1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerVoluit zwanger onderzoek naar veerkracht tijdens de zwangerschap

  Stemmingsklachten tijdens de zwangerschap? Voluit Zwanger doet onderzoek

  ZP® - Magazine

  , 14 juli 2021 15:33Laatste update op: 29 november 2022 14:50
  In samenwerking met: Voluit Zwanger

  1 op de 5 vrouwen heeft wel eens last van stemmingsklachten tijdens de zwangerschap. Ze voelen zich somber, of hebben negatieve gevoelens. Eerder onderzoek liet zien dat wanneer je veerkrachtiger bent, jij je mentaal beter voelt en minder snel stemmingsklachten zult ontwikkelen. Veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met veranderingen, tegenslagen en stress. Meer veerkracht bij de moeder kan ook zorgen voor een betere ontwikkeling van het kind tijdens en na de zwangerschap.

  Met het onderzoek Voluit Zwanger van de afdeling Verloskundige Wetenschap van Amsterdam UMC willen we onderzoeken of een zelfhulpcursus kan helpen om de veerkracht bij zwangere vrouwen te verbeteren. Door dit onderzoek te doen kunnen we zwangere vrouwen beter helpen met stemmingsklachten. We hopen met de resultaten de zorg voor zwangeren met dit soort klachten te verbeteren. Zodat zwangeren in de toekomst nóg betere zorg krijgen.

  Hoe ziet het onderzoek eruit?

  Het onderzoek bestaat uit twee delen: het invullen van online vragenlijsten en een zelfhulpcursus. De vragenlijsten zijn voor alle deelnemers, ook voor zwangeren zonder stemmingsklachten. Voor de zelfhulpcursus maken wij een selectie onder zwangere vrouwen die stemmingsklachten ervaren.

  Wie kan er meedoen?

  Alle zwangeren die minder dan 19 weken zwanger zijn kunnen meedoen. Om de vragenlijsten goed te kunnen invullen moet je probleemloos Nederlands kunnen lezen én schrijven.

  Wat ga je doen als je deelneemt?

  Doe je mee met ons onderzoek? Dan vul je in totaal vier keer een online vragenlijst in: twee keer tijdens de zwangerschap, en twee keer na de bevalling. Die kun je vanuit je eigen huis op een tijdstip dat jou uitkomt invullen. De vragen gaan bijvoorbeeld over veerkracht, stemming, jouw bevallingservaring en de ontwikkeling van je kind. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 30 minuten per keer. Als je last hebt van stemmingsklachten doen we eenmalig ook een kort telefonisch interview.

  Blijkt uit het interview dat je soms last hebt van stemmingsklachten? Ben je bijvoorbeeld wel eens somber, of heb je negatieve gevoelens? Dan volg je de Voluit zwanger zelfhulpcursus óf krijg je alleen de gebruikelijke zorg. De zelfhulpcursus is gericht op het ontwikkelen van meer veerkracht en duurt 9 weken. Als je deze cursus doet, leer je door onder andere mindfulness oefeningen en invuloefeningen hoe je anders met veranderingen en negatieve gevoelens om kan gaan. De cursus is makkelijk te volgen. Je kunt thuis op een tijdstip dat jou uitkomt met de cursus aan de slag. Dit duurt ongeveer 2-3 uur per week.

  Met wie kun je contact opnemen voor meer informatie?

  De onderzoeker en contactpersoon voor Voluit Zwanger is Jens Henrichs, psycholoog en epidemioloog. Je kunt hem vragen stellen over deelname aan het onderzoek, of vragen over het onderzoek zelf. Hij is te bereiken via e-mail voluitzwanger@vumc.nl of telefoon: 020-444 5045.
  Bekijk de informatievideo op YouTube.

  Wil je meedoen?

  Wilt je deelnemen aan dit onderzoek? Ga naar onze website en vul daar je gegevens in om het informatiepakket aan te vragen.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard