1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 13 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 30 gram en je baby is nu 6,5 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 13 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Door de groei van je kindje wordt je buik steeds groter. Tijdens de controle meten wij aan de hand van de afstand tussen de bovenkant van je baarmoeder en je schaambeen de groei van je baarmoeder. We kunnen op die manier ook zien of de groei van je kindje overeenkomt met de zwangerschapsduur.

    Het is overigens niet zo dat je kindje niet groeit wanneer er nog geen buikje te zien is of als je nog geen grammetje bent aangekomen. En als je veel aankomt, betekent dat evenmin dat je kindje hard groeit. Alle kindjes groeien ongeveer hetzelfde tot 16 weken. Pas daarna, en zeker vanaf het 3e trimester, ontstaan individuele verschillen.

    Seksualiteit en zwangerschap:

    Er bestaan veel mythen en onduidelijkheden over seksualiteit tijdens de zwangerschap. Geslachtsgemeenschap tijdens een normale zwangerschap heeft geen enkel risico en kan geen kwaad voor het ongeboren kindje. Wel kun je harde buiken krijgen van vrijen en met name wanneer je al eens bevallen bent, kan dit pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren. Een warme douche of kruik kan helpen om je baarmoeder weer te ontspannen. Ook kan het zijn dat je een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen. Dit kan gelukkig geen kwaad.

    De seksuele relatie is bij de meeste paren die een kindje verwachten toch (tijdelijk) anders en dat komt door de emotionele en lichamelijke veranderingen die plaatsvinden tijdens een zwangerschap. Door de eerste zwangerschapskwaaltjes zul je de afgelopen weken misschien niet zoveel behoefte aan vrijen hebben gehad, maar wellicht ga je hier in het tweede trimester wel weer zin in krijgen.

    Het kan ook zijn dat de zin in seks nu zelfs groter is dan voorheen. De redenen hiervoor zijn meer doorbloed weefsel rond de vagina, meer vochtafscheiding, grotere en gevoeligere borsten en een grote hoeveelheid hormonen in je lichaam. Snel opgewonden raken en het hebben van opwindende dromen kunnen nu heel normaal zijn.

    In een later stadium kan de dikke buik in de weg gaan zitten. Dankzij trucjes zoals andere houdingen hoeft dit geen probleem te zijn. Creativiteit en een beetje humor doen vaak ook wonderen.

    Ondervinden jullie toch problemen of heb je vragen over seksualiteit? Dan kun je dit altijd bespreken met één van onze verloskundigen.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 13? Je kindje steekt zijn of haar energie nu vooral in het groeien. De organen zijn aangelegd en de hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Het vruchtwater is belangrijk voor de bescherming. Mocht je een keertje vallen of stoot je per ongeluk je buik, dan zal je kindje hier dankzij het vruchtwater niets van merken. Het vruchtwater zorgt ook voor een constante warmte, waardoor je kindje het nooit koud krijgt.

    Het beenmerg, de lever en milt hebben nu de productie van de bloedcellen overgenomen. De botten zijn in ontwikkeling en het gebit zit op zijn plaats. Je kindje oefent zijn lippen misschien al om de spieren te ontwikkelen die hij na de geboorte nodig heeft voor zijn zuigreflex. Bijzonder hè?

    Tips en leesvoer

    • Onderzoekers vermoeden dat je kindje nu al geluiden kan waarnemen. De oren zijn echter pas rond de 24e week volgroeid.
    • Tip: stem je gezichtscrème en je shampoo af op je huid en je haar tijdens de zwangerschap.Onder invloed van zwangerschapshormonen zijn de talgkliertjes in je huid nu een stuk actiever, mogelijk is je huid daardoor iets vetter.
    • Veel water drinken en fruit en groente eten, houden je huid gezond. Ook je haar verandert tijdens de zwangerschap: het vrouwelijk hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat het veel minder uitvalt dan normaal en dus voller is dan ooit. Na je zwangerschap verlies je vaak het ‘extra’ haar van je zwangerschap weer.
    • Contact maken met je baby kan op een heleboel verschillende manieren. Haptonomie, ook vaak haptonomische zwangerschapsbegeleiding genoemd, richt zich op het luisteren naar de baby en jezelf. Gevoel is hierbij heel belangrijk. Bij haptonomische begeleiding wordt er gebruik gemaakt van aanraking. Jij, je partner en jullie baby kunnen al snel met elkaar vertrouwd raken. Jij zult leren hoe je met de pijn kunt omgaan en hoe je ruimte kunt maken om de baby te begeleiden tijdens de bevalling. Voor mogelijkheden in de regio Den Bosch kun je hier kijken.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard