1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Verschillen tussen de draagzak, draagdoek, ringsling en Mei Tai

    Gepubliceerd op: 10-8-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-8-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wil jij je baby gaan dragen? Hartstikke leuk, en handig. Maar er zijn ontzettend veel opties beschikbaar om je baby te gaan dragen. Zo zijn er niet alleen draagzakken te vinden, maar ook draagdoeken, ringslings en Mei Tais en varianten daarop. Welke manier van dragen is het meest geschikt voor jou en je baby en wat zijn de verschillen?

    Je baby dragen

    Je baby dragen is helemaal hip, en dat is ook niet zo gek. Het is hartstikke handig om je baby die geborgenheid en warmte te kunnen bieden terwijl jij je handen vrij hebt, en draagdoeken en dragers heb je in allerlei leuke designs. Op draagdoeken en draagzakken zijn ontzettend veel varianten, dus het is niet zo gek als je misschien door de bomen het bos niet meer ziet in de wereld van babywearing. Op de volgende manieren kun je je baby dragen!

    De draagzak

    De draagzak, ofwel de drager, is eigenlijk een kant-en-klare ‘’zak’’ waar je je kindje zo in kunt stoppen. Je hoeft alleen de gespen en riempjes af te stellen en aan te trekken en je bent klaar! Met een drager is het idee zo snel mogelijk op pad te kunnen met je baby, en optimaal comfort te ervaren. Dragers zijn al te vinden voor pasgeboren baby’s, die je vaak tot de peutertijd kunt gebruiken. Maar je kunt ook draagzakken vinden die je tot de 3 of 4 jaar kunt gebruiken. Kijk altijd goed naar het minimale en maximale gewicht waarvoor een drager geschikt is.

    Je hebt draagzakken al erg voordelig, maar voor wat exclusievere merken en designs kan je ook zo een paar honderd euro betalen. Voor ouders die pas beginnen met het dragen van hun baby of hun kindje gemakkelijk willen kunnen meenemen, is een draagzak de makkelijkste en fijnste optie.

    De draagdoek

    Met een draagdoek knoop je een doek op een bepaalde manier om je lichaam heen, waardoor je je baby op een veilige en comfortabele manier in kunt vervoeren. Je kunt hierbij gaan voor een rekbare doek of een geweven doek. Beiden kun je op verschillende manieren knopen, zoals de Front Wrap Cross Carry, de Double Hammock en de Back Wrap Cross Carry.

    Bij een rekbare doek krijg je een erg elastische stof die je gemakkelijk kunt knopen, dat maakt hem vooral fijn voor beginnende babydragers. Je kunt je doek namelijk volledig knopen, en pas als je helemaal klaar bent je baby erin plaatsen zodat je meteen op pad kunt. Wel zijn ze vaak erg warm. Een rekbare draagdoek is over het algemeen te gebruiken totdat je baby 1 jaar oud is, maar check dit altijd goed van tevoren. Met deze variant kun je je baby alleen aan de voorkant dragen.

    Met een geweven draagdoek heb je wat minder elasticiteit. Hierdoor kun je de doek maar voor een gedeelte knopen, waarna je je baby erin plaatst en je nog een ander deel moet knopen. Een geweven doek zal niet oprekken, waardoor je ondanks je groeiende baby hem langer zult kunnen gebruiken dat het elastische exemplaar. Geweven doeken vind je werkelijk in alle soorten, maten en kleuren, in verschillende prijscategorieën. Je kunt je baby vanaf een bepaalde leeftijd ook op je rug dragen in een geweven draagdoek. De doeken zijn meestal gemaakt van katoen, wol, linnen, hennep, bamboe of zijde. Let bij een geweven doek wel op de maat ervan, zodat je als lang persoon genoeg stof hebt om goed te kunnen knopen.

    De ringsling

    De ringsling is eigenlijk een geweven draagdoek op een bepaalde manier voor je voorbereid zodat je hem gelijk kunt gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze doek twee ringen waar de stof doorheen is gehaald, waardoor je niet meer zelf hoeft te knopen. Je draagt de ringsling simpelweg over een schouder, en je baby draag je dan op je buik of op je heup. Omdat het gewicht echter niet evenredig is verdeeld over jouw lichaam, is deze drager minder geschikt voor lange wandelingen. Je kunt een ringsling vanaf de geboorte gebruiken. Lees de instructies van jouw ringsling goed door om te weten tot welk gewicht je hem kunt gebruiken.

    De Mei Tai

    De Mei Tai drager is oorspronkelijk Tais. De Mei tai is eigenlijk een ideale compromis tussen een draagzak en een gewoven draagdoek. Hierbij is de stof al voorgevormd in het rugpand, en hoef je alleen nog de heupband en de schouderbanden de knopen en af te stellen op jouw lichaam. Een stuk makkelijker dan een draagdoek dus. De meeste Mei Tai dragers kan je al vanaf de geboorte gebruiken, doordat je de onderkant kunt versmallen. Je kunt de Mei Tai zowel op de buik als op de rug dragen, vanaf een bepaalde leeftijd.

    Welke manier van dragen is beter?

    Mits een draagzak ergonomisch is gemaakt, is er qua wat er beter is voor je baby geen verschil in de verschillende draagmethodes. Het heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeuren welke manier van dragen bij jou past en wat je fijn vindt. Ben je liever snel klaar om met je baby op pad te gaan? Dan is een draagzak of Mei Tai fijner. Maakt het je niet uit om wat tijd te besteden aan het knopen (wat overigens steeds sneller zal gaan) en draag je je baby liever op een wat ‘’authentiekere’’ manier? Dan is een draagdoek een goede optie voor jou. Het is helemaal aan jou welke variant je meer aanspreekt, want de een is niet beter dan de ander.

    Tip: met de cursus 'Dragen en hechting', deel van ons online cursuspakket leer je hoe je je kindje op de juiste manier draagt in een draagzak of draagdoek.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard