1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Informatie voor na je bevalling

    Gepubliceerd op: 3-11-2021Bewerkt op: 2-1-2023
    Verloskundigenpraktijk Zwanger en Zo Gepubliceerd op: 3-11-2021Bewerkt op: 2-1-2023
    Geschreven door: Verloskundigenpraktijk Zwanger en Zo
    Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon/dochter! In deze mail, zullen we wat aanvullende informatie geven over het kraambed en het herstel na je bevalling.

    De eerste 10 dagen na je bevalling noemen we de kraamtijd. Tijdens deze periode zijn wij (de verloskundigen) en je kraamverzorgster jullie eerste aanspreekpunt voor de zorg voor moeder en de baby.

    De kraamverzorgster doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. Wij hebben de medische eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. We zullen je (afhankelijk van wanneer je uit het ziekenhuis komt en hoe het kraambed verloopt) in deze periode nog 2 of 3 keer thuis bezoeken om te zien hoe het gaat en om de hielprik te verrichten (zie hiervoor https://www.rivm.nl/hielprik of de gele folder die je van ons hebt gekregen in de zwangerschap). Wij komen bij je langs op de afgesproken dagen tussen 09.00-18:00, waarbij we ons uiterste best doen om de in ochtend of vroeg in de middag te komen, echter is een later bezoek soms onvermijdelijk indien onze dienst druk is. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op: 06-232 95 662. Wanneer moet je ons bellen?

    Bij de moeder:

    • Bij ruim bloedverlies of verlies van (meerdere) grote bloedstolsels
    • Als je niet binnen 6 uur na de bevalling (goed) kunt plassen of in de eerste dagen het gevoel hebt dat er veel urine in je blaas achterblijft na het plassen
    • Bij koorts (rectale temperatuur >38)
    • Bij plotselinge klachten; hoofdpijn, sterretjes zijn, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen
    • Een dik, rood of pijnlijk been
    • Indien je extreem weinig slaapt en hierdoor geprikkeld, boos of onrustig bent

    Bij de baby:

    • Bij een gele kleur van huid of ogen (in helder licht), overleg dit altijd eerst met de kraamverzorgster
    • Bij slecht drinken (indien dit eenmalig is, is dit geen reden tot zorgen)
    • Bij een rectale temperatuur <36.5 of >37.5
    • Wanneer de baby na alle voedingen in een krachtige boog spuugt
    • Bij blauw kleuring van de huid of lippen
    • Verder zal de kraamzorg ons bellen wanneer je baby meer dan 7% van het geboortegewicht is afgevallen of indien er andere bijzonderheden uit de controles naar voren komen.

    Probeer in de eerste dagen de baby minimaal iedere 3 uur borst- of flesvoeding te geven. Indien je borstvoeding geeft leg je iedere keer aan, wanneer je baby hierom vraagt. Wanneer je flesvoeding (bij)geeft, overleg dan altijd de hoeveelheid hiervan met de kraamverzorgster. Wanneer jullie baby precies 1 week oud is, start je met het geven van vitamine D (tot 4 jarige leeftijd) en indien je borstvoeding geeft, start je tevens met vitamine K (tot een leeftijd van 3 maanden). De dosering staat op de verpakking en de kraamverzorgster zal helpen met de eerste toediening. Een week na je bevalling sluiten wij de zorg in het kraambed af. Tot de 10e dag na de bevalling kun je ons bereiken mochten er bijzonderheden zijn bij je baby, hierna zal de huisarts het aanspreekpunt hiervoor worden. Verder zal het consultatiebureau (Centrum voor Jeugd en Gezin) je een brief sturen met een afspraak voor een intakegesprek en voor de gehoortest, welke meestal 10-15 dagen na je bevalling plaatsvinden (dit gaat automatisch nadat de geboorteaangifte is gedaan). Hierna zullen zij de groei en ontwikkeling van je baby in de gaten houden en de vaccinaties bespreken. Wij sturen na de bevalling een brief naar de huisarts en het consultatiebureau versturen om hen op de hoogte te brengen van het verloop van je zwangerschap en bevalling.

    Tot 6 weken na de bevalling kun je ons bereiken voor verloskundige vragen (bijvoorbeeld over de wondgenezing, bloedverlies of borstvoeding). Aan het eind van deze 6 weken is het mogelijk om op nacontrole te komen voor vragen, om de bevalling nog te evalueren, indien je fysieke klachten hebt of voor het geven van feedback over onze zorg. Ben je onder leiding van de gynaecoloog bevallen, dan wordt de nacontrole in principe in het ziekenhuis ingepland, je krijgt hiervoor automatisch vanuit het ziekenhuis een brief met de afspraakdatum.

    Het herstel na de kraamperiode:

    • Bekkenbodem; voor een goed herstel van de bekkenbodem is het belangrijk om tot enkele maanden na de bevalling oefeningen hiervoor te doen (dit zullen we nader met je bespreken). Raadpleeg laagdrempelig een bekkenbodemfysiotherapeut bij incontinentieklachten of wanneer je moeite hebt met het ophouden van windjes.
    • Bloedverlies: het is normaal om tot 6 weken na de bevalling bloedverlies te hebben. Meestal neemt het geleidelijk af en is het normaal om de laatste dagen nog wat spotting te hebben. Indien het langer dan 6 weken duurt voordat het stopt, of indien het plots flink toeneemt in hoeveelheid, neem dan contact met ons op.
    • Seks: wacht in ieder geval tot je bloedverlies gestopt is (ongeveer 4-6wkn) voordat je voor de eerste keer seks hebt. Indien je veel hechtingen had, wacht dan 6-8 weken. Het kan zijn dat de eerste keren wat gevoelig zijn, vaak komt dit omdat je wat gespannen bent. Dit is normaal, echter moet het niet echt pijnlijk zijn. Ervaar je pijn die niet binnen de eerste maanden sterk vermindert, neem dan contact op met je huisarts. Verder is het normaal dat wanneer je borstvoeding geeft, je vagina wat droger blijft tijdens seks. Gebruik hiervoor eventueel wat glijmiddel.
    • Anticonceptie: bespreek anticonceptie met ons of met de huisarts. Het is belangrijk dat je weet dat je snel na je bevalling weer vruchtbaar bent en dat niet iedere vorm van anticonceptie met borstvoeding te combineren is. Kijk voor meer info op: https://www.anticonceptie.nl/
    • Buikspieren: in de zwangerschap treedt er een diastase op tussen je buikspieren (je kunt bij het aanspannen van je buikspieren een gleuf ertussen voelen van 2-2,5cm). Het duurt gemiddeld 6-12 weken voordat je buikspieren weer tegen elkaar aanliggen. Pas na deze periode mag je weer starten met het trainen van je rechte buikspieren! Hiervoor kunnen de schuinen en eventueel lage buikspieren wel weer getraind worden.

    Wil je meer weten over het kraambed of het herstel na de bevalling? Kijk op www.deverloskundige.nl voor meer informatie.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard