Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerZwangerschapskalenderWeek 10

Selecteer je zwangerschapsweek

week-10

Week 10

Week 10

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 8 July 2016 08:09Laatste update op: 22 November 2021 15:09

Je bent 10 weken zwanger en er gebeurt een hoop. Zo ontstaat aan het einde van de week de placenta en is de navelstreng, die uit 3 bloedvaten bestaat, gemaakt. Je baby wordt via de navelstreng gevoed. Je baby begint ook aan een groeispurt en zal ongeveer twee centimeter per week groeien.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus is het mogelijk dat bepaalde informatie op deze pagina (tijdelijk) niet correct is.

Je baby in week 10 van je zwangerschap

In week 10 is je baby...

week-image

4.5 cm

5 gram

..zo groot als een kers

Jij in weekNr 10 van je zwangerschap

In weekNr 10 ben jij...

week-image
  • 10 weken zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Dit gebeurt er met je baby als je 10 weken zwanger bent

Hoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer vier centimeter van het puntje van het hoofd tot het puntje van de billen, zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De oorschelpen zijn nu zichtbaar op het hoofdje, dat snel groeit om ruimte voor de hersenen te maken. Het lichaam van de foetus wordt langer en de vingers en tenen zijn al duidelijk afgebakend, maar zitten nog met vliezen van huid aan elkaar.

In week 10 groeit de foetus wel een millimeter per dag en ook qua ontwikkeling gaat het erg hard. De staart die je baby op een kikkervisje deed lijken is nu verdwenen, en het hartje klopt steeds sterker en regelmatiger. Wel met zo’n 150 hartslagen per minuut!

Dit gebeurt er met jou als je 10 weken zwanger bent

De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe, waardoor je het warmer kunt hebben dan normaal. Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding. Er vinden nog meer veranderingen in je lichaam plaats, hoewel ze lichamelijk niet altijd even goed zichtbaar zijn.

Help, wat moet ik aan? Met de veranderingen van je lichaam, begint je kleding mogelijk minder goed te passen en verzucht je wel eens dat je niks hebt om aan te trekken... Schakel anders eens hulp in van een expert om er ook tijdens je zwangerschap oogverblindend uit te zien!

Veel vrouwen in week 10 van hun zwangerschap zullen zich voelen alsof ze helemaal verstopt zitten in hun buik. Dit wordt obstipatie genoemd en is heel normaal tijdens de zwangerschap. De darmen, die nu langzamer werken, zorgen hiervoor. Maar hierdoor kunnen jij en je baby wel alle nodige voedingsstoffen beter opnemen! Je kunt je opgeblazen en verstopte gevoel wat verminderen door veel vezels te eten, uit bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten, en fruit.

Begin je last te krijgen, of heb je al last van zwangerschapkwaaltjes? Dan kun je daar verschillende dingen tegen doen. Chiropractie kan je helpen veel verschillende klachten te verhelpen tijdens de zwangerschap, zowel nu als later in de zwangerschap.

To do in week 10

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou past. Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen op o.a. ziekenhuis bevalling, kraamzorg, borstvoeding en een zwangerschapscursus. Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer over je zorgverzekering als je zwanger bent.

Vergelijk je liever eerst zelf verschillende zorgverzekeraars? Dan kan dat gemakkelijk met deze vergelijker op Independer.

Toxoplasmose voorkomen

Heb je thuis een kat? Let er dan op dat de kattenbak met handschoenen schoongemaakt moet worden, anders heb je kans een toxoplasmose-infectie op te lopen. Ook bij tuinieren kun je deze infectie oplopen. Werk dus nooit in de tuin zonder handschoenen. Tevens is het belangrijk om groenten en fruit goed te wassen en te schillen om deze infectie te voorkomen. Een toxoplasmose-infectie kan vroeg in de zwangerschap leiden tot een miskraam of het overlijden van je kind. Als er besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of vroeggeboorte af. Wel kan het leiden tot aangeboren afwijkingen, het meest voorkomend is een oogafwijking.

Onderzoeken en controles inplannen

In de aankomende weken kunnen er een aantal onderzoeken gedaan worden naar de gezondheid van je baby en de voortgang van de groei, om te beginnen de eerste termijnecho. Sommige onderzoeken vallen niet binnen de basisverzekering of worden aangeboden als onderdeel van een landelijk onderzoek. Lees hier meer over de diverse onderzoeken en echo's vanaf week 10.

Wil je meedoen aan een grootschalig onderzoek dat echt een verschil maakt voor zwangere vrouwen, moeders en hun kinderen? Doe dan mee aan de PRIDE study. Dit onderzoek onderzoekt of bepaalde blootstellingen tijdens de zwangerschap een rol spelen bij het ontstaan van aandoeningen bij (aanstaande) moeders en hun kinderen. Hier lees je meer over de PRIDE study.

Kraamzorg

Begin op tijd met het uitzoeken van je kraamzorg en kies een kraamzorgorganisatie die bij jullie past. Lees hier meer over wat een kraamverzorgende allemaal doet.

Inschrijven voor een zwangerschapscursus

Nu is een goede tijd om je in te schrijven bij een zwangerschapscursus van je voorkeur. Zo blijf je lekker in beweging tijdens de zwangerschap, doe je nuttige kennis op over de bevalling en kom je in contact met andere zwangere vrouwen!

Zwangerenportaal.nl biedt je nu 10 verschillende online zwangerschaps-, beval- en babycursussen, die waarschijnlijk worden vergoed door je zorgverzekering. Geheel gratis voor jou dus!

Een bezoekje aan de mondhygiënist of tandarts

Je mondgezondheid is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je zwanger bent, maar toch is het bijzonder belangrijk om een gezond gebit te behouden als je zwanger bent. Een tandvleesontsteking kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor jou en je baby tijdens de zwangerschap. Maak dus regelmatig een afspraak met een mondhygiënist of tandarts voor een controle.

Medicatie tijdens de zwangerschap

Grote kans dat je lang niet alles weet over wat wel en geen veilige en geschikte medicatie is tijdens de zwangerschap. Moeders van Morgen is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Door jouw ervaringen tijdens de zwangerschap te delen via www.moedersvanmorgen.nl, kun je helpen met het verbeteren van informatievoorziening op dit gebied. Belangrijk voor jouzelf én voor andere zwangere vrouwen!

Wist je dat?

Wist je dat er vanaf nu elke 4 weken een controle bij je verloskundige plaatsvindt? Vanaf 25 weken zwangerschap kom je elke 3 weken op controle, vanaf 30 weken zwangerschap elke 2 weken en vanaf 36-37 weken zwangerschap wil de verloskundige je elke week controleren. Natuurlijk wordt er bij een medische noodzaak afgeweken van dit schema. Bij sommige afspraken worden er ook echo’s gedaan, wat natuurlijk hartstikke spannend is. Heb jij vragen met betrekking tot echo’s? Dan kun je ze altijd bij deze professionals stellen.

Heeft je verloskundige je al verteld over Moeders voor Moeders? Jij kunt namelijk met jouw zwangerschap eenvoudig wensouders helpen, net als Linda. Het enige wat je moet doen is het verzamelen van je urine. Je urine bevat het hCG-hormoon, en van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Aanmelden voor Moeders voor Moeders kan tot en met de 11e week van je zwangerschap.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard