Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 11

Selecteer je zwangerschapsweek

week-11

Week 11

Week 11

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 08:10Laatste update op: 22 November 2021 17:48

Je baby heeft de belangrijkste fase doorgemaakt en is in principe al compleet. Ongeveer de helft van de totale grootte van de baby is het hoofdje. De oogjes gaan dicht en deze gaan pas rond de 26e week weer open. Misschien is het mogelijk om je baarmoeder te voelen als je plat op je rug gaat liggen en voorzichtig met je vingertoppen net boven je schaambeen drukt en een harde rand voelt.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Je baby in week 11 van je zwangerschap

In week 11 is je baby...

week-image

5.5 cm

7 gram

..zo groot als een spruit

Jij in weekNr 11 van je zwangerschap

In weekNr 11 ben jij...

week-image
  • 11 weken zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 11 weken zwanger bent

Je baby ontwikkelt zijn spieren door krachtige oefeningen te doen in de baarmoeder. Je baby kan zich gemakkelijk bewegen omdat hij of zij in het vruchtwater zweeft. Rond deze tijd begint de baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen die in de armpjes en beentjes beginnen en zich dan uitbreiden naar de nek en de romp. Dan gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen. Hij is echter nog zo klein dat je deze bewegingen nog niet kunt voelen.

Ook is je baby in week 11 officieel geen embryo meer, maar een foetus. Daarnaast is het geslacht van je baby nu aan de buitenkant zichtbaar, maar op de echo zal je dit pas later kunnen zien. Ook heeft het hartje van je foetus nu vier kamers en worden de hartkleppen gevormd.

Dit gebeurt er met jou als je 11 weken zwanger bent

De zwangerschap kan wat lichamelijk ongemak met zich meebrengen. Dit is volkomen normaal, maar je kunt er behoorlijk wat last van hebben. Typische klachten in de eerste maanden van de zwangerschap, zoals misselijkheid, rugpijn en hoge bloeddruk kunnen gemakkelijk worden verlicht door reflexzonetherapie.

Jammer genoeg is het hoogtepunt (of het dieptepunt) van de zwangerschapskwaaltjes vaak in week 11. Misselijkheid, vermoeidheid, en verminderde eetlust zullen dus allemaal hun piek bereiken in deze week. Maar gelukkig zal je je snel hierna weer een stuk beter en energieker gaan voelen! Een manier om voorkomende klachten tijdens de zwangerschap op een natuurlijke wijze te verhelpen is met acupunctuur. Lees hier hoe acupunctuur werkt en wanneer je het kunt inzetten.

Geschikte voeding kan er erg aan bijdragen dat je energiepeil hoog blijft tijdens deze wat zwaardere periode. Onthoud wel dat het écht niet nodig is om voor 2 personen te eten, dus pas op dat je niet te veel eet.

To do in week 11

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou past. Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen op o.a. ziekenhuis bevalling, kraamzorg, borstvoeding en een zwangerschapscursus. Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer over je zorgverzekering als je zwanger bent.

Vergelijk je liever eerst zelf verschillende zorgverzekeraars? Dan kan dat gemakkelijk met deze vergelijker op Independer.

Oriënteren op kinderopvang

Werk je en wil je dit na je verlof blijven doen, dan heb je waarschijnlijk opvang nodig voor je baby. Er zijn veel verschillende mogelijkheden (kinderopvang, gastoudergezin, oppas aan huis, au pair) dus begin op tijd om de verschillende opties te overdenken en te onderzoeken.

Kraamzorg regelen

Net als de kinderopvang mag de kraamzorg nu ook geregeld worden. Zoek hier op zwangerenportaal.nl of op de website van je verloskundige voor namen van kraamzorgbureaus uit de regio of vraag het aan een van je verloskundigen bij je volgende afspraak. Voordat je jezelf aanmeldt bij een kraambureau, is het goed om ook bij je zorgverzekeraar na te gaan of zij een contract hebben met het desbetreffende bureau. Zo kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan.

Termijnecho

De termijnecho vindt plaats tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. De termijnecho geeft precies aan hoe oud de ongeboren baby is en wanneer je kunt verwachten dat je kind ongeveer geboren wordt. Omdat de baarmoeder nog niet of nauwelijks boven je schaambeen uit komt, kan het zijn dat de echo inwendig gemaakt moet worden om een duidelijker beeld te krijgen.

Je werkgever op de hoogte brengen

Heb jij je werkgever al op de hoogte gebracht over je zwangerschap? Het is een goed idee dit op tijd te doen, zodat jullie genoeg tijd hebben om jouw vervanging te regelen, én zodat er rekening met jou kan worden gehouden door aangepaste arbeidsomstandigheden. Lees hier hoe en wanneer je werkgever het beste kunt vertellen over je zwangerschap, en wat je rechten daarna zijn.

Steentje bijdragen aan zwangerschapsonderzoeken

Zwangerenportaal.nl werkt samen met verschillende onderzoekspartijen in Nederland, die zich allemaal op een unieke manier inzetten om meer onderzoek te doen naar bepaalde aspecten tijdens de zwangerschap en daarna. Samen met hen maken wij interessante artikelen, met informatie die gebaseerd is op nieuwe feiten. Maar ook willen we je met deze samenwerkingen aanmoedigen zélf een steentje bij te dragen aan deze onderzoeken, om zo andere toekomstige zwangeren te kunnen helpen. Lees hier meer over onze verschillende onderzoekspartners en hoe jij met jouw input kunt bijdragen.

Wist je dat?

Wist je dat het aan het einde van de zwangerschap, of wanneer je kindje al is geboren, het erg leuk is om herinneringen aan je buik te hebben? Maak dus wekelijks een foto van je zwangere buik, of neem contact op met een zwangerschapsfotograaf. Zo zie je achteraf je buik echt groeien. Niet alleen mooi voor jezelf om te bekijken na de geboorte, maar ook erg leuk voor je kind om later terug te zien.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard