1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Landelijk protest verloskundigen 23 mei

  Gepubliceerd op: 5-22-2022Bewerkt op: 5-22-2022
  Verloskundigenpraktijk Hoogeveen Gepubliceerd op: 5-22-2022Bewerkt op: 5-22-2022
  Geschreven door: Verloskundigenpraktijk Hoogeveen
  Morgen protesteren verloskundigenpraktijken in het hele land. Ook onze praktijk doet hieraan mee. Wij protesteren tegen het besluit van minister Kuipers om de verloskundige zorg op een andere manier te gaan betalen. Jullie zijn van harte welkom om ons tijdens het protest te steunen. Het zou een goed signaal zijn naar de politiek wanneer er rond 16:30 uur zoveel mogelijk mensen zijn. We hopen op jullie komst!

  Beste zwangere,

  Graag vragen we jullie aandacht voor het volgende:

  De afgelopen tijd is er door verloskundigen in het hele land geprotesteerd. Ook hebben wij jullie gevraagd om de petitie van Noodalarm Geboortezorg te tekenen. Deze petitie is maar liefst door 200.000 Nederlanders getekend. Woensdag 25 mei is er een debat in de Tweede Kamer die voor het voortbestaan van de verloskundige zorg in Nederland van levensbelang is!

  Waar gaat het over?

  Minister Kuipers wil het besluit nemen om de geboortezorg (verloskundige zorg en kraamzorg) in het vervolg op een andere manier te laten betalen, namelijk door middel van Integrale Bekostiging (IB). In de praktijk betekent dit dat de zorgverzekeraars zelf mogen kiezen wie ze de 'zak met geld' geven. Hierdoor is het voor de zorgverzekeraars makkelijker onderhandelen en financieel beter overzichtelijk. Maar eigenlijk is het dus een verkapte bezuinigingsmaatregel. Zorgverleners moeten dan onderling bepalen wie welk deel krijgt. Daarvoor moet eerst een aparte organisatiestructuur worden opgericht (IGO). De afgelopen jaren zijn hier diverse proeven mee gedaan. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van zorg niet beter wordt, maar de administratieve last enorm toe neemt. Ook moet een dure manager worden aangesteld die de pot met geld verdeelt. Hierdoor blijft er minder geld over voor het ziekenhuis en verloskundigen. Behalve de manager wordt niemand er beter van. Omdat de 'zak met geld' over het algemeen aan de ziekenhuizen wordt gegeven, krijgen ze erg veel macht in vergelijking met kleine verloskundigenpraktijken.

  Hoe is het nu geregeld?

  In de huidige situatie is het zo dat je als zwangere altijd bij de verloskundige onder zorg bent. Je bent immers zwanger, niet ziek. ???? De verloskundige is niet in loondienst van het ziekenhuis maar heeft een eigen praktijk, net als je huisarts. Je kiest zelf waar je wil bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Soms is het ons advies om niet thuis maar in het ziekenhuis te bevallen. In beide gevallen begeleidt de eigen verloskundige je bevalling (wij gaan met je mee, ook naar het ziekenhuis). Bij hogere risico's (bijv. tweelingzwangerschap) of complicaties (zoals een hoge bloeddruk) is medische zorg in het ziekenhuis nodig. Je bevalt dan ook in het ziekenhuis op medische indicatie, en het ziekenhuis begeleidt je bevalling.

  Wat heeft IB voor gevolgen voor jou?

  Indien de Integrale Bekostiging ingevoerd wordt zal dit als gevolg hebben dat de ziekenhuizen het zeggenschap krijgen over het geld, want "wie betaalt, die bepaalt"!
  Het ziekenhuis is erbij gebaat het meeste geld te ontvangen. En dat krijg je door zoveel mogelijk zwangeren onder zorg te krijgen en zoveel mogelijk bevallingen in het ziekenhuis te doen. Maar wat als de zwangere dit niet wil? Juist!! Wij voorzien dat het daar straks niet meer over gaat. Niet JIJ bepaalt hoe je begeleid wordt in je zwangerschap, maar de zorgverlener met de grootste financiële macht! Gaan de plannen van minister Kuipers door, dan zal de unieke Nederlandse verloskundige zorg zoals wij dat al decennia kennen verloren gaan! De verloskundige zorg zal niet langer 'om de hoek' en laagdrempelig zijn, maar verder weg en onpersoonlijk. Al jaren komen verloskundigen op voor de rechten van zwangeren. Van hogerhand willen ze het liefst dat iedereen in een protocol past. Maar dit is niet zo! Als wij als verloskundigen worden betaald door het ziekenhuis, raken wij onze onafhankelijkheid kwijt. Wij kunnen minder makkelijk voor een zwangere opkomen die andere wensen heeft, want wij zijn dan immers 'in dienst' van het ziekenhuis en dus financieel afhankelijk.

  Wat willen de verloskundigen?

  Wij hebben het doel om alle zwangeren de beste zorg te geven. Zorg die bij jou past en waar jij na afloop met tevredenheid op terug kan kijken. Wij werken al jaren goed samen met de andere disciplines in de geboortezorg en blijven dit doen. Hierbij lopen wij voorop in de ontwikkelen en blijven we ons ontwikkelen. Er is door een adviesbureau met verschillende partijen, waaronder de beroepsorganisaties van verloskundigen, gynaecologen en kraamzorg, een alternatieve manier van financiering ontwikkeld. Helaas wil de minister hier niet naar kijken. Elke vrouw heeft het recht op zorg zoals zij dat wenst. Dáár moet het over gaan! En niet over geld en macht!

  Wat gaan wij doen?

  Aanstaande maandag 23 mei protesteren wij bij het gemeentehuis in Hoogeveen tegen het besluit van Minister Kuipers. Hierdoor willen we de Tweede Kamerleden wakker schudden om dit besluit tegen te houden. Op deze dag is onze praktijk van 15:00 - 17:30 uur gesloten en vragen wij alle zwangeren om naar de 'Verlostent' bij het gemeentehuis in Hoogeveen te komen i.p.v. naar onze praktijk aan de Alteveerstraat. Op deze manier willen wij symbolisch duidelijk maken dat het verstrekkende gevolgen heeft voor de nabije toekomst wanneer het plan van Minister Kuipers niet wordt tegengehouden! Dit is onze allerlaatste kans om dit te stoppen!!! Uiteraard zijn wij op het spoednummer 24/7 bereikbaar en beschikbaar.

  Met vriendelijke groet,

  Atje, Els, Maartje, Nienke, Sanne en Mirja Verloskundigen, Verloskundigenpraktijk Hoogeveen

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard