1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Landelijke stiptheidacties

    Gepubliceerd op: 5-20-2022Bewerkt op: 5-22-2022
    Verloskundige Praktijk Papendrecht Gepubliceerd op: 5-20-2022Bewerkt op: 5-22-2022
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk Papendrecht
    Maandag 23 mei voeren de verloskundigen landelijke acties

    Beste zwangeren en ouders,

    We mailen jullie omdat wij als praktijk ongerust zijn en actie voeren n.a.v. een belangrijk besluit van de minister, het gaat over de zorg welke jullie tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd ontvangen. Minister Kuipers van gezondheidszorg heeft laten weten dat hij de geboortezorg per volgend jaar ingrijpend wil veranderen. Dit heeft grote gevolgen voor de keuzevrijheid van de zwangeren.

    Door een grote groep verontruste zwangeren, ouders en zorgverleners is een petitie opgesteld en worden actie gevoerd. De petitie is inmiddels al bijna 200.000 keer getekend en is 14 april aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Deze week gaat de Tweede Kamer hierover in debat. We gaan als verloskundigen nog een keer in actie omdat tot nu toe de trein gewoon doordendert.

    We hopen dat jullie er net zo in staan als wij, de petitie willen ondertekenen, delen met anderen en de acties willen steunen.

    We informeren je via deze weg over dit besluit en de acties waar wij als praktijk aan deelnemen.

    In Nederland hebben we een bijzonder systeem. Dit start bij verloskundigen. Je ziet de verloskundige zolang je ‘gewoon’ gezond zwanger bent, een gynaecoloog als het nodig is en een kraamverzorgster wanneer je thuis bent tijdens je bevalling en kraamtijd. De verloskundigen, gynaecoloog en de kraamverzorgster werken goed samen. Je kiest de verloskundigen, kraamzorg en eventueel een ziekenhuis dat bij jou past. Je kiest waar je wil bevallen. Bij de verloskundigenpraktijk bespreek je wat belangrijk is voor jouw zwangerschap: dat is zorg op maat. Deze keuzevrijheid dreigt snel te veranderen.

    Als de minister zijn besluit niet op korte termijn wordt stopgezet door de Tweede Kamer kunnen ziekenhuizen vanaf 2023 alle zorg die nodig is in een zwangerschap declareren bij een zorgverzekeraar, zonder de verloskundigen en kraamzorg uit de wijk daarbij te betrekken. Op termijn zal, net als in andere westerse landen, de zorg hierdoor ziekenhuis georiënteerd worden, jij patiënt worden van het ziekenhuis en de ‘gewone gezonde zwangerschap en bevalling’ en de kleinschalige verloskundigenpraktijken uit de wijk verdwijnen.

    Als praktijk zullen we maandag 23 mei deelnemen aan landelijke stiptheidsacties, dit wil zeggen dat we;

    · Vanaf maandag middag 12.00u tot 24.00u leggen we ons werk gedeeltelijk neer!

    Dit betekent dat we tussen 12.00u en 24.00u alleen bereikbaar zijn voor bevallingen en spoedzaken. Verder zullen vanaf 12.00 uur 's-middags geen visites rijden, geen mails of voicemails beantwoorden, geen lab uitslagen of echo’s beoordelen.

    Mocht je hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij snappen heel goed dat deze situatie voor jou als zwangere niet wenselijk is en het onrust kan oproepen. We vinden het heel belangrijk je te laten weten dat we er als verloskundigen voor je zijn.

    We voeren NU actie voor de zwangere van de toekomst. We hopen op jullie begrip, solidariteit en steun.

    Lieve groet, Wilma, Ellen, Angélique en Mireille

    Bekijk de petitie en meer achtergrondinfo hier: www.noodalarmgeboortezorg.nl

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard