1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerZwangerschapskalenderWeek 23

  Selecteer je zwangerschapsweek

  week-23

  Week 23

  Week 23

  ZP® - Groeikalender

  , 8 juli 2016 09:14Laatste update op: 29 april 2023 00:06

  De baby begint met het inademen van het vruchtwater als oefening voor het echte ademhalen na de geboorte. Het lichaam groeit nu sneller dan het hoofdje. De baby weegt nu 500 gram en is 30 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 23 van je zwangerschap.

  Je baby in week 23 van je zwangerschap

  In week 23 is je baby...

  week-image

  30 cm

  500 gram

  ..zo groot als een maiskolf

  Jij in weekNr 23 van je zwangerschap

  In weekNr 23 ben jij...

  week-image
  • 23 weken zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  Dit gebeurt er met je baby als je 23 weken zwanger bent

  Je baby gaat steeds meer lijken op hoe hij of zij er bij de geboorte ook uit zal zien. Het hoofdje is al meer in verhouding tot het lichaam. Bij een jongetje is nu het scrotum goed ontwikkeld en bij een meisje bevatten de eierstokken al miljoenen eitjes. Dit zijn er bij de geboorte ongeveer 2 miljoen.

  Je baby kan sinds kort ook ademen. Hij ademt geen lucht, maar vruchtwater in en uit de longetjes, en dat is meteen een mooie oefening. De baby traint daarnaast zijn spieren door volop te bewegen. Gelukkig is de navelstreng lang genoeg om te zorgen dat hij daarvoor meer dan genoeg ruimte heeft.

  Dit gebeurt er met jou als je 23 weken zwanger bent

  Ondanks dat je ontzettend veel zin hebt in allerlei soorten voeding die niét echt bepaald gezond zijn, is het wel belangrijk te blijven te denken aan je bloeddruk. Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar is voor jezelf vaak lastig omdat je dan snel duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger werd dan nog wel eens geadviseerd om zoutloos te gaan eten, maar inmiddels wordt een zoutloos dieet niet meer voorgeschreven.

  Overigens is matig zijn met zout altijd gezonder, ook als je niet zwanger bent. Probeer te letten op producten als drop (zoet en zout), soep, jus, sauzen uit een pakje, chips, salami of ontbijtspek. Het kan trouwens goed zijn dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert. Heb je normaal vooral zoete trek, dan kun je nu ineens ontzettend verlangen naar hartige dingen. Of andersom natuurlijk. Het zijn die typische dingen die bij een zwangerschap horen. Lees hier meer over goede voeding tijdens je zwangerschap

  De dunne bloedvaatjes in de neus worden tijdens de zwangerschap flink op de proef gesteld. Ze zijn heel gevoelig en gaan snel stuk. Zeker bij grote wisselingen in temperatuur of bij het hard snuiten van je neus. Af en toe een bloedneus hebben kan geen kwaad. Laat het je verloskundige weten als het te vaak gebeurt en als je veel bloed verliest.

  Een ander vervelend lichamelijk kwaaltje tijdens de zwangerschap kan bekkenpijn zijn. Om dit te verminderen kun je je verdiepen in bekkenfysiotherapie. Ook acupunctuur kan veel voor je betekenen tijdens de zwangerschap en als voorbereiding op de bevalling.

  Cursusportaal

  Alles weten over de zwangerschap, je bevalling en je baby? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!'

  Ja, ik wil toegang

  To do in week 23

  12 zwangerschaps- en bevalcursussen, vergoed door je zorgverzekeraar

  Alles uit je zwangerschap halen én je optimaal voorbereiden op de bevalling? Dat doe je met ons cursuspakket van 12 zwangerschaps-, beval- en babycursussen. Online, met onbeperkte toegang gedurende 18 maanden. En het gehele pakket wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed! Lees hier alles over cursussen.

  Omgaan met veranderingen in je relatie

  Alle veranderingen in je lichaam brengen wellicht ook veranderingen met zich mee op het gebied van seks. Als dat zo is, dan lees je hier aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe je kunt omgaan met veranderingen op seksueel gebied.

  Erkenning regelen

  Als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, en jullie de erkenning van jullie kindje nog niet geregeld hebben, mag je dat deze week toch zeker gaan doen. Daarvoor moet je naar de Burgerlijke Stand van je gemeente. Mocht je vroegtijdig bevallen dan ben je vanaf 24 weken verplicht om je kindje aan te geven bij de gemeente. Let wel op dat erkenning niet hetzelfde is als voogdijschap. Laat je hierover goed informeren bij je gemeente. Lees hier meer over erkenning en ouderlijk gezag.

  Krijg je automatisch ouderlijk gezag als je minderjarig bent?

  • Ja, het proces is hetzelfde
  • Nee, je moet je hiervoor meerderjarig laten verklaren

  Babypool organiseren

  Wat familie en vrienden het liefste doen tijdens jouw zwangerschap? Het raden van de babynaam, het geslacht, de lengte, gewicht en het uiterlijk van je baby. Dus, maak er een spel van, een zogeheten babypool! Zo wordt het uitkijken naar de geboorte van de baby extra leuk, voor jou en je hele omgeving. Je kunt met BabyGokje een babypool organiseren.

  Veilige kinderkamer inrichten

  Let bij het inrichten van de babykamer ook meteen op de veiligheid. Werk snoeren weg, scherm stopcontacten af en gebruik kinderveilige verf. Lees hier meer over het veilig inrichten van de kinderkamer.. Het is ook wel zo mooi als de producten in de babykamer zo lang mogelijk meegaan. Om de babykamer zo gezellig mogelijk te maken, is het een goed idee een aantal leuke accessoires en decoratie items aan te schaffen.

  Niet alleen de babykamer items, maar ook de babykleertjes die op de babyuitzetlijst staan mogen niet missen. Denk hierbij aan een goede hoeveelheid rompertjes, broekjes, vestjes, een jasje en natuurlijk een aantal mutsjes.

  De perfecte billendoekjes en luiers vinden

  Het is van groot belang dat de luiers en billendoekjes die je straks gaat gebruiken voor je baby van hoge kwaliteit zijn en niet schadelijk zijn voor het tere babyhuidje. Daarom is het een goed idee je alvast te verdiepen in het kiezen van de juiste luiers, en welke kwaliteiten belangrijk zijn bij het vinden van billendoekjes.

  Wist je dat?

  Wist je dat je baby nu geluiden van binnen én buiten jouw lichaam kan horen? Het voornaamste wat hij de hele dag hoort in de baarmoeder is het gesuis van jouw lichaam. Een suiserig geluid opzetten wanneer je baby is geboren kan daarom vaak helpen om hem rustig te krijgen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard