1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 18 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 220 gram en je baby is nu 20 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 18 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Blaasontsteking

    Tijdens de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van een blaasontsteking. Door een verslapping van de urinebuis en veranderende stand van de blaas kan er makkelijker wat urine in de blaas achterblijven. En bacteriën vinden deze voedingsbodem heel erg prettig. Blaasontsteking is dan ook een veelvoorkomende zwangerschapskwaal, die gelukkig met antibiotica goed te behandelen is. De voordelen van antibiotica wegen in deze situatie op tegen de risico's die een blaasontsteking met zich mee kan brengen, namelijk een vroeggeboorte.

    Normaal gesproken kun je een blaasontsteking makkelijker herkennen dan tijdens de zwangerschap. Klachten die kunnen duiden op een blaasontsteking zijn:

    • Een zeurend gevoel in de onderbuik en of onderrug;

    • regelmatig harde buiken;

    • troebele urine;

    • het gevoel dat je moet plassen, terwijl er steeds maar een heel klein beetje komt.

    Twijfel je of je een blaasontsteking hebt? Dan is het verstandig om met ons te overleggen en je urine te laten controleren bij de huisarts.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 18? We nemen dat graag met je door.

    Mogelijk kun je de bewegingen van je kindje al voelen. Tijdens een eerste zwangerschap voel je deze vaak pas vanaf 20-24 weken. Eerst zijn ze nog zwak, maar later voel je stompen, woelen en stoten als je kindje draait. Vooral in de avonden zijn deze bewegingen krachtiger.

    Naarmate je kindje groter wordt, krijgt hij of zij waarschijnlijk steeds meer plezier in het bewegen in je buik. Een ongeboren kindje kan wel 90% van zijn tijd bewegend doorbrengen. Maar maak je geen zorgen hoor, het gemiddelde is 20%. Sommige kindjes zijn actiever dan anderen, wat overigens niets over het geslacht zegt. Gemiddeld voel je 9 van de 10 bewegingen die je kindje maakt, maar er zijn ook vrouwen die maar de helft voelen. In deze periode van je zwangerschap is het trouwens normaal dat je je kindje nog niet elke dag voelt bewegen. Lees op de website meer over bewegingen voelen.

    Je kindje ontwikkelt een tastzin en kan daarmee zijn eigen bewegingen waarnemen. Geweldig toch? Je kindje oefent al met kijken en daar zal hij of zij ook na de bevalling nog tijd voor nodig hebben. Je kindje kan daarom na de bevalling nog af en toe even scheel kijken.

    Binnenkort staat de 20-weken echo gepland, een spannend moment waarop jullie kindje gecontroleerd wordt op lichamelijke afwijkingen. Tijdens eerdere controles is al over deze echo gesproken. Lees de informatie over de 20-weken echo nog eens na op www.pns.nl.

    Tips en leesvoer

    • Begin op tijd met het zoeken naar een geschikte kinderwagen. Bedenk voor de aanschaf waar je de wagen vooral voor gaat gebruiken, dat maakt de keuze gemakkelijker.

    • Je hoeft nu nog geen definitieve beslissing te nemen, maar denk er wel vast over na: wil je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis bevallen? Informatie op onze site kan je wellicht helpen bij deze overweging.

    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard