1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Even pauze! Wanneer en hoe leert je kind zichzelf te vermaken?

    Gepubliceerd op: 11-8-2021Bewerkt op: 4-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2021Bewerkt op: 4-15-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als ouder van een baby zal je snel genoeg merken dat je er een nieuwe baan bij hebt gekregen: namelijk een fulltime entertainer. Dan vraag je je misschien af wanneer en hoe je kind zal leren om zichzelf een beetje te vermaken, als is het maar een kwartiertje. Dan heb jij eindelijk tijd om een wasje te doen, de afwas weg te werken of gewoon even helemaal niks te doen.

    Een kind dat zichzelf vermaakt, hoe dan?

    Je kunt je het misschien nu nog moeilijk voorstellen, maar ook jouw kleine zal op een gegeven moment zoet op zichzelf kunnen spelen gedurende een half uur, soms wel een uur lang. Maar met die vaardigheid worden baby’s helaas niet geboren: het zal even tijd nodig hebben. In het eerste levensjaar moet je dan kunnen accepteren dat je niet alleen je baby’s ouder bent, maar ook zijn fulltime entertainer. Maar geen zorgen, het wordt vanzelf beter!

    Vanaf wanneer zelfstandig spelen?

    Van jonge baby’s kun je simpelweg niet verwachten dat ze zichzelf lange tijd vermaken tijdens bijvoorbeeld tummy time of in een wipstoeltje met wat speelgoed (alhoewel sommige ouders geluk hebben). De meeste kindjes kunnen steeds langer zelf met wat speelgoed op het kleed worden gezet nadat ze zelfstandig kunnen zitten. Dat is ook wel meestal de fase dat ze last hebben van verlatingsangst, dus moet je dan wel in dezelfde ruimte als je baby zijn. We hebben het dan over maximaal een kwartiertje dat je baby zoet met wat speelgoed kan zitten spelen.

    Na het eerste levensjaar zal dit steeds wat langer worden, en vooral peuters, vanaf 2 jaar dus, zullen steeds beter en langer zichzelf kunnen vermaken zonder jou hierbij te missen. Wel is hier een goede aanpak voor nodig, waarover je hieronder meer leest.

    Tips om je kind zichzelf te laten vermaken

    • Wissel kleine hoeveelheden speelgoed af. Geef je kind dus eerst twee speeltjes om mee aan de gang te gaan, en zodra je merkt dat hij verveelt raakt leg je twee andere speeltjes mee. Anders kan je kind keuzestress krijgen, en nieuwe dingen zijn altijd interessanter om mee te spelen.
    • Geef je kind een veilig gevoel. Laat hem of haar dus niet alleen in een kamer zitten, maar blijf in het zicht en in de buurt zodat je kleine wel weet dat jij er bent. Zo kun jij natuurlijk ook alles in de gaten houden.
    • Laat je kindje ook echt zelf spelen. Je bent misschien geneigd te zeggen ‘goed zo, wat ben je zoet aan het spelen’! Maar dan raakt je kleine misschien afgeleid door jouw aanwezigheid en van het zelfstandig spelen. Als je merkt dat je kindje in zijn eigen wereld aan het spelen is, laat hem dan ook.
    • Neem langzaam langer afstand. Laat je kind dus eerst eens 5 minuutjes zelf spelen, dan 10 minuten en zo steeds iets langer, op het tempo van je kind en niet langer dan dat jij merkt dat voor hem veilig voelt.
    • Maak een ‘nood’bakje met spullen en speelgoed, voor als je het écht nodig hebt dat je kindje zichzelf even vermaakt. Daarin kun je willekeurige spullen stoppen zoals pollepels, oude eierdozen, of nieuw speelgoedje dat hij nog nooit heeft gezien. Daarmee zijn ze meestal het langst zoet, wat fijn is als je ooit écht een pauze nodig hebt.
    • Werk met een beloningssysteem als je kindje oud genoeg is. Voor peuters en kleuters kan je bijvoorbeeld afspreken dat je een nieuw kleinigheidje voor hem hebt als hij een halfuurtje zichzelf vermaakt met het bouwen met lego.
    • Beperk de schermtijd. Ookal is het aantrekkelijk je kindje een tablet te geven als de verveling toeslaat, als je dit te vaak doet kan dit het creatieve vermogen van je kindje in de weg zitten. Daardoor kan het moeilijker worden voor je kleine zichzelf te vermaken met speelgoed als de verveling toeslaat, dus beperk het gebruik van schermpjes.

    Hoe zorg jij ervoor dat je kind zichzelf leert vermaken?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard