Een baby heeft genoeg tijd in je buik nodig om zich klaar te maken voor de geboorte en voor een gezonde start buiten de baarmoeder. Hoe lang dat precies is, verschilt. Meestal is het tussen 37 en 42 weken. Als je pas na 42 weken bevalt, noemen we dat ‘overtijd’ of ‘serotien.’
Als je 41 weken zwanger bent en de bevalling is nog niet begonnen, komt de verloskundige bij je thuis. Tijdens deze afspraak vertellen we over de opties die er zijn. Hier kun je een filmpje bekijken over de verschillende mogelijkheden die je hebt als je nog niet bent bevallen bij 41 weken zwangerschap:
- Je mag kiezen om de bevalling in te laten leiden.
- Je mag afwachten na 41 weken tot de bevalling vanzelf op gang komt. Op de derde en vijfde dag in deze week kun je een extra controle voor de baby in het ziekenhuis krijgen. Er wordt dan een hartfilmpje gemaakt van de baby en gekeken of er nog voldoende vruchtwater is.
- De verloskundige kan een poging doen tot strippen. Dit doet de verloskundige alleen als jij dit wilt. Via inwendig onderzoek bekijkt de verloskundige of er ontsluiting is. Als dat het geval is dan kan je gestript worden. Bij het strippen woelt de verloskundige met de vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Als het strippen effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën.
- Vanaf 42 weken zwangerschap is het advies om de bevalling in te laten leiden in het ziekenhuis. Via deze website kun je 3 filmpjes bekijken, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een inleiding in z’n werk gaat.
Liefs, Verloskundigen aan de Maas