1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 24 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 600 gram en je baby is nu 32 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in je 24ste zwangerschapsweek plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je komt nu ongeveer een halve kilo per week aan en dat begin je wellicht te voelen aan je voeten en benen. Zorg dat je voldoende rust en goede platte schoenen draagt. Natuurlijk hoort zwaarder worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo’s die eraan vliegen. Toch is dit beslist niet het moment om te gaan lijnen. Door te lijnen komen schadelijke stoffen, die liggen opgeslagen in het vet, in je bloedbaan en via je bloed bij je kindje terecht.

    Bekommer je nu dus even niet te veel om je gewicht. Vliegen de kilo’s er wel heel erg snel aan, kijk dan eens naar je eetgewoonten. Misschien dat je op de momenten dat je trek hebt wat vaker fruit of rauwkost kunt nemen in plaats van een snack. En drink veel water: het stilt de honger zonder dat je er een grammetje van aankomt.

    Dankzij een betere doorbloeding van je lichaam kun je meer zin hebben in vrijen. Het kan goed zijn dat die zin in vrijen enorm wisselt, dit komt door een grote hoeveelheid zwangerschapshormonen die soms in pieken aanwezig zijn. Vrijen is tijdens de zwangerschap niet schadelijk. Lees meer over seks tijdens de zwangerschap in de mail van week 13.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 24? De evenwichtsorganen in het oortje zijn ontwikkeld en net zo groot als bij een volwassene. Rond deze week gaan de oogjes open. Wauw! Je kindje heeft al fijne wimpertjes en wenkbrauwen. De snelle oogbewegingen, die bij een volwassene betekenen dat hij droomt, beginnen nu ook. Je kindje ontwikkelt een slaap- en waakritme.

    De bewegingen van je kindje worden steeds krachtiger en dit zorgt ervoor dat je partner misschien ook al jullie kindje kan voelen als hij zijn handen op je buik legt.

    Bloedonderzoek

    Soms is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Dit is bijvoorbeeld bij overgewicht, wanneer er diabetes voorkomt in je naaste familie of als je zelf eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

    Als je binnen een risicogroep valt of als er een andere indicatie is voor een suikertest, hebben we dat al eens met je besproken. In dat geval wordt een suikertest (OGTT) tussen 24 en 28 weken geadviseerd. Deze suikertest wordt uitgevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, hier vind je uitgebreide informatie over de OGTT. We bespreken de uitslag met je tijdens de eerstvolgende controle.

    Tips en leesvoer

    • Je mag de eerste acht levensmaanden van je kindje kolven en/of voeden ‘in de baas zijn tijd’. Bespreek dit wel goed en op tijd met je werkgever, als je dit graag wil. In totaal mag je hier een kwart van je werktijd voor gebruiken. Als je in de buurt van je werk woont, kun je dus ook je kindje zelf voeden. Vraag of er een geschikte ruimte is om te kolven als je daarvoor kiest. Je werkgever is verplicht een geschikte ruimte voor je te zoeken. Meer informatie over ‘werk en borstvoeding’ lees je in deze folder van het Voedingscentrum.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard