het eerste bloedonderzoek in de zwangerschap is de bloedgroep onderzocht. Is jouw bloedgroep Rhesus D of c negatief, dan volgt er bij 27 weken een extra bloedonderzoek. Als jouw bloedgroep Rhesus D negatief is, wordt de bloedgroep van je kindje onderzocht. Als jouw baby ook Rhesus D negatief is, gebeurt er niets. Is jouw kindje Rhesus D positief, dan is er een kans dat jouw bloed antistoffen gaat aanmaken tegen het bloed van de baby, met als gevolg dat een kindje bloedarmoede kan krijgen. Om te voorkomen dat jouw bloed antistoffen aanmaakt tegen het bloed van je kindje, krijg je van ons een anti-D prik bij 30 weken zwangerschap én na de bevalling.

    Is jouw bloedgroep Rhesus c negatief, dan onderzoeken we of jouw bloed antistoffen aanmaakt in deze zwangerschap. Als dat het geval is, zal jouw zwangerschap, onder andere middels extra echo’s, en bloed extra gecontroleerd worden. Voor Rhesus c is helaas geen prik beschikbaar, maar gelukkig is het aanmaken van antistoffen zeldzaam. De folder ‘Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap’ van het RIVM geeft meer informatie over dit vervolgonderzoek.

    Bij iedereen wordt tussen 28 en 30 weken zwangerschap een standaard bloedonderzoek gedaan. Hierbij controleren we je Hb-gehalte (ijzergehalte) en glucosewaarde (bloedsuiker) nog een keer. Tijdens de zwangerschap is het namelijk normaal dat je ijzergehalte wat daalt als gevolg van het toegenomen bloedvolume in je lichaam. Als dit te ver daalt, is het mogelijk dat we ijzermedicatie voorschrijven. Je glucosewaarde geeft informatie over eventueel ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, bij vrouwen met een verhoogd risico hierop zal tussen 24 en 28 weken zwangerschap al een suikertest plaats hebben gevonden.

    Colostrum

    Vanaf de 6e maand (de 26e week) van je zwangerschap kan er soms een dikke gelige vloeistof uit je tepels komen genaamd colostrum. Dit is de eerste moedermelk. Het bevat veel eiwitten, mineralen en antistoffen om je kindje te beschermen tegen infecties. Het werkt ook laxerend voor je kindje en helpt zo de eerste ontlasting kwijt te raken. De samenstelling van de moedermelk zal veranderen, want die past zich aan de leeftijd van je kindje aan. Voor een goede start met borstvoeding is het trouwens niet nodig om al in de zwangerschap melk te lekken!

    Tips en leesvoer

    • Het verschilt wanneer je voor het eerst zwangerschapskleding nodig hebt. Waarschijnlijk kun je na de bevalling niet meteen je gewone kleding weer aan en is het fijn om nog een tijdje gebruik te maken van je zwangerschapskleding.
    • Je nagels kunnen sneller afbreken als gevolg van de verandering in je hormonen. Daarom is het handig om je nagels te lakken met een verstevigende nagellak.
    • Vermoeidheid, slapeloosheid en angst kunnen stress veroorzaken voor de bevalling. Tegelijkertijd kunnen de hormonale veranderingen emotionele veranderingen met zich mee brengen. Een ontspannende zwangerschapsmassage kan fysiek en gevoelsmatig ondersteunend zijn, voor jezelf én je kindje. Een zwangerschapsmassage verbetert de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor jou en je kindje. Een zwangerschapsmassage kan heel ontspannend zijn. Vaak is dit dan ook een goede voorbereiding op de bevalling.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard