1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    ‘Verloskundigen zouden mensenmelk in plaats van moedermelk moeten zeggen’

    Gepubliceerd op: 6-25-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-25-2021Bewerkt op: 2-7-2106
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Dat vinden ze in een Brits ziekenhuis. Woorden als ‘borstvoeding’ en ‘moedermelk’ zuden achterhaald zijn, en met een nieuw taalbeleid worden verloskundigen aangemoedigd in plaats daarvan ‘mensenmelk’ gebruiken, om genderinclusiviteit aan te moedigen. Zit dat er in Nederland ook aan te komen?

    Borstvoeding, moedermelk of mensenmelk?

    Gebruikelijk is dat als je in Nederland bij de verloskundige of lactatiekundige komt, er wordt gesproken van borstvoeding of moedermelk. Daar is iedereen ook meer dan aan gewend. In het Britse ziekenhuis Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust denken ze daar echter anders over, zij willen graag formeel als eerste ziekenhuis in het VK een genderneutraal taalbeleid voeren op de geboorteafdeling.

    Geen moedermelk, maar mensenmelk

    In het Britse ziekenhuis wordt nu dus moedermelk mensenmelk genoemd, en borstvoeding borstkasvoeding. Ook kunnen bevallende mensen die liever geen moeder worden genoemd, worden aangesproken met ‘bevallende ouder’ en met een genderneutraal voornaamwoord. De vader wordt indien gewenst aangesproken met (co-)ouder in plaats van vader.

    Als je nog wel liever wordt aangesproken met ‘moeder’ dan kan dat ook nog in het ziekenhuis. Het nieuwe genderneutrale taalbeleid wordt alleen gebruikt bij mensen die daar behoefte aan hebben. Het beleid is dus alleen voor de groep die daar behoefte aan heeft. Deze kleine taalaanpassingen kunnen een groot verschil maken voor de bevallingservaring van mensen die daar iets aan heeft.

    Ook in Nederland?

    Voor nu zijn er nog geen Nederlandse ziekenhuizen die een soortgelijk taalbeleid hebben geïntroduceerd op de bevalafdeling, en hier zijn ook geen plannen voor. Het Britse ziekenhuis is in ieder geval erg trots en hoopt dat er meer ziekenhuizen volgen. Wat vindt jij, is zo’n soort beleid ook nodig in Nederlandse ziekenhuizen, of is het wat overdreven?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard