1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Coronavaccinatie en Zwanger

  Geboorte centrum Life

  , 31 augustus 2021 18:06Laatste update op: 19 november 2021 15:23

  Kan ik mij wel of niet mezelf laten vaccineren tijdens mijn zwangerschap? Hoe zit het met corona vaccinatie als je zwanger wilt worden, of borstvoeding geeft? Dit zijn de meeste gestelde vragen van de afgelopen tijd voor veel (zwangere) vrouwen. De afweging voor vaccinatie is een keuze van de (zwangere) vrouwen zelf. De volgende keuze hulpmiddelen kan hierbij helpen...

  “Wel of niet gevaccineerd” is ook een gewoon onderwerp van gesprek geworden tegenwoordig. Als het over koetjes en kalfjes gaat, komt al snel de vraag of je bent gevaccineerd.

  Wat zeg je dan?

  Realiseer je allereerst dat het eigenlijk niet normaal is om te vragen naar je medische status. Ook als zwangere vrouw moet je helemaal zelf moeten bepalen of je het vaccin wel of niet wilt. Daarom is goede voorlichting wel belangrijk. Weet wat de consequenties zijn van níet vaccineren. Laat je goed informeren.

  Als je naar het vaccin kijkt, weten we dat het effectief is, dat het veilig is. En ja, het klopt dat we de langetermijngevolgen niet weten, want die studies zijn er nog niet. Maar vanuit theoretisch oogpunt verwachten we daar geen negatieve gevolgen van. Plus: we weten we ook niet wat de langetermijngevolgen zijn voor een kind dat geboren is terwijl de moeder Covid-19 had.”

  Inmiddels is duidelijk geworden dat ook al ben je volledig gevaccineerd, je toch het virus kan krijgen. Dus ook met het vaccin kan je nog steeds het virus overdragen. Je hoopt dat het vaccin voorkomt dat je ernstig ziek wordt van corona en dat je daardoor ook minder mensen besmet.

  Omdat de prikken nog nieuw zijn, hebben nog geen goed beeld van de bijwerkingen van de verschillende vaccins. Maar bijwerkingen zijn er in ieder geval. Artsen verwachten dat de prikken wel veilig zijn als je zwanger bent, omdat er geen levend virus in de prikken zit.

  De vaccins hebben een tijdelijke ‘noodvergunning’ en zijn goedgekeurd onder ‘emergency use’. Goedgekeurd voor een noodgeval dus. Dat zou je nu niet zeggen, want het vaccin lijkt dé oplossing, de poort naar de vrijheid. Maar het is een experimenteel serum dat totaal anders werkt dan de vaccins die we tot nu toe gebruikten. Pas eind 2023 moet Pfizer het laatste onderzoeksrapport over “werkzaamheid en veiligheid” indienen. De onderzoeksfase is dus nog niet afgerond.

  Een ander lastig punt is dat het vaccin is gemaakt met een virusdeeltje van twee jaar geleden. Er zijn inmiddels tienduizenden varianten van het virus. Dat is hetzelfde als met de griep. Het influenzavirus muteert jaarlijks en daarom is er elk jaar een nieuw vaccin. Waarom zou je nu dit vaccin tegen corona nemen, terwijl het virus is gemuteerd en inmiddels bewezen is dat het huidige vaccin niet langdurig beschermt tegen corona?

  Wel of niet jezelf laten vaccineren tegen Corona tijdens de zwangerschap kan een lastige keuze zijn. Om deze afweging makkelijker voor je te maken is er een keuzehulp te vinden via :

  Heb je vragen mag je ten alle tijden aan ons vragen. Dit kan je doen doen door te bellen op 070-7670086 of tijdens de reguliere controle op de praktijk je vragen stellen.

  Lees zorgvuldig de informatie door en maak een keuze die voor jou goed is!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard