1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 15 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 90 gram en je baby is nu 11 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in de 15de week van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Je lijf maakt zich al vroeg in de zwangerschap klaar om borstvoeding te geven, waardoor je in het begin misschien last van gevoelige borsten hebt. Op dit moment zijn ze waarschijnlijk al een stuk minder gevoelig dan eerder in de zwangerschap.

    Je borsten zijn doorgaans ook gegroeid en dan kan een zwangerschapsbeha goede ondersteuning bieden. Deze is gemakkelijk te verstellen zodat ze ook mee kan groeien. De omvang van je borsten zal namelijk de komende maanden nog meer toenemen, omdat de melkklieren zich gaan voorbereiden op de borstvoeding. Je ziet misschien ook al blauwe aderen door de huid heen schemeren en je tepels worden onder invloed van de zwangerschapshormonen groter en donkerder van kleur.

    Sommige vrouwen merken ook dat er soms wat druppeltjes melk lekken uit hun borsten. Dit is normaal en kan geen kwaad. Het lekken stopt na een tijdje of duurt tot aan de bevalling. Dat is bij iedere vrouw verschillend.

    Om de placenta en je baarmoeder van voldoende bloed te voorzien, wordt er door je lichaam extra bloed gemaakt. Hier is een liter extra voor nodig en dus ook veel bloedplasma. Dit kan ervoor zorgen dat je ijzergehalte daalt. Daarom meten we tussen de 27 en 30 weken nogmaals je ijzergehalte.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in de 15de week? Groeien is het sleutelwoord voor de komende periode. Alles is aangelegd en nu moet je kindje dus alleen nog groeien en zijn functies verbeteren. De botten worden steeds sterker. Tot nu toe was het vooral kraakbeen, maar langzaam maar zeker wordt het steeds meer “echt” been. Let dus goed op je calciuminname, want je kindje heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen. Calcium zit met name in melkproducten.

    Ook het gehoor begint zich te ontwikkelen. Je baby kan nu jouw hartslag en darmgerommel horen.

    SEO / 20-wekenecho

    De vraag of het kindje wel gezond zal zijn, houdt veel aanstaande ouders bezig. Gelukkig komen de meeste kindjes kerngezond ter wereld.

    Tijdens een eerdere afspraak hebben we je informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek gegeven, ook wel de 20-wekenecho genoemd: een medische echo om te bekijken of de aanleg van het kindje in orde lijkt. Deze echo wordt bij voorkeur gemaakt tussen 18+5 en 19+5 weken; de gunstigste periode om je kindje te bekijken. Je kindje is dan in zijn geheel zichtbaar en de organen zijn goed te zien. De 20-wekenecho wordt gemaakt bij echocentrum KeiK.

    De echoscopiste van KeiK vertelt tijdens of direct na het onderzoek wat haar bevindingen zijn en zal met je bespreken of er verder beleid nodig is.

    Vindt de 20-wekenecho elder plaats, dan hoor je direct de bevindingen van de echoscopiste. Zij mag echter geen uitspraken doen over een verder beleid, maar als er afwijkingen gezien worden, zal de verloskundige van Vita Nova zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

    Er kan ook naar het geslacht van je kindje worden gekeken, maar dit is niet het doel van de echo. Wil je het geslacht graag weten? Geef dit dan aan bij de echoscopiste. De kosten van de 20-weken echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering. Voor uitgebreide informatie over het SEO klik [hier]9https://www.pns.nl/20-wekenecho). Mocht je nog vragen hebben over het SEO stel deze dan tijdens je volgende controle!

    GUO

    De 20-wekenecho kan je geruststellen over de gezondheid van je kindje, maar de uitslag kan je soms ook ongerust maken. In enkele gevallen kom je voor moeilijke keuzes te staan. Je bepaalt zelf of je een echo wilt en of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wil laten doen. Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek oftewel een Geavanceerd Echoscopisch Onderzoek (GUO) door een gynaecoloog, en soms een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek in het ziekenhuis. Natuurlijk gaan wij en/of je gynaecoloog hierover met jullie in gesprek, zodat jullie weloverwogen een keuze kunnen maken.

    Het komt regelmatig voor dat niet alle onderdelen van het onderzoek in één afspraak beoordeeld kunnen worden, bijvoorbeeld door de ligging van jullie kindje. In dit geval wordt een tweede afspraak gepland.

    Tips en leesvoer

    • 30 tot 70% van alle zwangere vrouwen blijkt onvoldoende vitamine D in haar lichaam te hebben. Wij adviseren daarom vanaf 16 weken 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Vitamine D helpt om calcium uit voeding op te nemen. Calcium zorgt voor opbouw en instandhouding van stevige botten voor jou en je kindje.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard