1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 12 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 3-15-2021
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 3-15-2021
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 23 gram en je baby is nu 5,5 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in week 12 van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? Voor veel zwangere vrouwen is deze week een mijlpaal, aangezien de kans op een miskraam nu aanzienlijk kleiner is. Je zult je nu wellicht ook beter en energieker voelen dan de afgelopen weken het geval was en ook zal de eetlust weer toenemen.

    Mogelijk merk je ook al veranderingen aan je lichaam. Bij de ene vrouw is nog niks te zien als ze 12 weken zwanger is, terwijl bij anderen de buik al duidelijk begint te groeien. Hoe minder strak je buikspieren zijn, bijvoorbeeld doordat je al eerder zwanger bent geweest, hoe sneller je een buikje kunt zien. Je zult ongeveer een kwart van je zwangerschapsgewicht tussen nu en week 20 aankomen.

    In deze periode produceert je lichaam de helft meer bloed dan vóór je zwangerschap. Dit extra bloed is nodig om voedingsstoffen naar de placenta te vervoeren en voor het afvoeren van de afvalstoffen van je kindje. De placenta wordt nu aangelegd en gaat de functie van de dooierzak overnemen. Je kindje krijgt nu tot aan de geboorte voeding via de placenta.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in week 12? De hartslag van je kindje ligt nu rond 160 slagen per minuut en zijn borst begint op en neer te gaan. De snelheid van de hartslag neemt gedurende de zwangerschap af naar 110-160 slagen per minuut. Het oefenen van de toekomstige ademhalingsbewegingen is begonnen.

    Gezichtstrekken worden steeds duidelijker, vingers en tenen hebben zich nu helemaal gevormd en er komen zelfs al nageltjes aan. Je kindje kan zelfs al op zijn of haar duimpje zuigen. Geweldig toch?

    Vruchtwater wordt ingeslikt en uit geplast om zo te leren slikken en drinken. Overigens wordt het vruchtwater de hele dag door ververst, waardoor de afvalstoffen voortdurend worden afgevoerd.

    Het voorkómen van infecties

    Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben voor een ongeboren kindje. In de folder ‘Informatie over zwangerschap en infecties’ van het RIVM en op onze site vind je meer informatie over de risico’s van infecties en hoe je deze infecties met eenvoudige leefregels kunt voorkómen.

    Zwangerschapsverlof

    Ben je in loondienst? Dan is het belangrijk om je werkgever op tijd op de hoogte te brengen van je zwangerschap, zodat zowel je werkgever als jij daar rekening mee kan houden qua planning, overdracht, etc. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je recht op een Zez uitkering vanuit het UWV en eventueel een tegemoetkoming vanuit je AOV.

    Uiteraard kun je bij ons terecht voor een zwangerschapsverklaring, die je werkgever nodig heeft. In totaal heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof (in totaal minstens 16 weken verlof). Wanneer je kindje te vroeg of na de uitgetelde datum wordt geboren, kan je totale verlofperiode langer dan 16 weken duren. Bekijk deze website om meer informatie te lezen over het berekenen van je verlofperiode.

    Wat nog meer belangrijk is om te weten, is dat er wettelijk regels vastgelegd zijn rondom werken tijdens je zwangerschap. Meer over je rechten tijdens je zwangerschap vind je op de website van het FNV.

    Partnerverlof

    Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

    Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen

    Tips en leesvoer

    • Ga, zeker in het eerste trimester van je zwangerschap, liever niet onder de zonnebank. Er zijn namelijk aanwijzingen dat een verhoging van je lichaamstemperatuur, vooral in de eerste drie maanden, schadelijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Om dezelfde reden wordt ook saunabezoek afgeraden. Bovendien moet je voorzichtig zijn met de zon en zonnebank, omdat je tijdens de zwangerschap gevoeliger bent voor pigmentvlekken. Gebruik dus een hoge beschermingsfactor en houd je buik altijd bedekt in de zon.

    • Binnen onze praktijk hechten we veel waarde aan het beschermen van de privacy van onze cliënten, ons privacybeleid is terug te vinden op onze website.

    • Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van zwangerschap en geboorte. We houden je op de hoogte via www.denboschbevalt.nl/.

    • Tijdens je zwangerschap ben je extra gevoelig voor voedselinfecties, kijk eens bij het voedingscentrum voor tips voor het veilig bereiden van je voeding.

    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard