1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 16 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 130 gram en je baby is nu 15 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 16 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Met 16 weken heeft je stofwisseling zich aangepast aan de zwangerschap. De vermoeidheid en misselijkheid van de eerste weken is meestal verdwenen. Je baarmoeder heeft nu de grootte van een grapefruit. De spierwand is dik en sterk en begint nu steeds elastischer en dunner te worden. Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 16? De belangrijkste organen in het lichaam zijn gevormd. Je kindje kan rollen en draaien, maar tot de achttiende of twintigste week zul je dat waarschijnlijk nog niet voelen. Wanneer je zwanger bent van je tweede kindje, voel je mogelijk soms al bewegingen.

    Hij of zij krijgt steeds meer herkenbare trekjes. Zoals het optillen van het hoofdje, openen van de mond en de borst en buikje op en neer bewegen zoals bij diep ademhalen. Je kindje kan zuigen, zich verslikken en zelfs de hik krijgen. Hij of zij kan geeuwen, zich uitrekken, wenkbrauwen optrekken en voorhoofd fronsen.

    Het huidje van je kindje wordt beschermd door een witte, beetje vette substantie. Het beschermt de dunne en tere babyhuid in het vruchtwater. Vaak kun je nog iets zien van dit huidsmeer na de geboorte. Dit natuurlijke huidsmeer beschermt ook de babyhuid na de geboorte. Reizen tijdens je zwangerschap

    Tijdens je zwangerschap kun je prima op vakantie. Houd dan wel extra rekening met de volgende adviezen:

    • Tijdens je zwangerschap kun je niet alle vaccinaties halen. Laat je hierover informeren bij de GGD;

    • Probeer landen waar malaria heerst te vermijden, omdat zwangere vrouwen hier extra gevoelig voor zijn;

    • Twijfel je of een gebied veilig is om naartoe te reizen, overleg dit dan met de GGD;

    • Houd extra rekening met hygiëne; let op dat de groente altijd gekookt en gewassen is en fruit grondig geschild. Het kraanwater is vaak niet drinkbaar: koop daarom altijd flesjes water in de supermarkt.

    • Vraag in een restaurant om drinken zonder ijsblokjes, deze zijn vaak van kraamwater gemaakt.

    Vliegen

    De eerste 28 weken van de zwangerschap kun je over het algemeen zonder problemen vliegen. Vaak vliegen wordt echter tijdens de zwangerschap afgeraden. Je wordt namelijk meer blootgesteld aan (kosmische) straling. Hierover is echter nog niet veel bekend: er zijn geen aanwijzingen dat één reis al de kans op afwijkingen aan het ongeboren kindje verhoogt.

    Wanneer je gaat vliegen, moet je altijd een zwangerschapsverklaring met de uitgerekende datum bij je hebben. Deze kun je vragen aan onze assistenten. De vliegverklaring mag niet ouder dan 7 dagen zijn.

    Veel vliegmaatschappijen nemen zwangere vrouwen na de 34 weken niet meer mee. Dit verschilt echter per maatschappij. Tot slot geven we je een aantal tips wanneer je tijdens de zwangerschap gaat vliegen:

    • Probeer een stoel te reserveren bij het gangpad en met extra beenruimte;

    • Strek regelmatig je benen om de bloeddoorstroming te bevorderen;

    • Drink voldoende tijdens de vlucht.

    Wintersport

    Wanneer je op wintersport gaat, houd dan rekening met het gevaar dat je valt. Tot 12 weken zwangerschap zit de baarmoeder nog achter het schaambot en is dus goed beschermd. Daarna komt de baarmoeder boven het schaambot uit en kan een val schade voor je zwangerschap en ongeboren kindje betekenen. Overweeg zelf of je het nog verantwoord vindt om op wintersport te gaan tijdens de zwangerschap (mede afhankelijk van ervaring). De adviezen over vakantie houden in hoger gelegen gebieden lopen uiteen. Een feit is dat je zuurstofbehoefte toeneemt en je sneller moe wordt. Het is belangrijk dat je blijft bewegen en de tijd neemt om goed te acclimatiseren. Een verblijf tot 2.500 meter is toegestaan, maar slapen is gewenst onder de 1.500 meter.

    Neem op vakantie altijd een kopie van je zwangerschapskaart en het telefoonnummer van onze praktijk mee. Of maak gebruik van MijnVrumun, de digitale inzage in je persoonlijke medische dossier.

    Tips en leesvoer

    • Wist je dat je baby het nooit te warm of te koud kan krijgen? Gedeeltelijk omdat jij zelf voor de juiste temperatuur zorgt door te transpireren als je het warm hebt of door te rillen als je het koud hebt. Ook het vruchtwater, de vliezen, de spierwand van je baarmoeder, je vet en je huid houden de baby warm.

    • Je baarmoeder is nu 10 keer zo zwaar als voor de zwangerschap! Eerst woog hij 100 gram, nu weegt hij 1000 gram en is 8 centimeter lang.

    • Het geslacht van je kindje is vanaf nu met een echo te zien. Ben je heel nieuwsgierig? Rond deze periode kun je een zogenaamde pretecho laten maken. Deze wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Wachten tot de 20-wekenecho is natuurlijk ook mogelijk. Dan wordt jullie verteld, als jullie dat tenminste willen en het geslacht goed in beeld komt, of het een meisje of jongetje is.

    • Het geslacht van je kindje is vanaf nu met een echo te zien. Ben je heel nieuwsgierig? Rond deze periode kun je een zogenaamde pretecho laten maken. Deze wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Kijk hiervoor eens op www.echocentrumkeik.nl. Wachten tot de 20-wekenecho of het geslacht niet willen weten is natuurlijk ook mogelijk.

    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard