1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Verzakking na de bevalling? Alles wat je moet weten

    Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-14-2023Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Na de bevalling is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen, maar veel vrouwen krijgen te maken met vervelende klachten, zoals een verzakking. Een verzakking is een verschuiving van de organen in het bekken, en het is een veelvoorkomende klacht na de bevalling. In dit artikel bespreken we wat een verzakking is, hoe het ontstaat na de bevalling en wat je er tegen kunt doen.

    Wat is een verzakking?

    Een verzakking is een verschuiving van de organen in het bekken, waaronder de blaas, baarmoeder en endeldarm. Hierdoor kunnen deze organen uit hun natuurlijke positie bewegen, wat kan leiden tot vervelende klachten, zoals incontinentie en pijn in het bekkengebied. Een of meerdere organen zakken bij een verzakking als het ware langzaam naar beneden. Bij een verzakking kan de baarmoeder, de endeldarm of je blaas lager komen te liggen. Dit geeft een drukkend gevoel naar beneden, richting je bekkenbodem.

    Hoe ontstaat een verzakking na de bevalling?

    Een verzakking kan verschillende oorzaken hebben. Verzakkingen na de bevalling worden veroorzaakt door verzwakte bekkenbodemspieren en weefsels. Tijdens de zwangerschap en de bevalling worden deze spieren en weefsels behoorlijk uitgerekt. Bovendien vermindert de productie van het hormoon progesteron na de bevalling, wat bijdraagt aan het verzwakken van de bekkenbodemspieren. Hard persen tijdens de bevalling heeft ook impact gehad op je bekkenbodemspieren.

    Een verzakking kan verschillende klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurend gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten. Je kunt last ervaren bij het ophouden van je ontlasting en je kunt een verzakking soms ook zien of inwendig voelen.

    Problemen met een verzakking ontstaat dus vaak tijdens de bevalling of in de periode erna. De klachten kunnen dan wegtrekken en terugkomen tijdens de volgende zwangerschap. Wanneer je al vroeg in je zwangerschap klachten hebt, kan het liggen aan de hormonale veranderingen in je lichaam.

    Wat kun je doen bij een verzakking na de bevalling?

    Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om een verzakking te voorkomen of te behandelen, zoals:

    • Bekkenbodemoefeningen: Het doen van bekkenbodemoefeningen kan helpen de spieren en weefsels in het bekken te versterken en te herstellen. Daar zijn speciale oefeningen voor.
    • Gezond gewicht: Overgewicht kan druk uitoefenen op de bekkenbodemspieren, dus het is belangrijk om een gezonde gewicht te handhaven.
    • Zorg voor een goede houding: Het langdurig zitten op een toilet of het tillen van zware objecten is geen goed idee.
    • Overweeg hulp van een bekkenfysiotherapeut: Een bekkenfysiotherapeut kan je helpen de juiste oefeningen en behandelingen te vinden om jouw specifieke verzakkingsklachten aan te pakken.
    • Balans herstellen: Het is belangrijk dat ze balans terugkeert in je bekkenbodem. Zoek hiervoor hulp van een bekkenfysio. Zwaar lichamelijk werk verrichten kun je beter vermijden.
    • Als je rookt: stop met roken: Je hoest dan mogelijk minder, waardoor er minder druk op de bekkenbodem komt.
    • Operatie: Er zijn verschillende soorten operaties die een verzakking kunnen verhelpen. De meeste kunnen via je vagina worden uitgevoerd, maar een kijkoperatie via de buik is ook een optie.

    Verschillende soorten verzakkingen

    Er zijn vier verschillende soorten verzakkingen die worden onderscheiden:

    • Stadium 1: een lichte verzakking die doorgaans geen klachten veroorzaakt
    • Stadium 2: een grotere verzakking die met persen niet voorbij de ingang van de vagina komt
    • Stadium 3: een verzakking die met persen voorbij de ingang van de vagina komt
    • Stadium 4: een verzakking die ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina komt.

    Wat zijn andere bekkenbodemklachten na de bevalling?

    Naast verzakkingen kunnen vrouwen na de bevalling ook andere bekkenbodemklachten ervaren, zoals incontinentie, pijn in het bekkengebied en vermoeidheid. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en te bespreken met een arts of verloskundige om de juiste behandeling te krijgen. Een paar maanden na de bevalling nog last hebben van incontinentie is namelijk niet de bedoeling, en kan behandeld worden.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

    • group-image
      3 maanden geleden

      Herstel na de bevalling

      57 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard