1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 10 Vita Nova

    Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 3-15-2021
    Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch Gepubliceerd op: 3-15-2021Bewerkt op: 3-15-2021
    Geschreven door: Vita Nova verloskundigenpraktijk Den Bosch
    Je baby weegt nu 5 gram en je baby is nu 3,5 centimeter lang

    Ontwikkelingen bij de moeder

    Welke veranderingen vinden er bij jou als aanstaande moeder in de 10de week van de zwangerschap plaats? En wat is belangrijk om te weten? De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe, waardoor je het warmer kunt hebben dan normaal. Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding.

    Er vinden nog meer veranderingen in je lichaam plaats, hoewel deze lichamelijk niet altijd even goed zichtbaar zijn.

    Ontwikkelingen bij je kindje

    Hoe ontwikkelt je kindje zich in de 10de week? Op het hoofdje van de foetus zijn de oorschelpen nu zichtbaar. Het hoofdje groeit snel om ruimte te maken voor de hersenen. Het lichaam van de foetus wordt langer en de vingers en tenen zijn al duidelijk afgebakend, maar zitten nog met vliezen van huid aan elkaar.

    Termijnbepaling

    Tussen 10 en 12 weken wordt een tweede echo gemaakt, waarbij de uitgerekende datum wordt vastgesteld. Bij de termijnbepaling kijken we naar de lengte van je kindje van kruin naar stuit. Dit wordt in medische termen ook wel de CRL (crown-rumplength) genoemd. Op basis van deze meting wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Natuurlijk wordt er bij de termijnbepaling ook gekeken naar het hartje.

    Het verschil met de eerste echo is waarschijnlijk al erg groot! Je kindje is al flink gegroeid en kan al veel bewegen. Vroeg in de zwangerschap groeit je kindje gemiddeld 1 millimeter per dag.

    Prenatale screening

    Ook is dit het moment waarop je mogelijk een combinatietest of NIPT kan laten uitvoeren. Wanneer je voor prenatale screening (de combinatietest of de NIPT) hebt gekozen, zal deze binnenkort worden uitgevoerd. Tijdens de intake hebben we hierover met jullie gesproken.

    Als jullie nog geen keuze hierin gemaakt hebben, kan het zinvol zijn om nog eens te lezen over de mogelijkheden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

    Controles bij Vita nova

    Waar kijken wij allemaal naar als je bij ons komt? Wat kun je verwachten? Moet je je voorbereiden? Allemaal vragen die je kunt hebben en stel ze vooral als je dat fijn vindt! Wij zijn er om jou deze periode op een - voor jou -zo prettig mogelijke manier te begeleiden. Als jij en/of je partner vragen of ongerustheden met ons willen bespreken, dan kan dat altijd. In het zorgpad op onze website kun je lezen wat je van ons tijdens de controles kunt verwachten.

    Tijdens de controles zullen we elke keer een aantal metingen uitvoeren. De resultaten hiervan geven ons een goed beeld van hoe het met jou en je kindje gaat. Wij houden alle controles bij op de zwangerschapskaart. Waar kijken we onder andere naar? Gewicht

    Het is logisch dat je zwaarder wordt tijdens de zwangerschap. Wij kijken of dit ook op een gezonde manier gebeurt. Het kan best zijn dat je bij de eerste controle bent afgevallen, want het maken van een kindje kost veel energie. Gedurende je zwangerschap zal je (vervolgens) kilo’s aankomen. Hoe veel dat precies is, verschilt per vrouw; de ene vrouw komt maar 7 kilo aan, de andere 20 kilo. Hoe veel dat precies is, verschilt per vrouw; de ene vrouw komt maar 7 kilo aan, de andere 20 kilo. Het is deels afhankelijk van je BMI, deels van je leefstijl.

    Dit verschil in gewicht is gebaseerd op:

    • het kindje zelf (3400 gram);
    • vruchtwater (800 gram);
    • placenta (600 gram);
    • de grotere baarmoeder (1000 gram);
    • de borsten (800 gram);
    • extra bloed (1500 gram);
    • extra vocht en extra vet (4500 gram)

    Bloeddruk

    Tijdens iedere controle meten we je bloeddruk en vergelijken die met je bloeddruk van vóór de zwangerschap. In het begin is er wellicht nog maar weinig verschil, maar tegen het einde van de zwangerschap zal de bloeddruk wat hoger liggen.

    Harttonen

    Uiteraard laten we je ook tijdens iedere controle de hartslag van je kindje horen. Vroeg in de zwangerschap controleren we de hartslag tijdens de echo en vanaf ongeveer 12 weken beluisteren we de hartslag bij elke controle met de doptone.

    Ligging

    Tijdens de controle voelen we - vooral aan het eind van de zwangerschap - goed naar de ligging van je kindje. Het is namelijk gewenst dat het kindje met zijn of haar hoofdje naar beneden ligt voor de bevalling. Bij twijfel aan de ligging tijdens het uitwendig onderzoek wordt er aan het einde van de zwangerschap mogelijk een liggingsecho gemaakt.

    Baarmoeder

    Of je kindje voldoende groeit, kunnen wij meten aan de hand van de positie van de baarmoeder. Het meten gebeurt ook tijdens de controles.

    Bloedonderzoek

    Tijdens de zwangerschap wordt je bloed een aantal keer gecontroleerd. In het eerste trimester wordt je bloed onderzocht op: • Welke bloedgroep heb je: A, B, AB of O?• Ben je Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief?• Bevat je bloed antistoffen tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt?• Ben je besmet met een van de infectieziekten syfilis (lues), hepatitis B of hiv?• Hoe hoog is het hemoglobinegehalte (Hb) (ijzergehalte)?• Hoe hoog is het glucosegehalte (bloedsuiker)

    Heb je bezwaar tegen één van de onderzoeken? Geef dit dan aan, zodat wij dit met je kunnen bespreken. Alle bloedonderzoeken hebben als doel zowel jou als je kindje zo goed mogelijk door de zwangerschap heen te leiden.

    Op het moment dat er een afwijkende uitslag uit het bloedonderzoek komt, word je gebeld door één van onze verloskundigen. Zij zal deze uitslag persoonlijk toelichten.

    Als jullie kiezen voor een combinatietest of NIPT, zal dit bloedonderzoek gecombineerd worden met die bloedafname. Meer informatie over de combinatietest en NIPT vind je bij week 10.

    Om je te helpen bij het maken van een keuze rondom het uitvoeren van deze onderzoeken, kun je deze keuzehulp van het Ministerie van VWS gebruiken.

    Rhesusfactoren

    Uit het eerste bloedonderzoek kan blijken dat je bloedgroep rhesus D-negatief of rhesus c-negatief is. Er is dan extra onderzoek nodig in de zwangerschap.

    De folder ‘Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap’ van het RIVM geeft meer informatie over dit vervolgonderzoek.

    Hoe vaak kom je gemiddeld op controle?

    Gemiddeld heb je in je zwangerschap 12 controles die, afhankelijk van je gekozen zwangerschapsbegeleiding, ongeveer 20 – 120 minuten duren. Tijdens ieder bezoek wordt je bloeddruk gemeten en je buik onderzocht om de groei en ligging van je kindje te beoordelen. Ook luisteren we naar de harttonen van je kindje.

    Het is belangrijk dat je regelmatig op controle komt, maar hoe regelmatig stemmen we graag op jouw persoonlijke behoefte af. Sommige vrouwen willen in het begin van de zwangerschap graag wat vaker komen en later juist wat minder vaak. Vrouwen die al kinderen hebben, kunnen soms toe met wat minder controles of een keer een telefonische afspraak in plaats van een bezoek aan de praktijk. Wanneer je veel dingen wilt bespreken kunnen we wat meer tijd plannen of nodigen we je uit voor het volgen van een online webinar.

    Tips en leesvoer

    • Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. En deze zwangerschap komt nooit meer terug. Omdat er zoveel gebeurt, is het leuk om je gevoelens op te schrijven in een dagboek. Daarnaast kan het bijhouden van een dagboek inzicht geven in het verloop van je zwangerschap. Dit kun je ook digitaal doen via deze site.
    • Mogelijk is je werk belastend voor de zwangerschap. Kijk voor risico’s die je werk mogelijk met zich meebrengt voor de zwangerschap in deze folder van het RIVM.
    • Voor een overzicht van alles wat er geregeld moet worden tijdens de zwangerschap, kun je de financiële kraamlijst als richtlijn gebruiken.
    • Wil je nog wat meer informatie, heb je vragen of vind je het prettig om in een persoonlijk gesprek nog een en ander te bespreken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard