1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zuurstofmetingen bij de baby

  Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 9-19-2022
  Verloskundigen Praktijk Voorburg Gepubliceerd op: 9-19-2022Bewerkt op: 9-19-2022
  Geschreven door: Verloskundigen Praktijk Voorburg
  In Nederland worden ongeveer 180.000 kinderen per jaar geboren. Bij ongeveer 1.250 kinderen wordt een hartafwijking vastgesteld, waarvan 250 levensbedreigend.

  Beste Zwangere en partner ,

  Screening door zuurstofmeting – studieresultaten positief!

  Van 1 juli 2015 tot 1 december 2016 is de POLAR-studie uitgevoerd in de regio’s Leiden, Haarlem/Hoofddorp Amsterdam, Alkmaar en Purmerend in alle ziekenhuizen en vrijwel alle verloskundigenpraktijken. Doel van deze studie was om te kijken of door het meten van het zuurstofgehalte (saturatie) bij de pasgeborene aangeboren hartafwijkingen die niet door de 20-weken echo waren gevonden alsnog vroeg na de geboorte konden worden vastgesteld. Aan de studie hebben destijds bijna 24.000 pasgeborenen deelgenomen. De uiteindelijke resultaten lieten zien dat een afwijkende waarde van het zuurstof inderdaad hartwijkingen en andere aandoeningen opgespoord konden worden en daarmee tijdig behandeling of observatie kon worden gestart. De studieresultaten zijn tot op heden nog niet vertaald naar ‘standaard zorg’ in Nederland, hier moet eerst een besluit vanuit de overheid voor komen. Uw verloskundig zorgverlener heeft echter besloten om, in afwachting van dit landelijke beleid, na de studie door te gaan met het uitvoeren van de saturatiemeting bij pasgeborenen. Daarom wordt deze screening op aangeboren hartafwijkingen en andere aandoeningen ook bij uw kindje aangeboden. In deze folder leest u meer informatie over dit extra onderzoek.

  Meer informatie Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u deze dan gerust aan uw arts of verloskundige. Het staat u altijd vrij de extra screening, zonder opgaaf van reden, te weigeren voor uw kind.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard