Je hebt vandaag een spiraal laten plaatsen of vervangen bij ons in de praktijk. Na de behandeling kan je last hebben van kramp in je onderbuik. In het algemeen verdwijnt dit binnen enkele uren tot een paar dagen. Je kan hiervoor pijnstilling innemen, bijvoorbeeld Aleeve feminax, ibuprofen, of bij borstvoeding 1000 mg paracetamol. Mocht je binnen een week hevig buikpijn hebben en/of koorts, ga dan naar de huisarts. Mogelijk is er een ontsteking ontstaan, waarvoor antibiotica nodig is. (Zeer kleine kans)
Je bent na het plaatsen van de spiraal direct beschermd zwangerschap, wanneer deze geplaatst is tijdens je menstruatie. Is de spiraal buiten de menstruatie geplaatst dan ben je pas na 7 dagen beschermd tegen zwangerschap. Tot die tijd adviseren we dan ook extra anticonceptie in de vorm van condooms.
Na 4-6 weken word je gebeld om te horen hoe het gaat en of je zelf de draadjes hebt kunnen voelen. (Tenzij anders is afgesproken) Afhankelijk van eventuele klachten beslist de verloskundige of je nog een keer op de praktijk langs moet komen of niet. Indien nodig laten we een echo maken.
De draadjes van de spiraal kan je zelf voelen. Dit gaat het gemakkelijkst, wanneer je gehurkt zit of op het toilet. Dit lukt het best tijdens de ovulatie of op de laatste dag van je menstruatie. De baarmoedermond voelt zo stug aan als je neus. Voel je de draadjes (voelt vaak als 1 draadje) dan is het goed. Je weet dan dat de spiraal erin zit en je beschermd bent tegen zwangerschap in de volgende cyclus. Wanneer je partner tijdens het vrijen last heeft van de draadjes, adviseren we een aantal keer met condooms te vrijen, zodat de draadjes gemakkelijker omkrullen. Mocht dit problemen blijven geven, neem dan contact op met de verloskundige. De verloskundige kan de spiraal door middel van de draadjes eenvoudig weer verwijderen, wanneer je zwanger wilt worden of de spiraal wilt vervangen.
Het is goed om te weten dat bij gebruik van de Mirena of Kyleena de menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Houdt er rekening mee dat tussentijds bloedverlies, spotting, de eerste maanden heel normaal is. Het verloop van het menstruatiepatroon heeft overigens geen effect op de betrouwbaarheid van de spiraal. Bij het gebruik van het koperspiraal kan de menstruatie wat heviger verlopen dan je gewend bent. Dit stabiliseert vaak na 3-6 maanden.
Het gebruik van de menstruatiecup wordt afgeraden, omdat dit de kans op uitzakken van het spiraal vergroot. (17% tegenover normaal 2-5% in het eerste jaar na de bevalling bij het geven van borstvoeding) Tampons gebruiken is geen probleem.
Bescherming tegen zwangerschap: Mirena 6 jaar. Kyleena 5 jaar. Koperspiraal 10 jaar.
Het kan zijn dat de verloskundige je mondeling aanvullende persoonlijke adviezen heeft gegeven. Mocht je nog vragen hebben, dan horen we je uiteraard graag.