1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Veiligheid en infecties tijdens je zwangerschap

    Gepubliceerd op: 4-28-2024Bewerkt op: 4-28-2024
    Verloskundigen Praktijk Born e.o. Gepubliceerd op: 4-28-2024Bewerkt op: 4-28-2024
    Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Born e.o.
    Algemene adviezen en informatie om infecties tijdens de zwangerschap te voorkomen

    Beste zwangere,

    Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap extra aandacht te besteden aan infectiepreventie. Een infectieziekte kan veroorzaakt worden door verschillende ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Sommige van deze ziekteverwekkers kunnen problemen veroorzaken tijdens de zwangerschap.

    Belangrijke ziekteverwekkers:

    - Listeria: Deze bacterie kan voorkomen in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis, schaal- en schelpdieren, groenten en fruit. Een infectie met Listeria kan leiden tot vroeggeboorte of doodgeboorte. Gelukkig kan Listeria niet overleven bij verhitting.

    -Toxoplasma: Deze parasiet kan voorkomen in kattenontlasting en verontreinigde grond. Ook rauw of onvoldoende gaar vlees kan de parasiet bevatten. Een infectie met Toxoplasma kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij uw kind. Toxoplasma kan worden gedood door verhitting of bevriezing gedurende minstens 2 dagen bij -12 graden Celsius.

    - Q-koorts:

    Q-koorts is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Hoewel de kans op besmetting tijdens de zwangerschap relatief laag is, kan een infectie ernstige gevolgen hebben voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om contact met geïnfecteerde dieren ( met name geiten en schapen en hun nageslacht) en omgevingen te vermijden, vooral tijdens de zwangerschap. Mocht u symptomen ervaren zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoesten of ademhalingsproblemen, neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts.

    - CMV Virus: Hygiëne bij omgang met kinderen: Extra hygiëne is belangrijk bij het omgaan met jonge kinderen. Was uw handen grondig na contact met snot, urine en ontlasting om de verspreiding van het CMV-virus te voorkomen. De kans dat je CMV aan je ongeboren kindje doorgeeft is het grootst wanneer je tijdens de zwangerschap voor het eerst CMV krijgt. De kans dat je tijdens de zwangerschap voor het eerst een CMV-infectie doormaakt, is minder dan 1 procent. Als dit gebeurt, bestaat echter een kans van 40 tot 50 procent dat je het aan je ongeboren kindje doorgeeft. Wanneer je kindje in de baarmoeder besmet raakt met het cytomegalovirus, wordt dit een congenitale CMV-infectie genoemd. Congenitaal betekent aangeboren. Een aangeboren CMV-infectie veroorzaakt vaak een ontsteking in de hersenen. Dit kan voor ernstige neurologische problemen zorgen bij je baby. CMV is de meest voorkomende aangeboren infectieziekte bij baby’s. Een infectie aan het begin van de zwangerschap geeft een grotere kans op ernstige problemen dan een besmetting later in de zwangerschap.

    - Kinderziektes Wees ook alert op kinderziekten zoals rodehond, mazelen, de vijfde ziekte en waterpokken. Als u deze ziekten heeft doorgemaakt of tegen de ziekte gevaccineerd bent, bent u beschermd. Bij twijfel kunt u laten testen of u antistoffen heeft tegen deze ziekten.

    Vóór de zwangerschap:

    Werk en zwangerschap: Neem maatregelen op het werk om risico's tijdens de zwangerschap te verminderen. Bespreek eventuele zorgen met uw werkgever en zorg voor een veilige werkomgeving. Vetrouwelijk bespreken kan met de Arboarts.

    Vaccinaties: Zorg ervoor dat u alle benodigde vaccinaties heeft, vooral als u geen beschermende antistoffen heeft tegen ziekten zoals bof, mazelen, rodehond (BMR) en waterpokken. Eventuele seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) moeten het liefst voor de zwangerschap worden behandeld.

    Maatregelen om infecties tijdens de zwangerschap te voorkomen:

    • Was uw handen voor en na het bereiden van voedsel, na toiletbezoek, het verschonen van luiers en na tuinieren.
    • Was verse producten, zoals groenten en fruit, onder stromend water.
    • Verhit vlees, vis en schelpdieren tot ze goed gaar zijn en vermijd het eten van rauwe vleeswaren of producten met ongepasteuriseerde melk.
    • Als u vlees niet goed doorbakken wilt eten, vries het dan minstens 2 dagen in bij een temperatuur van -12 graden Celsius om de Toxoplasma-parasiet te doden.
    • Gebruik tuinhandschoenen tijdens het werken in de tuin en vermijd contact met zand in de zandbak, waar Toxoplasma en Listeria kunnen voorkomen.
    • Verschoon niet zelf de kattenbak. Als u toch de kattenbak moet verschonen, doe dit dan dagelijks en gebruik handschoenen.

    Wanneer moet ik de huisarts bellen?

    Neem contact op met uw huisarts als u:

    • Koorts heeft en erg ziek bent.
    • Kortademig bent.
    • Last heeft van koude rillingen.
    • Nieuwe vlekken of blaasjes krijgt op meerdere plaatsen op uw lichaam.
    • Twijfelt of u een infectie heeft die problemen zou kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap.

    Tip: Neem altijd uw temperatuur op als u denkt dat u een infectie heeft, zodat u kunt bepalen of u koorts heeft (gehad).

    Bij vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw huisarts of ons als verloskundige.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard