1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Integrale bekostiging

  Lichtstad verloskundigen

  , 3 april 2022 20:28Laatste update op: 3 april 2022 20:46

  Gaat de keuzevrijheid van zwangeren verdwijnen?

  Beste zwangeren,

  We hebben jullie hulp nodig. Als je de petitie al getekend hebt mag je deze mail als niet verzonden beschouwen. Ik ben afgelopen vijdag naar den Haag geweest om te protesteren tegen de integrale bekostiging van de geboortezorg. Ik hoopte dat het het nieuws zou halen maar dat is jammer genoeg niet gelukt. Natuurlijk is de oorlog in Oekraine vele malen belangrijker nieuws en veel ernstiger. Toch verdient onze zaak ook aandacht omdat het over de keuzeopties van heel veel vrouwen nu en in de toekomst gaat.

  Minister Kuipers wil integrale bekostiging van de geboortezorg doorvoeren in januari 2023. Integrale bekostiging wil zeggen dat de geboortezorg één pot geld krijgt en dat de partijen onderling de koek en de taken moeten gaan verdelen. Op dit moment zijn er al een aantal jaren een aantal proefregio's die zo draaien. Daar blijkt dat het in de praktijk betekent dat de kleine verloskundigenpraktijken niet goed opgewassen zijn tegen ziekenhuizen als het gaat om persoonlijke wensen verdedigen en het protocol gebruiken als richtlijn en niet als wet. De client centraal stellen en haar wensen in acht nemen wordt veel moeilijker. Met de invoering van een integraal tarief gaan de ziekenhuizen waarschijnlijk de dienst uitmaken en dat gaat ten koste van de keuzevrijheid van de zwangere en haar partner. Bovendien zal een praktijk als de onze aan 1 ziekenhuis gekoppeld gaan worden kun je dan dus niet meer zelf kiezen welke verloskundige je met welk ziekenhuis wilt combineren.

  Ik doe dit prachtige vak nu 31 jaar en het is al meerdere keren bedreigd. maar nu ben ik bang dat we onze verlostas binnenkort aan de wilgen kunnen hangen. Sinds kort staat de thuisbevalling op de wereld erfgoedlijst. Het lijkt er op dat dat een leuk historisch weetje gaat worden. Overal in de wereld kun je zien, dat als verloskundigen onder toezicht van de ziekenhuizen moeten gaan werken, dat er dan weinig overblijft van een visie waarbij je uitgaat van wat goed is. Er ontstaat een risicodenken waarbij men probeert alle risico’s uit te sluiten. Maar in het leven zijn niet alle risico’s uit te sluiten. En stress is ook een risico voor een zwangere. Voor mijn gevoel gaat risicodenken voorbij aan wat een zwangere vooral nodig heeft; rust en vertrouwen in eigen lijf en kunnen. Voor de één zal dat zo veel mogelijk onderzoeken inhouden en voor een ander met rust gelaten worden. En juist dat is wat wij als eerstelijns verloskundigen zo goed kunnen bieden. Samen met jullie kijken hoe jullie een zwangerschap en bevalling willen beleven. Ik hoop dat onze dochters straks ook nog die keuzevrijheid zullen hebben. Als je ons wilt steunen teken dan de petitie.

  https://noodalarmgeboortezorg.nl/

  Alvast bedankt!

  Anne

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard