1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Spiraal Plaatsing

    Gepubliceerd op: 2-11-2022Bewerkt op: 2-14-2022
    Verloskundige Praktijk Papendrecht Gepubliceerd op: 2-11-2022Bewerkt op: 2-14-2022
    Geschreven door: Verloskundige Praktijk Papendrecht
    Informatie over het plaatsen van een spiraal

    We sturen je nog even wat algemene informatie toe over het plaatsen van een spiraal bij ons in de praktijk.

    Je spiraal, (recept ligt bij apotheek / er is een andere afspraak over gemaakt) dien je zelf bij de apotheek op te halen en mee te nemen naar de afspraak. Doe dit een aantal dagen voor je afspraak, niet elke apotheek heeft deze op voorraad.

    Voor het plaatsen van het spiraal moet je zeker te zijn dat je niet zwanger bent en dat je geen SOA hebt. Bij twijfel hierover is het belangrijk om eerst een zwangerschapstest en/of SOA test te doen. Maak dit ook bespreekbaar met de verloskundige.

    Het inbrengen van de spiraal wordt uitgevoerd door de verloskundige. Zij zal met behulp van een speculum (eendenbek) de baarmoedermond in beeld brengen. Het plaatsen van het spiraal zelf duurt enkele minuten. Aan het uiteinde van het spiraal zijn twee dunne draadjes bevestigd, die na het inbrengen op de juiste lengte worden geknipt.

    De verloskundige kan de spiraal door middel van de draadjes eenvoudig weer verwijderen, wanneer je zwanger wilt worden of de spiraal wilt vervangen. Na het verwijderen van de spiraal kun je snel weer vruchtbaar zijn.

    De Mirena/ Kyleena spiraal biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. De koperspiraal T-Safe biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.

    Het is goed om te weten dat bij gebruik van de Mirena/ Kyleena-spiraal de menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Het verloop van het menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van de spiraal. Bij het gebruik van het koperspiraal kan de menstruatie wat heviger verlopen.

    Voor de behandeling

    Neem een uur voor de behandeling Aleeve feminax, 1 keer 400 mg ibuprofen, of (bij borstvoeding) 1000 mg paracetamol.

    Na de behandeling

    Je kunt last hebben van kramp in de onderbuik. In het algemeen verdwijnt dit binnen enkele uren tot een dag.

    Je bent na het plaatsen van de spiraal tegen zwangerschap beschermd, wanneer deze geplaatst is tijdens je menstruatie. Is het spiraal buiten de menstruatie geplaatst, dan ben je pas na 7 dagen beschermd tegen zwangerschap. Tot die tijd adviseren we dan ook het gebruik van condooms. De draadjes kun je zelf voelen. Wanneer je partner er last van heeft tijdens het vrijen adviseren we een aantal keer met condooms te vrijen, zodat de draadjes gemakkelijker omkrullen. Mocht dit problemen blijven geven, neem dan contact op met de verloskundige.

    Na 4-6 wkn wordt je gebeld om te horen hoe het gaat en of je zelf de draadjes hebt kunnen voelen. Afhankelijk van eventuele klachten beslist de verloskundige of je nog een keer op de praktijk moet langs komen of niet. Indien nodig laten we een echo maken.

    Je kunt bij pijn zo nodig 3 maal daags 1000 mg paracetamol gebruiken

    Bellen:

    Bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone vaginale afscheiding. Bij pijn tijdens het vrijen. Bij sterk of langdurig bloedverlies. Houdt er rekening mee dat het wel 3 maanden kan duren voordat de klachten van bloedverlies zijn gestabiliseerd.

    Kosten

    Mirena/ Kyleena- spiraal +/- 160 euro. Koperspiraal +/-69 euro. Het is afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering of het spiraaltje (gedeeltelijk) wordt vergoed. De plaatsing van het spiraal kost +/- 67 euro. Alle verzekeraars vergoeden vanaf 2021 het plaatsen/verwijderen bij de verloskundige. Bij sommige verzekeraars kan het zijn dat de plaatsing van het eigen risico af gaat. Vraag voor de afspraak even na bij je zorgverzekeraar wat voor jou de vergoeding zal zijn.

    Met vriendelijke groet, Angélique, Ellen, Wilma en Mireille

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard