1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 23 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 500 gram en je baby is nu 30 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 23 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Bij elke controle meten wij je bloeddruk. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is voor jezelf vaak lastig omdat je dan snel duizelig kunt zijn.

    Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan nog wel eens geadviseerd om zoutloos te gaan eten, maar inmiddels wordt een zoutloos dieet niet meer voorgeschreven. Overigens is matig zijn met zout altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent. Probeer te letten op producten als drop (zoet en zout), soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami of ontbijtspek.

    Het kan trouwens goed zijn dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert. Heb je normaal vooral zoete trek, dan kun je nu ineens ontzettend verlangen naar hartige dingen. Of andersom natuurlijk. Het zijn die typische dingen die bij een zwangerschap horen. Bloedneuzen

    De dunne bloedvaatjes in de neus worden tijdens de zwangerschap flink op de proef gesteld. Ze zijn heel gevoelig en gaan snel stuk. Zeker bij grote wisseling in temperatuur of het hard snuiten van je neus. Af en toe een bloedneus hebben kan geen kwaad. Laat het ons weten als het te vaak gebeurt en je veel bloed verliest.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 23? Wij nemen dat graag met je door. Je kindje gaat steeds meer lijken op hoe hij of zij er bij de geboorte ook uit zal zien. Het hoofdje is al meer in verhouding tot het lichaam. Bij een jongentje is nu het scrotum goed ontwikkeld en bij een meisje bevatten de eierstokken al miljoenen eitjes. Dit zijn er bij de geboorte ongeveer 2 miljoen.

    Je kindje kan sinds kort ook ademhalen. Geen lucht, maar vruchtwater ademt hij in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. Dat is nodig, want de longen zijn de enige organen die nog niet rijp genoeg zijn. Je kindje traint daarnaast ook zijn spieren door volop te bewegen. Gelukkig is de navelstreng lang genoeg om te zorgen dat hij daarvoor meer dan genoeg ruimte heeft.

    Tips en leesvoer

    • Als je minimaal één jaar bij dezelfde werkgever werkt, kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Heb je plannen om direct na het zwangerschapsverlof ouderschapsverlof op te nemen? Bespreek dit dan op tijd met je werkgever. Het FNV geeft hier meer informatie over.
    • Bij de achternaam heb je niet zoveel keuze, maar bij de voornaam des te meer. Wat voor naam ga je kiezen? Een klassieke naam of naar een van de grootouders? Of wist je al voordat je zwanger was hoe je je kind wilde noemen? Een naam is iets persoonlijks en het is vaak een moeilijke keuze. Wat kan helpen is een namenboek of een online namenzoeker.
    • Als jullie niet getrouwd zijn en jullie de erkenning van jullie kindje nog niet geregeld hebben, mag je dat deze week toch zeker gaan doen bij de Burgerlijke Stand van je gemeente. Mocht je vroegtijdig bevallen, dan ben je vanaf 24 weken verplicht om je kindje aan te geven bij de gemeente. Let wel op dat erkenning niet hetzelfde is als voogdijschap. Laat je hierover goed informeren bij je gemeente. Meer informatie over erkenning, ouderlijk gezag en aangifte is ook besproken in de mail van week 19 en kun je lezen op onze eigen website.
    • Let bij het inrichten van de babykamer ook meteen op de veiligheid. Werk snoeren weg, scherm stopcontacten af en gebruik kinderveilige verf.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard